B&O Beosound Balance: smartluidspreker met hifiambities

Het Deense Bang & Olufsen heeft de Beosound Balance onthuld, een draadloze luidspreker die voorzien is van zeven drivers en DSP. De Beosound Balance, die verkrijgbaar is in de uitvoeringen eikenhout en zwart, belooft alle andere smartluidsprekers van de plank te spelen. We verwachten niets minder, zeker als we de adviesprijs van 2.000 euro in aanmerking nemen.

B&O Beosound Balance: smartluidspreker aan de bovenkant van de markt

Vandaag krijgt het esthetisch ambitieuze draadloze luidsprekerportfolio van het Deense Bang & Olufsen een nieuw lid. De Beosound Balance, ontworpen in samenwerking met Benjamin Hubert van het Britse ontwerpbureau Layer, is naar eigen zeggen 'geïnspireerd door interieurobjecten'. Inderdaad, de Beosound Balance kan doorgaan voor een lamp en lijkt in die zin geen aandacht te willen trekken. Hij lijkt onopvallend in het interieur weg te willen vallen.

De luidspreker heeft de vorm van een cilinder. De onderkant is gemaakt van eikenhout. De bovenkant is omtrokken met een gebreide stof. Wat onder zijn prachtige huiselijke uiterlijk ligt, is natuurlijk alles wat je van een B&O luidspreker mag verwachten: zeven drivers aangestuurd met DSP en andere corrigerende technologie en een discrete touch-interface.

Veeg over de ronde, aluminium bovenplaat om het volume te regelen of raak de pictogrammen aan om van nummer te veranderen, het afspelen te pauzeren of presets te selecteren. Bij het detecteren van een naderende gebruiker, licht de interface automatisch op als een uitnodiging. De interface dimt als de gebruiker weer wegloopt. Muzieksignaal wordt aangeleverd via bluetooth of via wifi. Er is ook een analoge lijningang.

In de voet bevindt zich een naar boven gerichte woofer. De bovenkant herbergt een neerwaartse basdriver. De woofers hebben een diameter van 5,25 inch. Verder heeft de Beosound Balance twee fullrange drivers met een diameter van drie inch, twee fullrange drivers met een diameter van twee inch en een tweeter met een diameter van driekwart inch.

De drivers kunnen worden gemanipuleerd door DSP (Digital Signal Processing) om twee sonische ervaringen te creëren, die min of meer zijn afgekeken van de vlaggenschip Beolab luidsprekers van het bedrijf. De eerste is een onmindirectionele modus die is ontworpen om een uniform geluid rondom de luidspreker te produceren, terwijl de tweede een meer gerichte, directionele presentatie van het geluid produceert. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 33 Hz tot 23 kHz.

Om de prestaties van de Beosound Balance in de kamer verder te maximaliseren, omvat de opstelling ook actieve ruimtecompensatie, die de lage frequenties meet met behulp van een interne microfoon om de geluidsreflecties in de luisterruimte te analyseren. Vervolgens maakt de Beosound Balance een digitaal filter om tekortkomingen in de ruimteakoestiek te compenseren.

De interne microfoon verleent ook de ingebouwde ondersteuning voor spraakbesturing voor Google Assistant (bij lancering) en Amazon Alexa (komt later dit jaar). En met Google Chromecast, Apple Airplay2 en Spotify Connect (komt in de eerste helft van 2020), kan de Balance gemakkelijk een aantal streamingdiensten rechtstreeks vanaf een smartphone streamen. Reeds in het bezit van een compatibele B&O streaming-luidspreker? Deze kan met de Beosound Balance worden gekoppeld. Met twee stuks Beosound Balance kan een stereoconfiguratie worden neergezet.

B&O Beosound Balance: prijs en leveringsinformatie

De Beosound Balance is te koop in de uitvoeringen Natural Oak en Black en wisselt voor 2.000 euro van eigenaar. Inderdaad, wie op zoek is naar serieuzer geluid en ontwerp dan de Apple HomePods en Amazon Echos van deze wereld, zal ervoor moeten betalen. 

MERK

EDITORS' CHOICE