NIEUWSJBL

JBL L82 Classic: de L100 klassieker in het klein

Het Amerikaanse JBL had op de CES in januari van dit jaar reeds de L82 Classic aan het publiek getoond, een klassiek voorgegeven tweeweg monitorluidspreker. De L82 Classic heeft een uitgesproken retro-uiterlijk maar heeft volgens de fabrikant de nodige nieuwe techniek aan boord. De L82 Classic ligt vanaf vandaag in de winkel met een naar keuze zwart, blauw of oranje frontje. Optioneel kan de koper een set passende stands erbij kopen.

JBL L82 Classic: tweeweg monitorluidspreker

“We denken er wel eens verheerlijkt aan terug, vroegah. Het gras groener, de winter nog echt winters en luidsprekers waren nog vette kasten. Een klein jaartje geleden introduceerde we JBL’s heerlijke L100 luidsprekers die de iconische vorm van de klassieker uit de jaren 70 van binnen uit nieuw leven in blies. De looks van toen maar de techniek van nu – een speaker waar de fun vanaf spat. Natuurlijk is de kast van de L100 dankzij die machtige witte 12” woofer nauwelijks compact te noemen en daarmee voor sommigen misschien net iets te veel van het goede. Daarop heeft JBL nu een perfect antwoord, de JBL L82,” aldus de Nederlandse importeur Reference Sounds.

JBL L82 Classic: honey, I shrunk the JBL L100's

De JBL L100 van nu is feitelijk een heruitgave van de L100 Century van de jaren 70 waarbij de drivers en het crossover volledig nieuw ontwikkeld zijn (lees ook onze recensie over de L100 van JBL). De L100 van toen was op zijn beurt weer een huiskamer uitvoering van de legendarische 4310 studio monitor. Lees ook ons eerdere nieuwsbericht over de L82 Classic van JBL.

In tegenstelling tot zijn grotere broer is de L82 niet direct geïnspireerd op een model uit het verleden maar laat hij zich het best omschrijven als een gekrompen versie van de hedendaagse L100.  Het verschil? De L82 kan op een boekenplank worden gezet, of op de optionele te leveren bijpassende stand.

JBL L82 Classic: techniek

De JBL L82 Classic is een tweeweg basreflex systeem met de poort aan de voorkant. De basis van de JBL L82 is dezelfde 25 millimeter titanium dome met Waveguide en typische L-Pad toonregeling. Daarmee belooft de L82 de energieke hoogweergave die we kennen van de L100. Waar de grotere L100 gebaseerd is op een drieweg configuratie met symmetrische opzet, is de L82 een tweeweg systeem met een gespiegelde opbouw tussen de linker en rechter speaker voor een optimaal stereobeeld.

Onder de tweeter prijkt de Pure Paper Pulp woofer met een diameter van 200 millimeter waarmee de L82 rake klappen weet uit te delen. Ja, hij is minder massief in het laag dan de L100 maar van een bescheiden bas weergave is volgens de importeur geen sprake. Met recht het kleine broertje van dus, inclusief unieke foam grill op het front. De L82 klinkt net als de L100 heerlijk vol en lekker en schrikt ook niet als je hem vraagt even een beetje gas te geven, pure fun dus!

JBL L82 Classic: prijs en leveringsinformatie

De JBL L82 is nu vanuit voorraad leverbaar in de kleuren zwart, blauw en natuurlijk oranje. De adviesprijs is 2.290 euro per paar. De optionele stands kosten 250 euro per paar.


EDITORS' CHOICE