Vienna Acoustics Beethoven luidsprekers opgefrist

De Oostenrijkse luidsprekerbouwer Vienna Acoustics heeft de topmodellen van zijn Concert Grand-productlijn vernieuwd. De “Beethoven”-modellen, vloerstaanders, worden nu geleverd als “Reference”-editie in de maten “Concert Grand” en “Baby Grand”.

Vienna Acoustics Beethoven

De kern van de technische innovaties van Vienna Acoustics zijn de gepatenteerde platte membraandrivers, die inherent minder rigide zijn, maar dankzij de eenzijdige membraanverstijving, gepatenteerd door Vienna Acoustics, het nadeel in een voordeel veranderen. Als gevolg hiervan bereikt hoofdontwikkelaar Gansterer niet alleen de best mogelijke balans tussen gewicht en stijfheid (alleen sandwichconstructies bereiken een vergelijkbare stijfheid, maar zijn veel zwaarder vanwege hun meerlagige constructie en dichte honingraatstructuur), het ontwerp maakt ook een nauwkeurige berekening van geluid en puls mogelijk door het aantal te variëren en vorm van de verstijvingssteunen, hun dikte, radiale of concentrische uitlijning en gerichte plaatsing op kritieke punten.

De basis van het membraanmateriaal is een speciaal mengsel van TPX / polypropylenen, waaraan een extra hoeveelheid glasvezel is toegevoegd. Het resultaat is een optimale balans tussen stijfheid en interne demping, in combinatie met een lichtgewicht ophanging aan de achterzijde. Het is Peter Gansterer volgens de fabrikant gelukt om een vlakke, radiale structuur te creëren waarin een steun alleen op kritieke punten verstijving biedt, net als in de architectuur. De resulterende platte en enorm stijve schijf elimineert tijd- en frequentiespecifieke faseverschuivingen.

De onbeperkte dynamiek en precisie van de middentoners wordt aangevuld door de zijden dome-tweeter van 28 millimeter, ontwikkeld door Vienna Acoustics en handgemaakt door jarenlange partners en Deense hifispecialisten. De tweeter biedt een natuurlijke openheid en reikt tot ver in het middengebied. Na het luisteren zijn de drieweg crossovers ontwikkeld. Deze hebben zowel het elegante purisme van eerste orde (6 dB per octaaf) als tweede orde (12 dB per octaaf), evenals de fijn ontwikkelde complexiteit om alle drivers in een harmonieuze eenheid te verbinden. Verborgen voor het oog blijft de ingewikkelde interieurconstructie met zorgvuldig geplande kamers en verstijvers.

Wat meteen opvalt, is naast de hoogwaardige afwerking van Italiaans handwerk, de warmte van het echte houtfineer (palissander of kersen) en de diepte van de fijne pianolak (zwart of wit). De Beethoven Concert Grand Reference en de Beethoven Baby Grand Referemce worden gepresenteerd in premium palissander, kersen- of pianolak, verkrijgbaar in zwart of wit. De Concert Grand heeft en drietal woofers met een diameter van 18 centimeter en de Baby Grand heeft er twee van 15 centimeter. Beide luidsprekers hebben een impedantie van vier Ohm. De voet is gemaakt van gegoten aluminium.

Vienna Acoustics Beethoven: prijzen en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de nieuwe luidsprekers leverbaar zijn in Nederland. Op een Duitstalige website zagen wij “vanaf”-prijzen van 4.950 euro per stuk voor de “Concert Grand” en 3.750 euro per stuk voor de “Baby Grand”.

EDITORS' CHOICE