Het Franse Atoll Electronique bestaat sinds 1997 en bouwt versterkers en bronnen. De productie vindt plaats in Frankrijk. Atoll beweert high end geluid te kunnen leveren voor een niet-high end prijs en reikt daarmee de hand naar de budgetbewuste audiofiel en muziekliefhebber. Het bedrijf heeft een drietal streamers in het assortiment. Het nieuwste model genaamd MS120 is tevens het kleinste model. De MS120 is echter meer dan alleen een streamer want het apparaat heeft analoge en digitale ingangen en een analoge volumeregeling aan boord. De gebruiker kan de MS120 dus ook als voorversterker gebruiken. High end klank en functies voor een redelijke prijs? Dat gaan we onderzoeken.
Atoll Electronique: hificomponenten sinds 1997
Atoll Electronique Company werd in september 1997 opgericht door twee broers genaamd Stéphane en Emmanuel Dubreuil. Het bedrijf is gevestigd in de Franse plaats Brecey. Vanaf het begin was de filosofie van het bedrijf om een tekort in de markt aan te pakken. Volgens de oprichters was er immers een tekort aan redelijk geprijsde echte high-end audio-elektronica voor budgetbewuste audiofielen. Aldus begon Atoll met de bouw van versterkers. De eerste modellen waren de IN50, IN80, PR100, AM50 en AM80. Deze producten zijn nog steeds te koop, hoewel de toestellen door de jaren heen wel wat wijzigingen en verbeteringen hebben ondergaan. Eind 1998 gingen de eerste CD-spelers in productie en kwamen de modellen CD50, CD80 en CD100 op de markt. Ook deze apparaten zijn nog steeds te koop, in een gewijzigde en verbeterde vorm.
De productie groeide gestaag en Atoll heeft om die reden een nieuw fabrieksgebouw laten bouwen dat vanaf oktober 2001 in gebruik is genomen. Naar eigen zeggen werd de nieuwe productiefaciliteit, gelegen in de regio Normandië, een icoon dankzij het innovatieve en architectonisch verfijnde ontwerp.
Intussen werd het portfolio uitgebreid met nieuwe producten. In de herfst van 2004 lanceerde Atoll een meerkanaals voorversterker/DSP-processor, de PR5.1 waar circa drie jaar aan was gewerkt. Dit product was niet alleen gericht op liefhebbers van een thuisbioscoop Volgens de fabrikant stond de vlaggenschip voorversterker PR200 model voor de prestaties van de PR5.1. Atoll was toen naar eigen zeggen het eerste audiomerk in Frankrijk dat een licentie kreeg van DTS en DOLBY. Atoll’s portfolio bestaat nog steeds uit versterkers en CD-spelers. Eind 2009 werd de eerste DA-converter genaamd DAC100 uitgebracht. Ook heeft het bedrijf streamers aan het productenpallet toegevoegd.
Atoll Electronique: toegankelijke high-end elektronica
De rode draad in de bedrijfsfilosofie van Atoll is de bouw van toegankelijke en betaalbare hificomponenten. Productie vindt volledig plaats in Frankrijk en producten zijn handgemaakt met volgens Atoll de hoogste normen van kwaliteit en perfectionisme. Bijna alle belangrijke onderdelen zijn afkomstig van leveranciers in Frankrijk of in de EU.
Het doel van het bedrijf is om een zeer groot publiek in staat te stellen te luisteren naar high performance, high-definition of noem het echt “high-end†audiogeluid en te genieten van ultrarealistische high-fidelity muziek met aanwezigheid, diepte en een dynamisch geluidsbeeld; dit alles tegen redelijke prijzen, aldus het bedrijf. Ongeveer de helft van de producten heeft prijzen die in drie cijfers worden uitgedrukt. De andere helft heeft prijzen die bestaan uit vier cijfers. Het duurste apparaat is de CD400SE die 5.000 euro kost.
Atoll Electronique: ook streamers in het assortiment
Streaming vanaf lokaal geplaatste opslagruimte of vanaf een streamingdienst op internet is niet meer weg te denken en Atoll heeft zich dan ook op deze tak van sport gestort. De in de testruimte aanwezige MS120 is de nieuwste streamer van Atoll. Het apparaat is voorzien van een analoge volumeregeling en kan eventueel als voorversterker worden gebruikt. De MS120 is de opvolger van de MS100 en heeft een groter display dan zijn voorganger. Ook heeft de MS120 bluetooth-connectiviteit aan boord.
De MS120 is met een adviesprijs van 1.250 euro op dit moment de goedkoopste streamer van Atoll. Zowel de MS120 als voorganger MS100 zijn compacte apparaten. Atoll heeft ook nog de streamer-modellen ST100SE en ST200 Signature maar dit zijn audiocomponenten met de gebruikelijke breedte van circa 43 centimeter. Atoll heeft verder een tweetal streaming-versterkers in zijn assortiment genaamd SDA100 en SDA200 Signature. Dit zijn zogenaamde alles-in-één apparaten die alleen nog luidsprekers nodig hebben om muziek te maken. Wie geen versterker nodig heeft kan dus bij Atoll kiezen uit de fullsize modellen ST100 SE en ST200 Signature en het compacte model MS120.
Alle componenten van Atoll zijn verkrijgbaar in een aluminiumkleurige of zwarte uitvoering. Importeur Belram heeft ons een zwart exemplaar toegezonden. Voordat we de MS120 gaan bedienen en gaan luisteren naar muziek, kijken we even naar de technische gegevens en aspecten van de nieuwste streamer van Atoll.
Atoll Electronique MS120: functies, aansluitingen en technische aspecten
De MS120 is een veelzijdig apparaat. De gebruiker kan de MS120 bedienen met de knopjes op het frontpaneel, met de meegeleverde IR-afstandbediening of met de gratis app van Atoll die beschikbaar is voor iOS of Android. De bediening zullen we zo dadelijk meer in detail bekijken.
De MS120 is niet alleen een streamer want de MS120 heeft ook digitale ingangen (2 x optisch, 2 x coaxiaal cinch) en digitale uitgangen (1 x optisch, 1 x coaxiaal cinch), analoge ingangen (2 x cinch) en een analoge volumeregeling aan boord. De volumeregeling werkt met geschakelde weerstanden en kan eventueel worden omzeild. Desgewenst kan de MS120 dan ook als voorversterker worden ingezet. De voorversterkertrappen zijn voorzien van discrete componenten zonder terugkoppeling en werken in klasse A. De analoge volumeregeling werkt niet op de digitale uitgangen van de MS120. Op het voorpaneel is een 3,5 mm jackplug-aansluiting t.b.v. een hoofdtelefoon geplaatst.
De MS120 heeft ook een tweetal usb-aansluitingen, één op het frontpaneel en een tweede aan de achterkant ter aansluiting van een usb-stick of usb-schijf of SSD. Verbinding met een LAN en internet kan bekabeld via een RJ45-aansluiting of via wifi. Wij hebben de MS120 alleen via de RJ45-aansluiting gebruikt, verbonden met een Gigabit-switch. De aanwezigheid van bluetooth-connectiviteit (versie 4.2) is steeds gebruikelijker en de MS120 blijft niet achter.
Er zijn aparte voedingen voor de analoge schakelingen en voor de Burr-Brown PCM1796 DA-converter, die PCM-signaal kan verwerken tot een resolutie van 24-bit/192 kHz alsmede DSD tot DSD128. De totale afvlakcapaciteit is 5.435 μF. De MS120 ondersteunt alle gangbare codecs.
Het centrale kleuren TFT-display is met een beelddiagonaal van vijf inch groter dan het display van voorganger MS100. Het display heeft een resolutie van 800 x 480 pixels en bleek afleesbaar tot een afstand van ongeveer vijf meter. NB: deze afstand is natuurlijk strikt persoonlijk en afhankelijk van de gezichtsscherpte van de gebruiker. Op het display worden de namen van de nummers en artiesten, de tags, de resoluties van de gekozen audioformaten en de covers van de albums of logo's van de radiostations weergegeven. Als meta-informatie ontbreekt, vertoont het display de bestandsnaam van het spelende muziekstuk en de naam van de bovenliggende map. Het volumeniveau wordt ook weergegeven en ook de status van de netwerkverbinding. De gebruiker kan het display dimmen of uitschakelen.
Atoll heeft de MS120 compatibel gemaakt met het RTSP-protocol, zodat de gebruiker de MS120 kan besturen met compatibele applicaties (Qobuz, Deezer, Tidal, Audirvana, etc.) via een smartphone of tablet. Natuurlijk kan ook naar internetradio worden geluisterd. De MS120 ondersteunt gapless playback. Streamers die dat niet ondersteunen zouden zo langzamerhand van de markt geweerd mogen worden.
Atoll geeft een frequentiebereik op van 5 Hz tot 20 kHz, een stijgtijd van 1,7 μs, een S/R-verhouding van 123 dB en een vervorming (THD) van 0,005% bij 1 kHz. De uitgangsimpedantie is 22 Ohm. In gewoon Nederlands, ruis en vervorming liggen buiten het voor mensen waarneembare bereik en de MS120 kan overweg met vrijwel iedere versterker.
Voordat we gaan luisteren naar de MS120, willen we de bediening van de MS120 bespreken. We kunnen vast verklappen dat wij zeer tevreden zijn over de bediening met de knopjes op het voorpaneel en de bediening met de meegeleverde IR-afstandbediening. Ook de klank is boven verwachting, maar nu eerst de bediening van de MS120.