NIEUWSPioneer

Pioneer PD-70AE: vlaggenschip gebouwd als een tank

Pioneer heeft een nieuw sacd/cd-speler uitgebracht genaamd PD-70AE. De nieuweling is het nieuwe vlaggenschip van Pioneer. Vlaggenschip? Met meer dan 18 kilogram lijkt de nieuwe PD-70AE meer op een tank dan op een schip. De nieuwe vlaggentank slikt sacd’s en cd’s maar kan ook als DA-converter gebruikt worden voor bijvoorbeeld een streamer. Ook is voorzien in digitale uitgangen voor wie niet tevreden zou zijn over de DA-converter van de PD-70AE. Vanaf november ligt het apparaat in zwarte of zilverkleurige uitvoering in de winkel.

Pioneer PD-70AE: zwaar uitgevoerde sacd/cd-speler

De PD-70AE is een onderdeel van de vlaggenschipproductlijn van Pioneer. Eerder werden de N-70AE, een netwerkspeler, en de A-70DA, een geïntegreerde versterker, uitgebracht. Met het uitbrengen van de meer dan 18 kilogram zware PD-70AE lijkt de productlijn compleet.

De behuizing van de PD-70AE is letterlijk zwaar uitgevoerd. Digitale en analoge circuits zijn mechanisch van elkaar gescheiden door plaatsing in aparte compartimenten en ook elektrisch van elkaar gescheiden door het gebruik van gescheiden lineaire voedingen. Er is zelfs een apart voedingscircuit voor de standby modus van de PD-70AE. Volgens Pioneer zijn de voedingen veel zwaarder dan strikt genomen noodzakelijk zou zijn.

De lade is van aluminium. De bovenkant van het loopwerk is voorzien van een honingraatstructuur voor een maximale mechanische stijfheid. Ook de voetjes van de nieuwe speler hebben hun definitieve vorm gekregen na uitvoerige test- en luistersessies. Pioneer heeft er veel aan gedaan om ongewenste trillingen weg te houden bij het draaiende schijfje.

Pioneer PD-70AE: DA-conversie en ingangen en uitgangen

De gebruiker die geen schijfjes wil draaien kan de PD-70AE als DA-converter gebruiken, maar heeft niet de beschikking over een usb-ingang. Natuurlijk zijn wel een optische en coaxiale ingang beschikbaar. De stroom van nullen en enen worden door twee chips van het type ESS 9026PRO omgezet in analoog signaal. De PD-70AE heeft ook een optische en coaxiale digitale uitgang, zodat hij desgewenst als loopwerk gebruikt kan worden.

De PD-70AE beschikt over een digitaal filter met drie standen. De gebruiker kan kiezen uit slow, sharp of short. Pioneer is niet duidelijk over de exacte werking van het filter. De koper kan uiteraard t.z.t. naar een winkel gaan en met zijn eigen oren oordelen.

Voorts kan de gebruiker de lock range van de DA-converter in zes stappen beïnvloeden ter verlaging van eventuele jitter. Range 6 is de default range. Range 1 t/m 3 zijn bedoeld voor gevorderde gebruikers. Dit klinkt leuk, maar Pioneer is niet duidelijk over de gevolgen voor de klank. Verdere informatie hebben wij nog niet kunnen vinden. Waarschijnlijk zullen de standaardinstellingen wel voldoen, maar de potentiële koper moet dat uiteraard zelf onderzoeken en zich laten voorlichten door een dealer met kennis van zaken.

Het hele analoge circuit van de PD-70AE is gebalanceerd uitgevoerd en de PD-70AE kan dan ook logischerwijs gebalanceerd worden aangesloten. De cinch-uitgang kan in dat geval worden gedeactiveerd.

Pioneer PD-70AE: prijs en leveringsinformatie

In november van dit jaar zou de PD-70AE in de winkel moeten liggen. De koper kan straks kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. Voor een bedrag van net geen 2.000 Britse ponden wisselt het apparaat van eigenaar. De prijs in euro’s is nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE