NIEUWS

Axpona geannuleerd, geen restitutie voor exposanten

Audio Expo North America, wellicht beter bekend als Axpona, een belangrijke audiobeurs in Noord-Amerika, heeft laten weten dat de beurs dit jaar geen doorgang zal vinden. Eerder was de beurs van midden april naar begin augustus verschoven, maar de onzekerheid over doorgang is kennelijk te groot. Exposanten krijgen geen restitutie. Bezoekers kunnen restitutie van hun toegangsbewijs vragen of het toegangsbewijs bewaren voor de editie van 2021.

Axpona definitief van de baan voor 2020

Eerder schreven wij over het feit dat de Axpona in de VS was verschoven van midden april naar begin augustus. Eind vorige week liet JD Events, de organisator van de Axpona, weten dat de beurs voor dit jaar helemaal van de baan is. Het bedrijf plaatste de onderstaande brief op zijn website:

Beste AXPONA-gemeenschap,

Het is met oprechte teleurstelling maar bezorgdheid over de gezondheid en veiligheid van alle AXPONA-deelnemers dat we vandaag de officiële annulering van AXPONA 2020 aankondigen vanwege de impact van COVID-19. We danken iedereen die zich ertoe heeft verbonden om van het evenement in 2020 de grootste en meest bezochte AXPONA in de geschiedenis te maken. Hoewel er meer dan drie maanden blijven tot onze data in augustus, hebben we er geen 100% vertrouwen in dat we al onze klanten een veilige omgeving kunnen bieden en dat we tegen die tijd moeten netwerken en zaken doen in Schaumburg.

We nemen rechtstreeks contact op met exposanten, sponsors en bezoekers met meer informatie. Dit zijn enorm uitdagende tijden voor ieders persoonlijke en zakelijke leven, maar laten we sterk, zorgzaam en verenigd blijven. De industrie komt hier samen doorheen en aan de andere kant wordt het een betere en veiligere wereld. We kijken ernaar uit om een feestelijke AXPONA te organiseren voor de leeftijden wanneer we elkaar allemaal weer ontmoeten in 2021.

Met vriendelijke groet, Joel A. Davis, oprichter en CEO van JD Events

Axpona definitief van de baan voor 2020: hoe nu verder?

De show was zoals gezegd eerder verschoven van april naar augustus. De aankondiging beëindigt een week van speculatie in de hele industrie, aangewakkerd door een open brief die op 23 april is verzonden en tot dusver is ondertekend door ten minste 85 leden van de hifi-industrie, die de annulering van de show en een terugbetaling van de investeringen van exposanten eisten. Afgezien van de annulering, is het grote nieuws dat JD Events geen restitutie zal bieden aan exposanten. “Het tentoonstellingscontract verplicht JDE niet tot het betalen van restituties als het evenement wordt geannuleerd vanwege omstandigheden buiten onze controle,” aldus JD Events. “De pandemie had JDE niet op een slechter moment kunnen treffen. Vrijwel alle depositogelden werden besteed aan de productie en marketing van de show in april, inclusief salarissen, overhead en andere dienstverleners. Vanwege de verwoesting die AXPONA en ons hele bedrijf heeft verwoest, is JDE gewoon niet in staat zijn om restituties uit te betalen.”

JDE vraagt om “enige tijd om de huidige schade aan JDE volledig te beoordelen en aanvullende financieringsbronnen te zoeken om ons te helpen de kloof naar 2021 en daarna te overbruggen”. In de komende weken belooft het bedrijf een plan op te stellen waarmee exposanten in 2020 dezelfde ruimte kunnen omboeken terwijl een deel van hun aanbetalingen voor 2020 naar voren wordt geschoven. Dat bedrag zal worden bepaald volgens JD Events in de komende weken. JD Events is naar eigen zeggen momenteel druk doende met het structureren van de financiën. “We weten dat iedereen nu pijn heeft. Vooral JD Events, de producent van AXPONA, heeft te maken met een financiële ramp vanwege de rampzalige impact op vakbeurzen. Er zijn al veel kosten uitgegeven aan de show dat we zal niet terugverdienen,” verklaart JD Events. JD Events omschrijft zichzelf als een klein particulier bedrijf en zegt dat het geen bedrijfsonderbrekingsverzekering heeft die overdraagbare ziekten dekt, en dat het alles heeft verloren wat het heeft geïnvesteerd in al zijn 2020-shows in drie verschillende industrieën. JDE zegt voorts dat het gedwongen is om goede mensen te laten gaan en de salarissen te verlagen. Er zou ook noodhulpleningen aangevraagd zijn.

Davis stelt ook dat high-end audioshows niet erg winstgevend zijn en dat JD Events ervoor heeft gekozen om moedig te investeren in het idee om een evenement van wereldklasse te bouwen dat vergelijkbaar is met High End München maar dan in Noord-Amerika. Dit omvatte een ondertekende lange termijn verbintenis met het Schaumburg Convention Center & Hotel.

Bezoekers die reeds plaatsbewijzen hebben gekocht hebben twee opties: 1. een volledige terugbetaling die, indien schriftelijk verzocht vóór 1 juni a.s. binnen 7-10 werkdagen na ontvangst van het verzoek op creditcardafschriften verschijnt, of 2. het geschenk van een gratis begeleidend ticket in ruil voor het doorschuiven van de ticketprijs naar 2021. Informatie over hoe te registreren voor het begeleidende ticket zal begin 2021 worden verspreid.

Meer weten? Kijk dan op de website van Axpona.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »