NIEUWS

Productie van 24-karaat Gold CD-R stopgezet

Blanco CD-R’s bestaan in verschillende kwaliteiten. Wie de beste kwaliteit wil hebben, gebruikte de CD-R’s van Mobility Fidelity Sound Labs die uit de fabriek van MAM-A gevestigd in de VS kwamen. Naar verluidt is de productie van Gold CD-R’s gestaakt en heeft het Duitse Sieveking Sound de laatste partij gekocht.

Einde aan productie van Gold CD-R

Kantoorbestanden worden doorgaans niet meer op een CD-R gezet. Een usb-stick is immers betrouwbaarder, groter en sneller. Om die reden heeft de CD-R als opslagmedium een beetje afgedaan. Pakweg twintig jaar geleden was de CD-R nog prominent aanwezig als muziekmedium. Muziekliefhebbers konden zelf (verzamel) cd’s branden en in de woonkamer of auto afspelen. Streaming en de komst van grote en betaalbare opslagmedia (HDD, SSD, usb-stick, NAS) en de mogelijkheid om cd’s bitperfect te rippen, hebben de CD-R verregaand teruggedrongen uit de muziekinstallatie.

Er zijn vele kwaliteiten blanco CD-R’s te verkrijgen. De relatief goedkope CD-R’s die worden verkocht door kantoorboekhandels hebben vaak een beperkte levensduur en zijn heel gevoelig voor warmte en zonlicht. Niet zelden bleek een zelfgebrande cd na enkele jaren niet meer af te lezen en moest de inhoud als verloren worden beschouwd. Ook geperste cd’s houden niet van hoge temperaturen en zonlicht (dat geldt ook voor vinylplaten, cassettebandjes en spoelen), maar geven over het algemeen minder snel de geest dan een zelfgebrande cd. Blanco CD-R’s zijn niet echt geschikt voor archiveringsdoeleinden.

Een positieve uitzondering zijn de 24-karaat Gold CD-R’s van de Amerikaanse fabrikant MAM-A, maar op een Duitse website zagen wij het nieuws dat de productie is gestaakt. Het Duitse Sieveking Sound heeft de resterende voorraad opgekocht. Op de website van Sieveking Sound kosten de Gold CD-R's momenteel 229 euro (50 stuks op een spindel) en 159 euro (25 stuks in een klassieke jewel case).

De Gold CD-R’s hebben een reflecterende laag van goud en dit is veel duurzamer en minder gevoelig dan andere materialen. Volgens de fabrikant kunnen de Gold CD-R een levensduur van 300 jaar halen. De Gold CD-R’s zouden ook minder last van jitter hebben. Voor een optimaal resultaat moet de brandsnelheid zo laag mogelijk worden ingesteld.

Er lijkt dus een einde te komen aan de productie van hoge kwaliteit CD-R’s. We weten niet hoe groot de voorraad is en mogelijk zijn de verkoopaantallen niet zo groot meer als vroeger. Het is dus niet te zeggen wanneer de verkoop zal stoppen. Wie nog hoge kwaliteit CD-R’s wil gebruiken, kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen door snel nog een eigen voorraad aan te leggen.

Meer weten over de Gold CD-R? Lees dan ons achtergrondartikel over de Gold CD-R.


EDITORS' CHOICE