NIEUWSPioneer

Pioneer lanceert sacd/cd-speler PD-50AE

Het Japanse audiomerk Pioneer heeft de PD-50AE gelanceerd, een schijfjesspeler die sacd’s en cd’s kan afspelen. Het nieuwe apparaat en met name het loopwerk en ladesysteem zijn volgens de fabrikant degelijk gebouwd. Analoge en digitale circuits hebben ieder hun eigen voeding. Een ESS ES9026Pro dac-chip vertaalt het digitale signaal. Vanaf de maand november is de PD-50AE leverbaar in zwarte of zilveren uitvoering.

Pioneer PD-50AE: degelijke schijfjesspeler

De nieuwe PD-50AE van Pioneer is het resultaat van vele jaren ervaring met de bouw van spelers van optische schijfjes. Het loopwerk is degelijk gebouwd, ook ter vermijding of vermindering van afleesfouten, en zou in stilte zijn werk moeten doen. De PD-50AE heeft volgens de fabrikant ook techniek aan boord van vlaggenschip PD-70AE, maar de PD-50AE heeft ook nieuwe functies zoals een usb-aansluiting.

Het loopwerk van de PD-50AE lijkt op dat van de PD-70AE. Volgens de fabrikant is de zwevende ophanging in de PD-50AE nieuw ontwikkeld. Digitale en analoge circuits hebben ieder hun eigen discrete voeding. De PD-50AE kan ook als DA-converter dienen voor een andere bron, maar de PD-50AE heeft alleen een usb-aansluiting, geen optische of coaxiale ingang. De PD-70AE heeft wel een optische en coaxiale ingang maar weer geen usb-aansluiting. De PD-50AE kan desgewenst als loopwerk dienen want hij is wel voorzien van een optische en coaxiale uitgang.

De vertaling van digitaal naar analoog signaal komt voor rekening van een dac-chip van het type ESS ES9026Pro die in een vierkanaals parallelle modus is geschakeld. De DA-converter kan ook omgaan met MQA, zelfs met MQA-cd’s, die overigens niet heel ruim verkrijgbaar zijn.

De afvlakelco’s zijn volgens de fabrikant zijn na vele luistersessies op maat gemaakt. Verder heeft de PD-50AE een upsampler aan boord die het signaal naar 384 kHz kan omzetten voor een naar eigen zeggen meer natuurlijke en dynamische klank. Verder heeft de gebruiker zes instellingen m.b.t. de klok van de DA-converter om uit te kiezen, net als bij de PD-70AE. Pioneer is echter niet erg duidelijk wat de verschillende instellingen precies doen met de klank. Ook kan de gebruiker kiezen uit een drietal digitale filters. De keuze is “Slow”voor een zachte en warme klank, “Sharp” voor een meer robuuste en strakke klank en ten slotte “Short” voor snelheid. Hoe klinkt dat dan? Geen idee. Een belangstellende zal moeten gaan luisteren bij een dealer.

De PD-50AE staat volgens Pioneer op speciaal ontwikkelde voetjes genaamd Anti-Standing Wave Insulator Feet. Dit zou de klank ten goede moeten komen.

Pioneer PD-50AE: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe PD-50AE komt in november in de winkel te liggen voor een prijs van 1.990 euro. De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering.


EDITORS' CHOICE