NIEUWSQuad

Quad Artera Pre: voorversterker voorzien van Quad’s Tilt Control

Sinan Kökbugur | 26 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Quad

Het Britse audiobedrijf Quad heeft de Artera Pre uitgebracht, een voorversterker die lid is van de Artera-productlijn. De nieuwe Artera Pre heeft louter analoge signaalschakelingen aan boord. Na een lange tijd weggeweest te zijn, is de Artera Pre weer voorzien van Tilt Control, Quad’s interpretatie van een goede toonregeling. In de loop van oktober zou de Quad Artera Pre op de markt moeten komen.

Quad Artera Pre: louter analoog

De nieuwe Artera Pre van het Britse Quad is de eerste voorversterker in de Artera-productlijn. De Artera Pre is natuurlijk het passende gezelschap voor de Artera Stereo, een stereo-eindversterker die 140 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren. De Artera Pre heeft alleen analoge ingangen.

Quad Artera Pre: Tilt Control

Quad heeft de Artera Pre voorzien van de eigen Tilt Control toonregeling. Deze techniek is jarenlang afwezig geweest maar keert nu dus terug in de Artera Pre. Tilt Control was voor het eerst aanwezig in 1982 in de 34, een klassieke voorversterker van Quad. Volgens Peter Walker, oprichter van Quad, was een goede toonregeling handig om de versterker aan te kunnen passen aan de ruimte, maar de bestaande toonregelingen voldeden volgens hem niet. Voor zover wij weten was Quad overigens niet de eerste die dit type toonregeling heeft toegepast. Het Japanse Luxman heeft de techniek onder de naam Linear Equalizer in 1973 voor het eerste toegepast op zijn L-308 en L-309 versterkers.

Hoe werkt Tilt Control? De gebruikelijke toonregeling kan het niveau van de lage tonen en hoge tonen ieder afzonderlijk wijzigen, maar Tilt Control werkt anders. Als Tilt Control wordt gebruikt wordt het niveau van de lage tonen verlaagd en tegelijkertijd het niveau van de hoge tonen verhoogd, en andersom. Dit gaat in stappen van 1 dB bij een kantelfrequentie van 700 Hz. De hele frequentiegrafiek draait als het ware waarbij het punt van 700 Hz als as functioneert. Volgens Quad wordt op deze wijze de klank gewijzigd zonder het volume te wijzigen. Naast Tilt Control heeft de Artera Pre een aparte regeling voor de lage tonen. De toonregeling kan voor iedere ingang afzonderlijk worden geregeld en vastgelegd. Ook de ingangsgevoeligheid kan voor iedere ingang afzonderlijk worden vastgelegd tussen -8 dB en +8 dB in stappen van 0,5 dB.

Hoewel dus wel enige ontwerpideeën uit de klassieke 34 zijn overgenomen, is de Artera Pre voor het overige een moderne versterker. Het hart van de voeding is een ringkerntransformator die stroom kan leveren aan elf afzonderlijke voedingslijnen. De volumeregeling is analoog maar wordt aangestuurd door een microprocessor. Signaalpaden zijn zo kort mogelijk gehouden. De Artera Pre heeft ook een direct modus, waarmee alle toonregeling wordt omzeild.

De draaitafelingang is geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen en werkt in klasse A. Ook de ingebouwde hoofdtelefoonversterker werkt in klasse A De gebruiker heeft een drietal gewone cinch-lijningangen tot zijn beschikking, alsmede een enkele XLR-ingang.

De Artera-productlijn bestaat nu uit de Artera Play+ (een cd-speler/DA-converter/voorversterker), de Artera Stereo (een tweekanaals eindversterker) en de Artera Solus (een alles-in-één systeem). Met de Artera Pre meegeteld zijn dat vier componenten. Alle componenten hebben een voetafdruk van 32 x 32 centimeter. De bovenkant is gemaakt van een dikke glasplaat.

Quad Artera Pre: prijs en leveringsinformatie

De Quad Artera Pre komt naar verwachting in de loop van de maand oktober in de winkel te liggen. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland, maar – ter indicatie – op een Engelstalige website hebben wij een prijs gezien van net geen 1.000 Britse ponden.

MERK

EDITORS' CHOICE