Review: Bowers & Wilkins Formation Wedge

SAMENVATTING

Bowers & Wilkins heeft in het voorjaar haar geheel nieuwe Formation suite gelanceerd en behalve een soundbar, subwoofer, Formation receiver en twee paar draadloze hifi stereoluidsprekers ook een opvolger voor de draadloze Zeppelin luidspreker geïntroduceerd. Die laatste is de eigenzinnig vormgegeven Bowers & Wilkins Formation Wedge. Is deze Formation Wedge een lichtend voorbeeld van perfectie? Van Bowers & Wilkins ontvangen we een exemplaar om dat te onderzoeken.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende geluidskwaliteit
  • Eenvoudige installatie
  • Roon ready
  • Opvallend design

MINPUNTEN

  • Geen Chromecast

Bowers & Wilkins heeft in het voorjaar haar geheel nieuwe Formation suite gelanceerd en behalve een soundbar en subwoofer, Formation receiver en een paar draadloze hifi stereoluidsprekers ook een opvolger voor de draadloze Zeppelin luidspreker geïntroduceerd. Die laatste is de eigenzinnig vormgegeven Bowers & Wilkins Formation Wedge. Is deze Formation Wedge een lichtend voorbeeld van perfectie? Van Bowers & Wilkins ontvangen we een exemplaar om dat te onderzoeken.

Bowers & Wilkins Formation Wedge

De Bowers & Wilkins Formation Wedge is een opvallend gestileerde draadloze luidspreker die met zijn vormgeving perfect is te integreren in elk modern interieur. Behalve dit trendy design heeft de Formation Wedge ook multiroom functionaliteit gekregen. Hiermee kan de Wedge samen met de overige Formation modellen een mesh netwerk opbouwen die de Formation componenten geheel buiten uw router om met elkaar in 24 bit en 96kHz resolutie laat comchmuniceren. Hiermee ontlast Bowers & Wilkins de meeste draadloze thuisnetwerken die behalve de IoT devices zoals de steeds slimmer wordende thermostaat ook de communicatie en encryptie van de overige (iOS/Android) devices en pc’s in huis bedient significant. Het enige dat uw router nog verzorgt op het gebied van muziek is het doorvoeren van een muziekstream vanaf het internet en de connectie met uw smartphone voor de bediening van dit systeem. Hiermee zal uw netwerk dus niet zwaarder worden belast indien u elke ruimte in huis voorziet van meerdere Formation devices.

We hebben alle producten uit de nieuwe Formation suite inmiddels aan de tand gevoeld (de reviews vind je gelinkt in de inleiding, red.) en kunnen u melden dat Bowers & Wilkins volgens ons een heel interessante nieuwe productlijn heeft neergezet. De Formation Wedge heeft net als de Formation Bar een unieke en kunstzinnige uitstraling meegekregen waarmee deze er echt uitspringt in het interieur. We hebben de witte variant van deze wireless luidspreker een tijdje in onze luisteromgeving gehad en meer dan eens kregen we het compliment over die mooie ‘designer lamp’. Hierop knikten we vaak instemmend waarop we de complimenteuze bezoeker het compliment terug hebben gegeven dat mijnheer of mevrouw vast een kenner moest zijn. En u zult het antwoord wel kunnen raden. Kijk, het ene complimentje is het andere waard en levert in de regel alleen maar blije gezichten op. Daar doen we het toch zeker voor in de hifi?

Look & Feel

Wanneer we de Formation Wedge bekijken, vinden we onderop een uitsparing met een netspanningsaansluiting, een RJ-45 netwerkaansluiting en een resetknop. Links en rechts twee schroefdraadbevestigingen waarmee de Wedge op een optionele driepoot kan worden geschroefd. We moeten bekennen dat deze Wedge op de driepoot inderdaad wel iets weg heeft van een designer lamp en zouden er dan ook voor kiezen om de Wedge altijd met deze driepoot aan te schaffen. Hiermee wordt het instant een echt design object. De voorzijde van de Formation Wedge heeft een opvallende structuur en bij de witte variant heeft het luidsprekerdoek een hele chique glans waarmee het reliëf nog duidelijker wordt geaccentueerd dan bij de zwarte versie.

De achterzijde van de luidspreker is vervaardigd uit hout en heeft een kromming van ongeveer 60 graden. Nu kunt u drie Wedge luidsprekers in een cirkeltje zetten om een omnidirectionele weergave te creëren, het is meer bedoeld voor een mooie plaatsing in de hoek van de kamer waar u de Formation Wedge installeert. Achterop heeft Bowers en Wilkins een smalle opening. Dit is geen onhandig geplaatste slot voor een ingebouwde cd-speler, maar een subtiel uitgevoerde reflex poort. Bovenop de luidspreker is een glanzend kunststof paneel geplaatst met drukgevoelige toetsen voor de installatie en snelle bediening. Wanneer u met uw hand over dit paneel strijkt, lichten deze toetsjes heel mooi subtiel op en hebben qua bediening dezelfde lay-out en functionaliteit als de Formation Bar.

Installatie

Net als bij de overige Formation suite is de installatie van de Wedge werkelijk kinderspel. Download de gratis Formation app voor iOS of Android en volg eenvoudig de aangegeven stappen. Hierna is de Wedge klaar voor gebruik. Nu kunt u probleemloos muziek streamen via Spotify Connect, uw mediaserver en Airplay. Heeft u thuis Roon draaien en heeft u deze Formation Wedge bedacht als extra luidspreker voor in de werkkamer, dan kunt u al uw streamingwensen ook via het zalige Roon platform verzorgen.

Functionaliteit

Start elke willekeurige streaming app op en stream muziek via Airplay naar de Formation Wedge zoals u dit normaal gesproken ook zou doen indien u via uw smartphone muziek naar uw Bluetooth headphones stuurt. De Formation app gebruikt u, behalve voor het inrichten van de Formation infrastructuur, ook om de gewenste multiroom ruimte selecteren en de klankkleur in te stellen.

Wanneer de Airplay stream speelt, kunt u via de Formation app bovendien tracks skippen, de stream pauzeren en het volume regelen. Net als bij de overige Formation producten kunt u, naar wens een tweede Formation Wedge in de ruimte toevoegen en is de laagweergave niet krachtig genoeg naar uw smaak, dan kunt u in een handomdraai een Formation Bass aan dezelfde ruimte toevoegen. Hierbij configureert het Formation platform zelf de juiste cutoff frequentie en fase instellingen.

Geluidskwaliteit

Wanneer we onze favoriete testtracks op de Formation Wedge loslaten zijn we direct onder de indruk van de imposante laagweergave. Het laag is zeer krachtig en loopt bovendien diep door. Soms hebben we zelfs het idee dat de Formation Bass die we eerder dit jaar van Bowers & Wilkins in bruikleen hebben gehad nog ergens in een hoek van onze luisterruimte is achtergebleven.

Een van onze favoriete testtracks komt van het magistrale album Stonehenge 4 van Hatfields End. Bij dit album laat de Formation Wedge (zonder sub) zelfs tot in het aller diepste laag perfect horen en hiermee verpulvert deze compacte Formation Wedge menig bejubeld vloerstaande hi-fi luidspreker.

Behalve dat we met deze Formation Wedge alle potten en pannen in huis in het ritme van onze favoriete muziek kunnen laten rammelen, is ook de midrange definitie perfect. Zang en stemmen zijn duidelijk verstaanbaar. Snaredrums laten felle droge klappen horen waarbij we de snare duidelijk horen na-rammelen. Het hoog sluit perfect aan bij de laag/midrange driver en geeft een levendig en zeer gedetailleerd muzikaal plaatje. Ondanks de speaker relatief compact is, ervaren we een heel aardig stereobeeld. Het is uiteraard niet het niveau van een hifi set met twee losse hi-fi luidsprekers, maar de Formation Wedge speelt op dit vlak toch wel duidelijk een trede hoger dan de Sonos Play:5; de grootste concurrent van deze Wedge.

Oordeel

Bowers & Wilkins levert met deze Formation Wedge een hele goede aanvulling in de Formation line-up en introduceert hiermee tevens een uitstekende opvolger voor de inmiddels uitgefaseerde Zeppelin Wireless. Ondanks we al jaren verknocht zijn aan het warme en meer laid-back karakter van de Zeppelin Wireless, hebben we bij A-B vergelijk toch een duidelijke voorkeur voor de klankkleur van de Formation Wedge. Deze is net wat frisser en levendiger dan de Zeppelin. Het hoog en de midrange hebben ten opzichte van zijn voorganger een streepje meer aan kracht, waardoor alles net even lekkerder en meer neutraal klinkt. De kracht, controle en kwaliteit van de laagweergave is bij beide exemplaren vrijwel identiek en beide speakers jagen de spinnen binnen een paar minuten de kruipruimte uit.

We prijzen het gemak waarmee de Formation suite door zelfs de grootste digibeet kan worden geïnstalleerd en de wijze waarmee de Formation infrastructuur kan worden uitgebreid. Het is enkel het toevoegen van een nieuw device aan een bestaande ruimte en binnen een tijdsbestek van niet meer dan vijf minuten (inclusief uitpakken) speelt de aangepaste configuratie de mussen uit de heg.

Waar mogen we deze Formation Wedge mee vergelijken? De Sonos Play:5 is een geduchte concurrent, net als de Dynaudio Music 3 en ook de Yamaha MusicCast 50. Welke is beter? Wij verwachten dat de keuze vooral aankomt op persoonlijke smaak. Bent u al in het bezit van een set luidsprekers van Bowers & Wilkins, dan zult u de klankkleur prefereren boven elk ander alternatief. Heeft u bovendien al Formation producten in huis, dan is de Wedge een perfecte aanvulling hierop. Heeft u geen klankvoorkeur en gaat u vooral voor design, dan is deze Bowers & Wilkins Formation Wedge, zeker inclusief de optionele standaard, echt een klasse apart.

Conclusie

Bowers & Wilkins brengt met de nieuw Formation Wedge een waardige opvolger voor de Zeppelin Wireless productlijn. Niet alleen is de aanvulling van multiroom functionaliteit een grote plus, ook de geluidskwaliteit maakt een significante sprong ten opzichte van de eerdere Zeppelin generatie. De Bowers & Wilkins Wedge heeft dan wel een premium prijsstelling, wanneer we het unieke design vergelijken met de huidige concurrenten kunnen we de design award aan het team van Bowers & Wilkins toekennen. Maar we zijn een hifi platform en deze award voeren we helaas niet. Wat we wel toe kunnen kennen, is een regelrechte Aanrader.

Bowers & Wilkins Formation Wedge
€ 999,- | www.bowerswilkins.com
Beoordeling: 4 / 5

Geluidskwaliteit: 5 uit 5
Gebruiksgemak: 4,5 uit 5
Design: 4,5 uit 5
Functionaliteit: 3.5 uit 5
Prijs-prestatie: 4 uit 5

De Bowers & Wilkins Formation Wedge bij de HiFi.nl-prijswinaar thuis:

MERK

EDITORS' CHOICE