NIEUWSRega

Rega Planar 8: draaitafel met de genen van jubileummodel Naiad

Sinan Kökbugur | 06 oktober 2018 | Fotografie Fabrikant | Rega

Het Britse audiobedrijf Rega heeft een nieuwe draaitafel aangekondigd genaamd Planar 8. Het ontwerp van de nieuwe Planar 8, die geleverd kan worden met of zonder element, is geïnspireerd door de Naiad, het peperdure jubileummodel dat Rega in 2013 heeft uitgebracht vanwege de veertigste verjaardag van het bedrijf. Een Naiad voor een meer betaalbare prijs? Rega denkt van wel. Binnenkort zou de Planar 8 in de winkel moeten liggen.

Rega Planar 8: draaitafel met losstaande voeding, leverbaar met of zonder element

Het in Groot-Brittannië gevestigde audiobedrijf Rega heeft de Planar 8 toegevoegd aan zijn portfolio van draaitafels. Volgens Rega is de Planar 8 igeïnspireerd door de Naiad, de 30.000 Briste ponden kostende draaitafel die Rega in 2013 heeft gelanceerd om zijn veertigste verjaardag te vieren. De Planar 8 is dus niet simpelweg een evolutie van de RP8, maar de RP8 is wel min of meer de voorganger van de Planar 8.

De Planar 8 is leverbaar met of zonder element. Indien wordt gekozen voor meelevering van een element, heeft de koper de keuze uit het meeleveren van Rega’s Ania of Apheta.

De Planar 8 heeft een nieuwe toonarm, type RB880, die een verbeterd verticaal lagersamenstel heeft voor verbeterde stabiliteit. Een dunner roestvrijstalen balansgewicht wordt gebruikt voor een grotere instelbaarheid. De nieuwe lagering belooft een wrijvingloze beweging, terwijl de arm ook is verbonden met een nieuwe phonokabel.

Er is ook een nieuwe losstaande Neo-voedingseenheid die elektronische snelheidsregeling en antivibratie controle biedt voor meer controle over de motor. Digitale micro-elektronica zorgt dat de plaat zo nauwkeurig mogelijk zijn rondjes draait.

De Planar 8 is circa dertig procent lichter en toch stijver dan de originele RP8. Dat is te danken aan een aantal factoren, waaronder het gebruik van de nieuwste lichtgewicht Tancast 8 polyurethaanschuimkern (ook gebruikt in de Planar 6), die is ingeklemd tussen twee lagen laminaat.

Rega heeft samengewerkt met een Brits glasbedrijf om het driedelige, gelamineerde glazen draaiplateau van de Planar 8 te produceren. De massa zou zodanig verdeeld moeten zijn dat de meeste massa zich aan de buitenkant van het plateau bevindt, aldus Rega.

Een lichtgewicht plint, gecombineerd met een dubbele beugel gemonteerd tussen de toonarmbevestiging en het hoofdlager (waar de verhoogde stijfheid vereist is), voorkomt energieabsorptie en ongewenste resonanties en dus vervorming in de aflevering van het muzieksignaal. Voor het overige maakt de Planar 8 gebruik van een nieuwe lagermontage met lage massa en een nieuwe op maat gemaakte rubberen riem die volgens Rega het resultaat is van drie jaar onderzoek en ontwikkeling.

Net als zijn collega's kan de Planar 8 aan een muur worden bevestigd met een nieuwe speciale beugel. Vanwege het formaat van de Planar 8 is de nieuwe muurbeugel afwijkend en niet compatibel met de huidige Rega-muurbeugel.

Rega Planar 8: prijzen en leveringsinformatie

Rega levert een nieuwe en verwijderbare, uit één stuk bestaande stofkap mee, die ook de algehele massa van de Planar 8 vermindert. De levering van de Rega Planar 8 begint deze maand in Groot-Brittannië en vermoedelijk zal de rest van Europa snel volgen.

Wij hebben de Nederlandse importeur gevraagd om prijsinformatie maar die kon nog niet meer zeggen dan dat de Planar 8 zonder meelevering van een element waarschijnlijk 2.199 euro zal gaan kosten.


MERK

EDITORS' CHOICE