NIEUWSExposure

Exposure’s VXN: externe actieve tweeweg of drieweg cross-over

Het Britse audiobedrijf Exposure heeft de VXN uitgebracht, een actieve cross-over die het scheidingsfilter van een passieve tweeweg of drieweg luidspreker kan vervangen. In eerste instantie is de VXN ontworpen om de interne passieve cross-overs in de luidsprekers van de Britse fabrikant Kudos te omzeilen, maar Exposure heeft aangegeven dat de VXN op verzoek ook geschikt gemaakt kan worden om cross-overs van andere luidsprekers te vervangen.

Exposure VXN: actieve cross-over voor bi-amping of tri-amping

De nieuwe VXN actieve cross-over en VXN-voeding van het in Groot-Brittannië gevestigde Exposure is ontworpen om de interne passieve cross-overs (scheidingsfilters) van Kudos-luidsprekers te omzeilen. Op die manier kan de uitvoer van de gebruikte versterkers worden geoptimaliseerd en de prestaties van luidsprekers worden verbeterd.

Een normaal passief audiosysteem heeft één eindversterker per luidspreker. In een actief systeem wordt doorgaans één eindversterker per driver gebruikt. Dus, in een actief systeem met een tweeweg luidsprekerontwerp, heb je vier versterkers die de luidsprekers aansturen, en in een driewegontwerp zijn dat er zes. De Exposure VXN actieve crossover-eenheid komt tussen de voorversterker en de eindversterkers.

De nieuwe Exposure VXN crossover meet slechts 218 x 89 x 348 (BxHxD) en is in eerste instantie ontwikkeld voor actieve werking van het Kudos Audio vlaggenschip Titan, evenals de 'Super' modellen in de Cardea-productlijn. De VXN cross-over, verkrijgbaar in een tweeweg en in een drieweg uitvoering, is geconfigureerd om de interne cross-over eenvoudig te omzeilen voor actieve werking.

De VXN actieve crossovers van Exposure kunnen echter ook worden aangepast aan andere luidsprekermerken. Als de gebruiker opgeeft met welk luidsprekermodel hij de VXN wil gebruiken, past Exposure naar eigen zeggen de componenten in de actieve cross-overs aan om de prestaties van de specifieke luidsprekers te verbeteren.

De VXN actieve crossovers kunnen in beginsel worden toegepast in elke pre / power amp-combinatie, en niet alleen bij de eigen elektronica van Exposure. Alle ingangen en uitgangen zijn uitgevoerd in cinch. De stroom naar de VXN actieve crossover wordt geleverd door de speciale, volledig lineaire, VXN-voeding van Exposure.

Exposure VXN: prijzen en leveringsinformatie

De Exposure VXN komt naar verwachting in de loop van deze maand op de markt. Wij hebben nog geen Nederlande prijsinformatie vernomen, maar ter indicatie noteren wij hieronder de prijzen in Britse ponden. Een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

VXN actieve cross-over, tweeweg:  1.545 Britse ponden
VXN actieve cross-over drieweg:  1.795 Britse ponden
VXN voeding:  995 Britse ponden


EDITORS' CHOICE