NIEUWS

Uitslaande brand bij Apollo/Transco vernietigt productie van lakschijven

Sinan Kökbugur | 10 februari 2020 | Fotografie Fabrikant

Apollo/Transco, gehuisvest in een fabriek in Banning, Californië, produceerde lakschijven die integraal deel uitmaken van het masteringproces voorafgaande aan de productie van vinylplaten. Een uitslaande brand heeft de productielocatie vernietigd. Het is een van de slechts twee bedrijven ter wereld die aan de wereldwijde vinylindustrie leveren. Het andere bedrijf, MDC, is gevestigd in Japan.

Brand bij Apollo/Transco: verstoring wereldwijde vinylproductie?

Meer dan 75 brandweerlieden hebben de gevaarlijke met chemicaliën beladen brand bestreden, zo is te lezen op patch.com. Dit laat slechts één producent van lakplaten in de wereld over, het in Japan gevestigde MDC. Of Apollo/Transco van plan is om te herbouwen en of Californië het met zijn strenge milieubeschermingswetten toelaat, valt nog te bezien. Het zal niet gemakkelijk zijn, zelfs als Apollo/Transco van plan is om te herbouwen, omdat er geen kant-en-klare oplossing is en herbouw in elk geval nogal wat tijd kost.

Lakschijven spelen een cruciale rol bij de productie van vinylplaten en worden gesneden door mastering engineers om masterschijven te maken, die vervolgens worden geleverd aan platenpersfabrieken om de stempels te maken waarmee platen worden geperst.

Een alternatief proces bekend als DMM (Direct Metal Mastering) zou de behoefte aan een lakplaat omzeilen, hoewel dit een teveel aan hogere frequenties kan veroorzaken en een gespecialiseerde snijkop vereist die niet overal verkrijgbaar is. De omvang van de impact veroorzaakt door een tekort aan lakschijven op de vinylindustrie valt nog te bezien, hoewel de verstoring aanzienlijk zou kunnen zijn.

Volgens een verklaring op de website van Apollo/Transco is de toekomst onzeker en worden alle opties de komende tijd tegen elkaar afgewogen.


EDITORS' CHOICE