Pro-Ject Records brengt 7Ray’s Jazzy Zoetrope uit op vinylplaat en spoel

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems bouwt in eerste instantie audiocomponenten, maar het bedrijf heeft ook een platenmaatschappij genaamd Pro-Ject Records. Het eerste product van Pro-Ject Records is een opname getiteld Jazzy Zoetrope van de Oostenrijkse artiest 7Ray. De opname wordt uitgebracht op twee 180-grams vinylschijven en op een tweetal 10,5 inch NAB-spoelen met daarop 1/4 inch SM468 tape. Dichter bij de originele mastertape kun je niet komen, aldus Pro-Ject Records.

Pro-Ject Records: 7Ray feat. Triple Ace – Jazzy Zoetrope

Pro-Ject Audio Systems kondigt met trots een nieuwe audiofiele opname aan, de eerste uitgave van de het Pro-Ject Records label. De 180-grams vinylplaten en de directe kopie van de mastertape op een spoel zouden een mijlpaal in opnamekwaliteit moeten zijn. De muziek op het album is een vorm van easy listening jazz.

Pro-Ject heeft 7Ray een Oostenrijkse artiest en audiofiel met enkele andere muzikanten live laten spelen in het hoofdkwartier van Pro-Ject. Alle gebruikte opnameapparatuur was volledig analoog. Daarnaast is een opname gemaakt in de Baumgarten Studio in Wenen waar ook een Boesendorfer Imperial Grand Piano staat opgesteld (305 cm). Ook hier is uitsluitend analoge opnameapparatuur gebruikt en een aantal bekende vintagemicrofoons, waaronder de Neumann U47 en m49a.

De uitvoering is direct opgenomen op een Otari achtsporen spoelenrecorder met gebruikmaking van een gereviseerde mengtafel van Acousta. De opname is niet meer achteraf bewerkt. De achtsporen opname is gemasterd naar een tweekanaals machine van Studer via een CADAC studioconsole uit 1974. De live-uitvoering op het hoofdkantoor van Pro-Ject is gedaan zonder monitorluidsprekers ter vermijding van versmering.

De opname is verdeeld over twee platen of twee spoelen. De 180-grams 33-toeren platen zijn in Oostenrijk geperst. Een belangstellende die een spoelenrecorder bezit zou de muziek ook op spoel kunnen kopen. De spoelen zijn 1:1 opgenomen met machines van Studer op tape van studiokwaliteit. De SM468-tape is 1/4 inch breed en is gewikkeld op een NAB-spoel van 10,5 inch (15 inch/s, CCIR, 320 nW).

Gewone vinylplaten maar ook audiofiele vinylplaten zijn tamelijk ruim te verkrijgen. Voorbespeelde spoelen zien wij echter slechts sporadisch. Nieuwe spoelenrecorders zijn na een periode van twintig jaar afwezigheid weer mondjesmaat te verkrijgen. We zijn benieuwd of er straks meer voorbespeelde spoelen te verkrijgen zullen zijn. Mogelijk staan we aan de vooravond van een opleving. Echter, een spoelenrecorder is vele malen duurder dan een platenspeler. De consument struikelt tegenwoordig over de budgetplatenspelers. Nieuwe betaalbare spoelenrecorders hebben wij nog niet gezien. Misschien gaan die nog komen.

Pro-Ject Records 7Ray feat. Triple Ace – Jazzy Zoetrope: prijzen en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de platen of spoelen leverbaar zijn in Nederland. De vinyluitgave kost net geen 40 euro. De spoelen, twee stuks, kosten net geen 500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE