NIEUWS

AMG Viella Forte: draaitafel aan de bovenkant van de markt

Draaitafelfabrikant Analog Manufaktur Germany (AMG) heeft al circa negen maanden geleden een vlaggenschip draaitafel aangekondigd genaamd Viella Forte, volgens de fabrikant de “super”-versie van het model Viella. Het heeft even geduurd maar de draaitafel zou nu in productie genomen zijn. De Viella Forte kost 23.000 euro, compleet met toonarm.

AMG Viella Forte: vlaggenschip draaitafel

De Viella Forte van de Duitse draaitafelbouwer AMG is vervaardigd in de Beierse fabriek en heeft hetzelfde schotellagerontwerp, ontkoppelde spil, Lorenzi handgebouwde borstelloze DC-motor, visuele vorm en voetafdruk van het hoog aangeschreven model Viella. Het AMG-ontwerpteam concentreerde zich op massa, stijfheid en verfijning om de nieuwe Viella Forte te creëren. De nieuwe draaitafel biedt volgens de makers meer macrodynamiek, meer microdetails, een grootschaliger presentatie en een grotere transparantie. De Forte maakt gebruik van nieuwe materialen en bewerkingstechnieken en beschikt over een nieuwe plint, schotel, schotelklem, armbasis, bijgewerkte aandrijfelektronica, nieuw voedingsontwerp en voedingsbehuizing.

De plint van de Viella Forte is CNC gefreesd uit een massief blok aluminium en is 70 millimeter dik en 23 kilogram zwaar. De standaard Viella plint is “slechts” 25 millimeter dik en weegt acht kilogram. Deze uit-één stuk behuizing zorgt voor een hogere stijfheid en massademping.

Het draaiplateau van de Viella Forte is ook CNC-gefreesd in eigen huis en is gemaakt van vliegtuigkwaliteit aluminium en heeft een ontkoppelde spil. Het draaiplateau is 87 millimeter dik en heeft een dikkere ingelegde PVC-bewerkte schotelmat voor een totaalgewicht van 14 kilogram. Dat is 20% groter dan de standaard Viella-schotel van 72 millimeter en 11 kilogram.

De nieuwe Viella Forte heeft natuurlijk ook een bijpassende plaatklem gekregen. De Forte Clamp heeft een nieuw silhouet met een grotere vorm, hogere massa en verbeterde ergonomie. De klem is gemaakt van in eigen huis CNC-gefreesd aluminium van vliegtuigkwaliteit en POM.

Ook de aluminium armbasis van de Forte Viella is CNC gefabriceerd en heeft een 35 millimeter grotere diameter en 15 millimeter extra hoogte in vergelijking met de standaard Viella-armbasis.

Ook de elektronica is herzien zodat het zware draaiplateau sneller opstart. Een nieuwe ringkerntransformator en een extra spanningsfiltering zorgen volgens AMG voor verhoogde isolatie van fluctuaties in de netspanning.

AMG Viella Forte: prijs en leveringsinformatie

De Viella Forte is verkrijgbaar in zowel zwart geanodiseerd als een speciale gegraveerde versie met een CNC gefreesd geometrisch patroon en de levering omvat de AMG 12JT Turbo 12-inch toonarm. AMG biedt upgradeprogramma's voor bestaande Viella-eigenaren om de Viella Forte te kopen, compleet met 12JT Turbo-toonarm of alleen de Forte-draaitafel als ze de 12JT-arm al bezitten. AMG biedt upgradekits aan bestaande Viella-eigenaars om het Forte-plateau, de klem en de voeding toe te voegen. Meer weten? Kijk dan op de website van Analog Manufaktur Germany.

Viella Forte 12 Turbo draaitafel:  23.000 euro
Viella Forte 12 Turbo draaitafel, gegraveerde versie:  24.500 euro


EDITORS' CHOICE