REVIEWBryston

Bryston 4B-SST en BP25

Philip van Deijk | 06 juni 2003 | Bryston

Bryston 4B-SST en BP25 - Voor-eind combi van gewicht

Bryston 4BSSTOnlangs hadden Frank Speet en ondergetekende bij de importeur van Bryston, Mafico in Bergschenhoek, een ontmoeting met Brian Russell van Bryston. Wij spraken met hem over de filosofie en fabricage van Bryston versterkers. Zoals u waarschijnlijk heeft gelezen in onze nieuwsrubriek is Bryston met een nieuwe lijn eindversterkers op de markt gekomen, gebaseerd op de eerdere ST types. De nieuwe versies gaan onder de naam SST (Super Stuart Taylor) naar de consument en professional. Ik heb al eerder Bryston versterkers in huis gekregen en ken de sound. Ik doel op de eindversterker 3B-ST en de BP25 voorversterker waarvan een verslag op deze site staat. Ik vond dat die combinatie een sterke betrokkenheid gaf bij de weergave van in het bijzonder live muziek. Mijn interesse is snel gewekt als Mafico de nieuwe SST serie aanbied ter recensie. In het licht van mijn recente ervaring was mijn verwachtingen hooggespannen.

De versterkers en de set up

De ter beschikking gestelde 4B-SST levert een vermogen van 2 x 300 Watt aan 8 Ohm en aan 4 Ohm zelfs 2 x 500 Watt. Genoeg dus om de meest vermogenslurpende luidspreker aan te sturen of een kleine zaal tijdens een leuk feestje van geluid te voorzien. Op dat laatste speelt Bryston handig in door de eindtrappen te voorzien van een optische indicatie als de versterker toch zou clippen. Wat er in de praktijk erop neer komt dat twee led’s die normaliter groen kleuren, oranje of rood oplichten zodra er sprake is van een overbelasting. Wilt u dat punt bereiken, dan moet u mijn inziens uitermate raar gaan doen. De 4B-SST weegt een slordige 20 kg en kan zowel gebalanceerd als ongebalanceerd aangestuurd worden. Tevens is er de mogelijkheid de ingangsgevoeligheid in te stellen op 1 Volt of 2 Volt. Is het vermogen toch te laag dan kan men de eindversterker bridgen tot een monoblok en komt u uit op 500 Watt per kanaal. Al met al is de eindversterker zeer breed inzetbaar, niet alleen in een stereo opstelling maar ook in combinatie met een Home Cinemaset. Waarvoor Bryston onlangs met een SP17 surround processor op de markt is gekomen. Een recensie daarvan is binnenkort eveneens op Hifi.nl te lezen.

Bryston BP25Met de 4B-SST en een BP25 in mijn woon/luisterruimte, kon ik beginnen de set in mijn systeem te integreren. Een Creaktiv rack is uitermate geschikt als een stabiele ondergrond en biedt plaats aan veel apparaten. De versterkers pasten gemakkelijk naast de referentie Marsh set. Omdat ik de BP25 al vaker in huis had, leg ik de nadruk voornamelijk op de 4B-SST eindversterker. De versterkers zijn qua uiterlijk niet veranderd, wat ik op zich een goede zaak vind. De ontwikkelkosten van een nieuwe behuizing kunnen zo achterwege blijven en het geld komt vrij voor intern onderzoek. Zo houdt men de prijs zo scherp mogelijk. Wel is aan de voorzijde de aan/uit schakelaar vervangen door tiptoets bediening. Dat moet je weten anders zoek je je wezenloos naar de aan/uitknop. De kleurschakering is gehandhaafd, Bryston is leverbaar in zwart en aluminium afwerking.

De BP25 en de 4B-SST zijn zowel ongebalanceerd als gebalanceerd aangesloten. Vanaf laatstgenoemde vertrok een Siltech New York bi-wire kabel naar de Avalon luidsprekers. Als bronnen dienden een Teac loopwerk - M-Audio d/a converter combinatie en de ongeevenaarde VPI Scout draaitafel. Voorzien van een Clearaudio Victory-H element. Een combinatie met een ongekende rust en autoriteit, gekoppeld aan een transparant en gedetailleerd geluidsbeeld. Van de VPI naar de Clearaudio Balance phonoversterker is voorzien in een Clearaudio Sixtream interlink, waarna een Siltech SQ28 het over neemt richting voorversterker. Het digitale gedeelte is geheel bekabeld met Monster. De verbinding tussen de voor- en eindversterker is gemaakt met een MIT 330 Plus interlink. Alle kabels heb ik al geruime tijd in gebruik en ben er zeer over te spreken. Hoewel mijn Marsh set voorzien is van een nieuwe serie kabels, en ik in het begin niet zo`n zin had alle kabels meteen om te gooien, besloot ik de Bryston`s aan te sluiten met de oude vertrouwde kabels. In een later stadium kroop het audiofiele bloed waar het niet gaan kan en zijn alle kabels, behalve de Siltech New York luidsprekerkabels, vervangen door een complete serie Sign-Audio interconnects en netkabels. De beweegreden zal verderop duidelijk worden.

MERK





EDITORS' CHOICE