NIEUWSYBA

YBA Heritage R100 Streaming Music Center: versterker, DAC en streamer


Sinan Kökbugur | 18 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | YBA

Het Franse audiobedrijf YBA heeft de Heritage R100 aangekondigd die in de loop van deze maand op de markt zal komen. De R100 is een geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen en een streamer aan boord, die via het centrale kleurenaanraakscherm wordt bediend. De R100 heeft ook een draaitafelingang. Sluit luidsprekers aan en het muziekfeestje kan beginnen.

YBA Heritage R100 Streaming Music Center

YBA staat voor Yves Bernard André, de initialen van een Fransman die audiobedrijf YBA in 1981 heeft opgericht. De eerste producten waren een versterker en een voorversterker, maar het bedrijf heeft zijn portfolio gestaag doen groeien naar een ruim aanbod van versterkers en bronnen verspreid over verschillende productlijnen.

De nieuwe Heritage R100 is een geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen en een streamer aan boord. De R100 heeft ook een draaitafelingang en een hoofdtelefoonuitgang en is dus een behoorlijk compleet apparaat. De R100 heeft ook analoge uitgangen ter aansluiting van een losse eindversterker. Afgezien van het scala aan digitale ingangen, waaronder optisch, coaxiaal, USB en Bluetooth, heeft de R100 ook de streamingfuncties van AirPlay en netwerkservices voor Tidal, Spotify, Qobuz, Deezer. Sluit luidsprekers aan en de gebruiker heeft een totaal entertainmentpakket, aldus YBA.

De R100 is eenvoudig te bedienen via de afstandsbediening of het eigen 130x71 millimeter TFT LCD-touchscreen. Op de twee USB-ingangen kunnen geheugenschijven worden aangesloten. De gebruiker kan eenvoudig nummers van die schijven scannen naar 'lokale nummers' waar ze zijn gecategoriseerd op titel of artiest, alfabetisch als dat de voorkeur is. De USB moet verbonden blijven om een van de nummers op de schijf te blijven spelen. We weten niet of ook gebladerd kan worden in de mappenstructuur van de aangesloten USB-schijf.

De toevoeging van een USB-DAC zorgt voor een directe verbinding met een pc/Mac waardoor de bediening volledig onafhankelijk is van de ingebouwde geluidskaart van de computer en werkt ongeacht of de computer een geluidskaart heeft of niet. Voor een Windows-pc moet een driver geïnstalleerd worden. Voor een Mac hoeft dat niet.

De gebruiker heeft de mogelijkheid om het product aan zijn eigen behoeften aan te passen en wanneer een firmware-update wordt aangekondigd, is het een zeer eenvoudige upgrade. Bediening met een app is nu nog niet mogelijk, maar er wordt gewerkt aan een app.

De R100 ondersteunt AIFF, WAV, FLAC, MP3, WMA en AAC alsmede DSD64 en DSD128. Afhankelijk van de ingang wordt muzieksignaal ondersteund tot 32-bit/384 kHz. Het hart van de DA-converter wordt gevormd door een tweetal DAC-chips van het type AKM AK4495SEQ. De voorsterkeruitgangen hebben een S/R-verhouding van 107 dB. De eindversterkertrappen hebben een S/R-verhouding van 98 dB. Het door de fabrikant opgegeven maximale vermogen is 100 Watt per kanaal aan acht Ohm.

De R100 meet 430 x 399 x 118 millimeter en weegt 9,2 kilogram.

YBA Heritage R100 Streaming Music Center: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar – louter ter indicatie – op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 4.000 euro.


EDITORS' CHOICE