De samenwerking tussen Philips en luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins leverde al verschillende opmerkelijke toestellen op. De Philips 55OLED934 is de meest recente telg uit die familie.
Deze Philips wordt geleverd met de soundbar apart, en twee verschillende voeten. Een voor wandmontage en een voor de klassieke opstelling op een meubel.
Kies de juiste voet, en schroef alles eenvoudig in elkaar. Als laatste stap bevestig je de connector van de soundbar aan de televisie. De kabel kan je netjes in de daarvoor voorziene sleuf laten lopen.
Afgewerkt en opgesteld biedt de OLED934 een opvallend uiterlijk. Het OLED-scherm is nauwelijks enkele millimeters dik, en dat contrasteert met de relatief dikke schuine balk van de soundbar. De afwerking is piekfijn. De matzilverkleurige voet, geborsteld metalen achterzijde van het scherm en de mooie Kvadrat-luidsprekerstof van de soundbar stralen luxe uit.
Aansluiten!
De 55OLED934 is voorzien van vier HDMI-aansluitingen (drie opzij, één achteraan), allemaal van het type HDMI 2.0 met volledige bandbreedte, ARC en ALLM. Ze zijn dan ook allemaal bruikbaar voor Ultra HD HDR-content. Aan de zijkant vinden we twee USB-aansluitingen (1x 3.0 en 1x 2.0) waarvan je media (muziek, foto, film) kunt afspelen of die je kunt gebruiken om opnames te maken van de interne tuner op een USB harde schijf.
De ingebouwde DVB-T2/C/S2 dual tuners zijn uitgerust met drie antenne-aansluitingen maar slechts één CI+-slot. Aan de zijkant vinden we verder een hoofdtelefoonuitgang, en achteraan de optische digitale audio-uitgang. Wil je de soundbar wat extra bas geven, dat kan dankzij de subwoofer pre-out.
Een ethernetaansluiting en ingebouwde WiFi zijn standaard voor elke smart tv. Tot slot is er ook Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon, muis/toetsenbord combinatie of gamepad. Helaas kan je geen audio via Bluetooth naar de tv sturen, dat was gezien de soundbar wel een fijne bonus geweest, maar helaas.
Alles over Android TV
De tv gebruikt Android TV, versie9 (Pie). Chromecast, een ingebouwde Google Assistant met stemcommando’s, en een ruim aanbod apps maken het platform erg aantrekkelijk.
Toch zijn er nog punten van verbetering. Zo koos Philips dit jaar voor een nieuwe Mediatek chipset (MT5887) die wel voor een vrij vlotte ervaring zorgt, maar het niveau van je smartphone haalt de tv nog niet. Ook ten opzichte van de nieuwe Sony’s is deze chipset iets minder krachtig. Tot slot, Android TV blijft het volledige scherm bezetten, iets wat de oplossingen van LG, Samsung en Panasonic niet doen. Die laatste hebben dan ook onze voorkeur.
Zappen maar
De afstandsbediening valt in dagelijks gebruik reuze mee, maar lijkt op het eerste zicht wat goedkoop. Het is een zilverkleurige plastiek balk, de toetsen hebben een zeer laag profiel. Bij dit luxe-model past wat ons betreft een meer premium remote. Bijvoorbeeld in metaal, en een die volledig gebruik maakt van Bluetooth zodat je niet hoeft te richten. Deze versie gebruikt enkel Bluetooth voor de spraakcommando’s, al de rest gebeurt via infrarood, dus richten blijft verplicht.
Aan de achterzijde biedt Philips nog steeds een toetsenbord, toch wel een handige feature als je een wachtwoord moet intypen.
Beeldkwaliteit
Het toestel is uitgerust met een 2019 OLED-paneel van LG Display, zoals bij alle andere tv-fabrikanten. De voordelen van OLED zijn ondertussen uitgebreid bekend. Het scherm levert perfecte zwartweergave, op pixelbasis, waardoor beelden een enorm contrast hebben. Geen halo’s, geen segmentgrenzen zoals je die wel eens ziet op lcd-modellen, zelfs niet in de meest intense HDR-beelden. Philips heeft bovendien voor een uitstekende kalibratie gezorgd. Schakel het toestel in de ‘Film’ beeldmode. Die toont nagenoeg alle schaduwnuances, dat was op vorige modellen soms wat lastig. Het toestel is gekalibreerd met een gamma-waarde van 2,2, dat is perfect voor gebruik in een doorsnee huiskamer. De ISF Donker en ISF Helder zijn goede keuzes als je een accurate beeldmode zoekt die best werkt in een donkere/heldere kamer.
Voor zijn beeldverwerking heeft Philips al twee jaar een eigen chip, de P5. Die is ondertussen aan zijn derde generatie toe. Hij levert topresultaten met uitstekende ruisonderdrukking, vlijmscherpe detailweergave en rijke kleuren. Nog een troef: Philips heeft uitstekende bewegingsscherpte. Die dankt het aan de snelle reactietijd van het OLED-paneel en zijn uitstekend motion interpolation algoritme. Zelfs in snel bewegende beelden is er veel detail zichtbaar.
Met ‘Perfect Natural Reality’ heeft Philips ook een unieke troef aan boord. Deze instelling maakt het mogelijk om SDR-beelden een HDR-look te geven. Andere merken hebben iets gelijkaardigs, maar het resultaat laat vaak te wensen over. Niet zo bij Philips, het resultaat is indrukwekkend knap. Het algoritme werd nog verbeterd sinds de introductie vorig jaar, zodat kleuren en vooral huidstinten nu beter gespaard blijven. Voor puristen mag het dan een absolute no-go zijn, probeer het toch even uit, je zult aangenaam verrast zijn.
Een van de weinige domeinen waar er nog wat verbetering mogelijk is: kleurbanden in zachte gradiënten. Alhoewel je die gedeeltelijk kunt wegwerken met de instelling ‘MPEG ruisonderdrukking’, werkt dat niet volledig. Er blijft altijd wat banding zichtbaar. Blijf ook weg van de hoogste stand, die verdoezelt te veel detail.
Goed nieuws ook voor de liefhebbers van HDR. Philips ondersteunt nu naast HDR10 en HLG zowel HDR10+ als Dolby Vision. Zo hoef je je niets meer aan te trekken van de verwarring in het HDR-landschap, je krijgt altijd de beste beelden te zien. De prestaties van OLED liggen bij alle tv-fabrikanten op dezelfde lijn. Deze Philips haalt een piekhelderheid van ongeveer 742 nits op een 10% venster en een kleurbereik van 94% DCI-P3. Net zoals in SDR is de HDR Film beeldmode de best gekalibreerde, met een erg natuurgetrouw resultaat.
Geluidskwaliteit
Die ietwat ongewone vormgeving van de door Bowers & Wilkins ontwikkelde soundbar heeft natuurlijk een reden. Vooraan zitten er twee titanium 19 mm-tweeters die ontkoppeld zijn van het chassis, vier 30 mm midrange-drivers en een 80 mm-woofer. Aan de bovenzijde zitten twee 50 mm-fullrange drivers die omhoog gericht zijn. Ze sturen geluid via het plafond naar de luisteraar, uiteraard om een betere surroundervaring te creëren, maar vooral ook voor Atmos-weergave. We spreken dan ook van 2.1.2-systeem. Het geheel is goed voor 50 Watt vermogen.
We duiken onmiddellijk in wat Atmos testfragmenten en films. Daar valt ons meteen op dat Philips de gebruiker wat meer info mag geven. Wanneer je een Dolby Atmos soundtrack speelt, krijg je geen vermelding op het scherm, in tegenstelling tot Dolby Vision beelden waar dat wel vermeldt wordt. Ook in de instellingen is het onduidelijk hoe je Atmos activeert. De enige zekere methode is de ‘Persoonlijk’ geluidsmode kiezen en dan in de instellingen van die mode de luidspreker virtualizer op Auto zetten. Na wat experimenteren en een uitgebreide luistersessie waarin we Aquaman nog eens bekijken zijn we overtuigd. De soundbar plaatst het geluid erg duidelijk in de kamer en geeft een erg ruimtelijke indruk. Klanken komen soms van boven je, een niet evidente prestatie. In welke mate de akoestiek van de kamer en plaatsing van de tv impact heeft op de Atmos weergave is moeilijk in te schatten. Panasonic biedt op de GZ2000 de mogelijkheid om dat in te stellen, dat missen we op de Philips. Resultaten kunnen dus variëren.
Volgende halte: muziek. Zelfs de muziekliefhebber zal de prestaties van de compacte soundbar smaken. De klank is erg precies, ook als we maximaal volume uit de soundbar halen, en dat is overigens flink wat. Er is nauwelijks vervorming, dat is vaak een probleem op televisies. Stemmen zoals die van Sinéad O'Connor klinken bijzonder goed, maar ook met wat meer veeleisende muziek zorgt deze Bowers & Wilkins voor een aangename luisterervaring. De drums in Krupa (Apollo 440) overtuigen, en de aartsmoeilijke intro van The Struggle Within (Metallica) klinkt scherp en hard, met een krachtge drumlijn, precies zoals het hoort. Enkel als je echt wilder werk begint zoals Sisters of Mercy mis je hier en daar wat laag. Een externe subwoofer kan daarvoor een oplossing zijn.
Conclusie
Philips en Bowers & Wilkins, het is een mooie combinatie die de expertise van beide bedrijven in de verf zet. De P5 beeldprocessor gecombineerd met het OLED-scherm zorgt voor meeslepende beelden zorgt met haarscherp detail, tastbaar contrast en rijke kleuren. Dankzij ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+ zit je gebeiteld voor de beste HDR-beelden. De soundbar garandeert een uitstekende soundtrack met flink wat Atmos(feer) en levert mooie muziekprestaties. Het prijskaartje lijkt ons gepast, een echte aanrader.
Philips 55OLED934
€ 2.499 | www.philips.nl
Beoordeling 5 / 5