NIEUWSDirac

Dirac lanceert Dirac Live Bass Control Module

De audio-optimalisatiespecialisten van het Zweedse Dirac Live hebben vandaag hun nieuwste functie van Dirac Live genaamd Bass Control aangekondigd. Deze functie is nu beschikbaar als upgrade voor AV-ontvangers en processors van onder andere StormAudio, Bryston, Focal, JBL Synthesis en Arcam.

Dirac Live Bass Control

Dirac Live Bass Control wordt mogelijk gemaakt door machine learning en AI, die “op intelligente wijze de subwoofers en luidsprekers van een systeem co-optimaliseert om een consistente en nauwkeurige bas in een hele kamer te leveren.” De Bass Control-module is een functie die beschikbaar is voor eigenaren van compatibele producten van StormAudio, Arcam, JBL Synthesis, samen met Bryston en Focal, en naar verluidt volgen andere merken binnenkort.

Niet bekend met de software van Dirac Live? Lees dan ons artikel over Dirac Live.

Niklas Thorin, Dirac’s General Manager van High Performance Audio, stelt het als volgt: “Geluidsgolven van luidsprekers en subwoofer stuiteren door een ruimte en botsen met elkaar om cross-over gebieden te creëren met een ongelijke basverdeling. Dirac Live Bass Control meet en fase corrigeert zowel de luidsprekers als de subwoofers over alle frequenties om een verbeterde bashelderheid en verbeterde bastonen in de hele kamer te produceren. Het is een baanbrekende functie voor de thuisbioscoopindustrie die nu beschikbaar is via enkele van 's werelds beste AVR's.

Dirac Live Bass Control wordt aangeboden met drie niveaus: 1. Enabled, voor handmatig beheer van een enkele subwoofer, 2. Limited, voor automatisch beheer van één subwoofer en 3. Compleet, voor AI-beheer met meerdere subwoofers.

Deze revolutionaire nieuwe technologie van Dirac Live werkt door de meet- en locatiegegevens van elke subwoofer samen te voegen om te bepalen hoe de bas van een systeem door de kamer wordt verdeeld. Vervolgens identificeert het hiaten in de geluidsgolven en probeert het de bas gelijkmatig over de kamer te verdelen. De functie corrigeert ook de laagfrequente geluidsgolven die door het luidsprekerpaar worden geproduceerd, zodat de bas die door elke luidspreker wordt geproduceerd, synchroon loopt met het systeem.

Met Dirac Live Bass Control krijgen liefhebbers meer flexibiliteit bij het plaatsen van de subwoofer, vooral bij meerdere subwoofers. Voorheen was de positionering van subwoofers in een kamer eerder een esthetische beslissing dan een beslissing op basis van de beste basprestaties.

Dirac zegt dat StormAudio-, Bryston- en Focal-modellen die momenteel zijn uitgerust met Dirac Live Room Correction nu ook zijn uitgerust met Dirac Live Bass Control (Compleet). Dit zal binnenkort ook gelden voor producten van JBL Synthesis. Arcam's AVR10-, AVR20-, AVR30- en AVR40-eenheden, en AudioControl's Concert XR-4, XR-6, XR-8 en Maestro X7 en X9 zullen binnenkort ook worden uitgerust met Dirac Live Bass Control Compleet.

Meer weten? Kijk dan op de website van Dirac Live.


EDITORS' CHOICE