Michell Cusis: nieuwe elementen van draaitafelfabrikant

De Engelse draaitafelfabrikant Michell Engineering heeft zijn eerste elementen uitgebracht. De nieuwe productlijn heet Cusis en bestaat uit een drietal mc-elementen genaamd Cusis E, Cusis S en Cusis M. Michell heeft vijf jaar gedaan over de ontwikkeling van de drie mc-elementen maar volgens de fabrikant was het de moeite van het wachten waard. Binnenkort komen ze op de markt.

Michell Cusis: drie mc-elementen

Het in Groot-Brittannië gevestigde draaitafelbouwer Michell Engineering heeft de nieuwe Cusis-elementen vanaf de basis zelf ontwikkeld, naar eigen zeggen “om je geliefde muziek zo nauwkeurig mogelijk te reproduceren, zonder kleuring.”

Het Cusis-portfolio, officieel gelanceerd op de afgelopen Bristol Hi-Fi Show, omvat drie modellen en alledrie zijn het mc-elementen. Ze delen dezelfde ontwerpfilosofie van “een eenvoudig en elegant ontwerp, hoogwaardige materialen en superieure engineering om de best mogelijke geluidskwaliteit te bereiken.” Wat tussen de modellen op verschillende prijspunten verschilt, is het vrijdragende materiaal en het stylusprofiel.


Het hart van elk element is een samarium-kobaltmagneet die wordt gecombineerd met puur ijzer om een zeer stabiel magnetisch veld in het element te creëren. Puur koperdraad met een dikte van 30 μm wordt gebruikt om de spoelen nauwkeurig op te wikkelen op een ultralichte armatuur, die op een speciaal ontworpen demper wordt gemonteerd. De demper zou speciaal ontworpen zijn om de stylusconstructie de perfecte ondersteuning te geven, waardoor de stylus de groef precies volgt. Michell stelt dat bij de constructie zorgvuldig aandacht is besteed aan het elimineren van ongewenste trillingen en resonantie en dat heeft geresulteerd in “werkelijk ongeëvenaarde niveaus van detail en neutraliteit,” aldus de fabrikant.

Het portfolio begint met de Cusis E die een elliptische stylus, aluminium cantilever, groot aluminium chassis en een hoge dichtheid Acetyl behuizing gebruikt. Volgens Michell geeft de Cusis E “veel detail en muzikaliteit, die nooit afbreuk doet aan de muziek.”

Een trede hoger op de ladder staat de Cusis S, die profiteert van de voordelen van een Shibata-stylus, boor cantilever, uitgebreide frequentierespons, groot aluminium chassis en hoge dichtheid Acetyl behuizng, allemaal gecombineerd om een “hogere frequentierespons en betere weergave van details” te bieden.

De line-up wordt compleet gemaakt door vlaggenschip Cusis M. De Cusis M “combineert werkelijk ongeëvenaarde detailniveaus met een volledig neutrale presentatie, dus alles wat je hoort is de muziek!” De Cusis M maakt gebruik van een ultraprecieze Microline-stylus, boor Cantilever, gereduceerde spoelmassa, groot aluminium chassis, een koolstofbelaste, resonantiedempende behuizing en biedt aldus “een toonaangevende frequentierespons”.

Michell Cusis: prijzen en leveringsinformatie

Naar verluidt zullen de elementen binnenkort beschikbaar zijn. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen.


EDITORS' CHOICE