Naast de PX5, heeft Bowers & Wilkins ook de PX7 gelanceerd. De B&W PX7 is een over-ear en is op dit moment de beste koptelefoon die B&W te bieden heeft. Maar is de B&W PX7 niet gewoon een PX5 met aangepaste oorkussens? Of is PX7 met een hogere prijs van 399 euro echt een stap omhoog qua kwaliteit? Dat gaan we onderzoeken.
De inkt van de review van de B&W PX5 is nog maar net droog en de review van de PX7 komt er meteen achteraan. Dat heeft met name met onze nieuwsgierigheid te maken. De B&W PX5 scoorde een volle vijf sterren. Is de PX7 dan nog beter? Verdient die nog meer dan vijf sterren? Wat wij direct kunnen vertellen, is dat de PX7 niet een PX5 op anabolen is. De PX7 staat in een aparte klasse, namelijk die van wireless Noise Cancelling Over Ear Headphone. Het ontwerp is in zijn fundament anders dan die van de PX5. De B&W PX7 is ook met dynamisch oogmerk in de markt gezet. Ondanks dat zijn formaat net iets groter is dan de PX5. Maar de PX7 laat zich met gemak meenemen. En voor precies dezelfde omstandigheden, lees fiets/trein/werk.
B&W PX7: meer waar voor je geld
Laten we het even over de doos hebben. Dit is namelijk een uniek collectoritem. Op de doos staat namelijk vermeld dat er een 40 mm driver in de koptelefoon zit. Maar dat is niet correct, want er zit een 43,6 mm driver in. Wij hopen zo dat dit een gevalletje van engineers tegenover de marketing was. Dat de engineers op het laatste moment nog zeiden: “Fuck it! Let’s go with the best! We are sound engineers from B&W. We don’t take shit from marketing.” Dat zou geweldig zijn. Engineers die op het laatste moment niet kiezen voor maximale winst, maar voor maximaal geluid. Wij van Hifi.nl zouden eigenlijk bij de volgende show een engineer eens goed dronken moeten voeren en uithoren of het ook echt zo is gegaan. Het zou het beste verhaal ooit achter een koptelefoon zijn. Tot die tijd is het gaaf om een misdruk van B&W te hebben. Die zijn namelijk zeldzaam.
De B&W PX7 is meer dan een foutje op de doos. Wij zien dat het design in de hele lijn hetzelfde is. Aan de buitenkant zien we de grijze stof zitten. Er is trouwens ook een blauwe stof verkrijgbaar. Aan de binnenkant voel we dezelfde zachte lederen band. Dit voelen we en zien we ook terug op de oorkussens. De oorkussens zijn meer een dikke rand die de oren moeten afsluiten van de omgeving.
De oorkussens zijn op de PX7 is minder gevuld dan de PX5. Ook logisch omdat dit een over ear koptelefoon is. Verder zien we hetzelfde draaimechanisme voor de linker- en rechteroorschelp. En ook de arm is van koolstofvezel gemaakt. Heel sterk en zeer licht materiaal. De units, oorschelpen, zijn ook bekleed met stof. Het ontwerp is tot in de details uitgewerkt. Het ziet er subliem uit en het geheel ademt meer elegantie. Binnenin vinden we drivers met een diameter van en beschikt de PX7 over 768 kHz audioprocessing. Verder lijkt de PX7 veel op de PX5, want ook de knoppen voor de bediending zitten op dezelfde plek.
B&W PX7: speakers voor je oren
Koptelefoons komen in veel soorten en maten. Ieder exemplaar klinkt weer anders dan de concurrent of zelfs zijn grote of kleine broer. Dit is iets want we bij de multitest In-Ear heel duidelijk hoorden. Zo ook bij de B&W PX7. Voor het luistergedeelte hebben we gekozen voor muziek via Spotify en Soundcloud. Maar ook High-res muziek vanaf de eigen NAS. Qua muziek hebben we gekozen voor Lavina Meijer – Passagio, The War On Drugs – Lost in the dream. Daarnaast ook wat losse muziek. Nummers of mixes die passeren, terwijl wij de B&W PX7 aan de tand voelen.
Voor we beginnen met luisteren, is het koppelen met een bluetooth-apparaat noodzakelijk. De app van Bowers & Wilkins is misschien wel de beste manier. Dit zorgt er ook voor dat als er updates zijn voor de koptelefoon, deze eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. We starten Lavina Meijer, voor ons een perfecte benchmark. Bij de test van de B&W PX5 hadden we een intrinsieke ervaring. Bij de PX7 juist niet. De eerste vijf seconden is het geluid wat vreemd. Het lijkt erop als of er een vacuüm gecreëerd wordt en zodra dat er is, we kunnen luisteren. Dit wordt ook bevestigd als de linker of rechter unit net niet goed afsluit of aansluit op het hoofd. Maar als het goed zit, dan gebeurt er iets bijzonders. Ja we voelen de linker en recht unit zitten. We voelen ook de hoofdband, maar het geluid treedt buiten de koptelefoon. Het geluidsbeeld is breed en groot. We horen hoe intens de vingertoppen van Lavina Meijer langs de snaren van haar harp glijden. De emotie die zij in haar muziek stopt, weet de B&W PX7 prachtig neer te zetten. De harmonieuze klanken zijn niet naar binnen gericht, maar bespelen onze oren. En dansen om ons heen. De ervaring is groter dan bij de PX5. Daar hadden wij juist het gevoel dat onze trommelvliezen geknuffeld werden. Hier krijgen we het gevoel van een hifiset die we op ons hoofd dragen.
Bij The War On Drugs merken we dat het “Hifi” gevoel bevestigd wordt. Bij het nummer An Ocean In Between The Waves, zuigt de B&W PX7 ons bewustzijn volledig op. We verdwalen in de muziek, wat wel toepasselijk is bij dit album. Het gitaarspel vormt een prachtige melodie die om ons heen te horen is. Het vormt als het ware een middelste ring. In de binnenste ring is de zang te horen. De andere instrumenten worden ertussen of er onder geplaatst. Het zorgt voor een geweldige muzikale ervaring. Wij hadden zeker kwaliteit van de PX7 verwacht, maar de muziek zo goed weergeven en dat ook nog eens draadloos. Dat laat zien (en horen) hoe veel er in de laatste tijd aan ontwikkeling is gedaan.
Op Soundcloud luisteren we naar een paar afleveringen van The Boom Room. Hier worden we getrakteerd op de beste keuze in techno en housemuziek. Dit is muziek die aan de andere kant van het spectrum ligt. Maar uitstekend om te horen hoe de PX7 hier mee omgaat. Het voordeel van Soundcloud is dat de kwaliteit hoger is dan op Spotify. En dat laat de B&W PX7 ook direct horen. De weergave van het laag klink als een romig dessert na een viergangen diner. Bij een mix van Carl Cox wordt het echt een feestje. De B&W laat hier zien dat hij zeker spierbalen heeft en knalt er lekker doorheen. Er zijn maar weinig andere merken die het ene moment klassiek op hoog niveau kunnen spelen, om vervolgens door te schakelen naar een techno mix en de bas tonen in verschillende lagen uit te vloeien.
B&W PX7: vergelijk je rijk, concurrentie en plaats in de markt
Voordat wij echt kunnen zeggen of de B&W PX7 werkelijk goed is, moeten we kijken naar de concurrentie. Pas dan kunnen we een gedegen oordeel vellen. We hebben twee andere koptelefoons erbij gepakt. Een Dali IO 6 en een Bose NC 700. Qua prijs liggen alledrie de modellen bij elkaar. Al moeten we zeggen dat er rond de feestdagen altijd wel goede deals zijn te scoren. Als we de koptelefoons met elkaar vergelijken vallen er diverse dingen op. Omdat dit geen multitest is, maar een review van de B&W PX7, houden we het compact. We hebben bij het vergelijk geluisterd naar de active noise cancelling (ANC) en uiteraard ook naar de “muzikale” prestaties. Wat wij ook erg belangrijk vonden is het draagcomfort.
Bose heeft al jaren koptelefoons met ANC. Het beeld bij deze koptelefoons is dat voornamelijk veel zakelijke reizigers de Bose gebruiken. Dit beeld is ook helemaal terecht. De ANC op de Bose NC 700 is van ongekend niveau en dat is heerlijk als je geregeld in het vliegtuig of de trein zit. Er zit wel een kleine keerzijde aan. Op het moment dat de ANC op het hoogste niveau zijn magie uitoefent, dan ervoeren wij een druk op het gehoor. Wat gezien de technologie ook logisch is. Maar het niveau van ANC bij de Bose is veruit de beste. Maar in verder vergelijk met de B&W PX7 merken we dat de Bose het voornamelijk moet hebben van de naam. De constructie voelt minder degelijk aan dan die van de B&W PX7. Ook de muziek is op de Bose erg neutraal, bijna plat en zonder emotie. Hier scoort B&W echt punten. Met de authentieke B&W-sound en een lichte ANC horen we ook niks meer van de omgeving. Uit het vergelijk komt duidelijk naar voren dat Bose alle pijlen heeft gericht op ANC.
Als we de Dali IO-6 erbij pakken liggen de verschillen genuanceerder. De PX7 en de IO-6 zijn meer aan elkaar gewaagd. De Dali IO-6 scoort een puntje beter op ANC en draagcomfort. Alleen de pasvorm van de PX7 sluit dan weer beter aan op het hoofd. Ook qua muzikale prestaties ontloopt het elkaar weinig. Beide blijven trouw aan hun naam en trakteren de luisteraar op hun eigen authentieke sound. Nu zal dit in veel gevallen een persoonlijke smaak zijn, maar wij horen dat de B&W net iets steviger in zijn schoenen staat. De muziek zit er net iets lekkerder in. Het is te vergelijken met net dat extra schepje jus op de boerenkool.
B&W PX7: software voor je update
Voor we een einde breien aan de review, willen we toch nog iets delen. Tijdens de review ervoeren we iets geks. Zodra we het huis uitliepen met muziek en de wifiverbinding viel weg, hoorden we sporadisch een plopje of kraakje. Dit was vreemd, want het was niet elke keer. Maar de B&W PX7 staat bol van de technologie, zoals bijvoorbeeld de draagsensor. Er draait gewoon software op de koptelefoon en die software kan je verbeteren. Dit was ook het geval tijdens de test.
De app van B&W waarschuwde ons dat er een software update beschikbaar was. De nieuwe software wordt gedownload en via de app op de PX7 geïnstalleerd. Hierna hebben geen enkel plopje of kraakje meer gehoord. Ook is de kwaliteit van de ANC verbeterd. Dit laat maar weer zien hoever we zijn gekomen qua technologie. Maar ook hoeveel er nog mogelijk is. Voor een product zoals de B&W PX7 betekent dit dat er een lange “economische” levensduur aan verbonden is. De software kan namelijk altijd verbeterd worden en eenvoudig op de koptelefoon worden gezet. Zo zijn wij als gebruiker verzekerd van luistergenot op het hoogste draadloze niveau.
B&W PX7: eindoordeel
De B&W PX7 heeft ons getrakteerd op vele uren draadloos hifi luisterplezier. Want dat is het niveau waar we over spreken. Hifiniveau en dat het draadloos kan is bijzonder. Voor de review hadden we al verwachtingen van de PX7 en die zijn allemaal waargemaakt. Eigenlijk hebben we niks op de PX7 aan te merken. Het is een koptelefoon die je zo via internet zou kunnen bestellen, zonder te passen of te luisteren.
Toch is er een maar. Die zit in de concurrentie. Naast de Dali en de Bose waarmee we de PX7 hebben vergeleken, zijn er nog meer merken. Als het gaat om ANC, en dat is het speerpunt van de aankoop, dan is Bose een betere keuze. Maar dan kan je net zo goed oordoppen kopen, die zijn namelijk ook nog goedkoper. Over Dali waren wij ook zeer tevreden. Dan komt het al snel op smaakgericht gehoor aan. Maar ben je een fan van de B&W-sound of weet je hoe B&W klinkt, dan is de beste keuze die er is. Een vijfsterren score is hier dan ook meer dan verdiend.
Ten slotte: B&W heeft een tijdelijke actie waarbij de PX7 voor 329 euro wordt verkocht.
B&W PX7: conclusie
B&W zet ook met de PX7 een uitmuntende prestatie neer. Dat we dit niveau op het gebied van draadloos luisteren hebben bereikt is fenomenaal. Ook in een vergelijk met Bose en Dali blijft de B&W PX7 goed scoren. De B&W PX7 is een koptelefoon die nog vele jaren voor luistergenot zal zorgen.
Hifi.nl rating: vijf sterren
Prijs: 399 euro