NIEUWSRega

Rega Planar 10: complete draaitafel met losse voeding

Het Britse audiobedrijf Rega heeft de Planar 10 gelanceerd, een draaitafel met een losse voedingseenheid. De nieuwe Planar 10 wordt geleverd met arm en een element van het nieuwe type Apheta 3. De Planar 10 is dus een compleet systeem van op elkaar afgestemde componenten, aldus de fabrikant,

Rega Planar 10

Net als het model Planar 8, werd de Planar 10 geïnspireerd door de Naiad, de ultieme platenspeler van Rega. De fabrikant stelt in plaats van een evolutie van voorganger RP10, de nieuwe Planar 10 moest worden ontwikkeld en geconstrueerd om de essentie van de Naiad tegen een meer betaalbare prijs. De Planar 10 verkleint de kloof tussen zichzelf en de Naiad nog verder door het gebruik van meer exotische materialen, zorgvuldig geselecteerd om de massa te verminderen en de stijfheid in het ontwerp te verbeteren. Nieuwe innovaties in het hoofdlager, onderplaat, motor en aandrijfriemontwerp hebben geleid tot een nog grotere nauwkeurigheid van de draaitafelsnelheid die de geluidsprestaties direct verbetert, aldus Rega.

De Planar 10 beschikt over de nieuwe RB3000 toonarm die is gemaakt van aluminium. De draaitafel voorzien van een aluminium onderplaat en een stalen as die binnen een op maat gemaakte messing lager loopt. Het chassis is gebouwd van een lichtgewicht Tancast 8 polyurethaanschuimkern, ingeklemd tussen twee lagen HPL (hogedruklaminaat). Het chassis is daarom 30% lichter is dan bij voorganger RP10.

De P10 heeft een keramisch draaiplateau geproduceerd uit keramisch oxidepoeder dat wordt gecomprimeerd en vervolgens gehard en diamantgeslepen. Voor de aandrijving is een 24 Volt synchrone trillingsarme motor verantwoordelijk. Elke motor is met de hand afgesteld om overeen te stemmen met zijn eigen, aangepaste P10 PSU-voeding voordat deze op de draaitafel wordt gemonteerd. Bovendien maakt de Plana 10 gebruik van de EBLT, een aandrijfriem met een nieuwe, op maat gemaakte rubbersamenstelling.

De elektronische voeding is ondergebracht in een nieuwe, metalen, aangepaste behuizing met knoppen voor de draaisnelheid en door de gebruiker instelbare elektronische snelheidsaanpassing. De snelheid en controle van de motor wordt gegenereerd via een nieuwe DSP-generator (Digital Signal Processing) die is gebouwd rond een kristal met hoge stabiliteit.

De Planar 10 wordt in de standaardconfiguratie afgeleverd met een nieuw mc-element, de Apheta 3. Dit nieuwe element is ontwikkeld naast de Planar 10 en heeft een "Fine Line" diamantprofiel.

De Planar 10 wordt afgeleverd met een afneembare stofkap.

Rega Planar 10: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de nieuwe Rega Planar 10 naar Nederland zal komen en voor welke prijs. Op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 4.449 Britse ponden. Dit is louter een indicatie. De prijs in Nederland wordt beïnvloed door wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele douaneheffingen en het lokale BTW-tarief en daarom zou de prijs in Nederland dus ook wat hoger kunnen uitvallen.

MERK

EDITORS' CHOICE