NIEUWSEsoteric

Esoteric Grandioso K1X: nieuwe SACD/CD-speler gebouwd als een tank

Het Japanse Esoteric heeft de Grandioso K1X aangekondigd, een schijfjesspeler die cd’s en sacd’s kan afspelen. Deze grandioze schijfjesspeler is gebouwd als een tank en weegt 35 kilogram. Dat is meer dan het gewicht van menige eindversterker. Esoteric had al een naam hoog te houden als het gaat om de bouw van loopwerken, maar naar eigen zeggen is het loopwerk van de nieuwe speler naar een nog hoger niveau getrokken. We weten nog niet wanneer de speler naar Nederland zal komen en voor welke prijs maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Esoteric Grandioso K1X: zeer gewichtige schijfjesspeler

VRDS is een afkorting van Vibration Free Rigid Disc-Clamping System. Esoteric en ook Teac en Tascam die onderdeel zijn van hetzelfde concern gebruiken al circa dertig jaar de zelf ontwikkelde VRDS-loopwerken. Het loopwerk van de Esoteric Grandioso K1X heeft de naam VRDS-ATLAS gekregen. Volgens de fabrikant nodigt het loopwerk de luisteraar uit tot in de verste uithoeken van het geluid.

VRDS is de naar eigen zeggen unieke loopwerktechnologie van Esoteric, die speciaal is ontworpen om de schijf vast te klemmen aan een draaitafel met dezelfde diameter om de rotatietrilling van de schijf te elimineren, evenals vreemde trillingen afkomstig van het mechanisme zelf. De techniek corrigeert ook elke kromtrekking van de schijf, waardoor de nauwkeurigheid van zowel de optische pick-up als de bijbehorende optische as van de schijfputlaag aanzienlijk wordt verbeterd, terwijl ook de servostroom wordt geminimaliseerd. Dit alles draagt volgens de fabrikant bij tot een aanzienlijke vermindering van afleesfouten en dus voor een uitzonderlijke audiokwaliteit.

Esoteric Grandioso K1X: hoogste stijfheid en zwaarste constructie in de 30+ jaar geschiedenis van VRDS

Het nieuwe VRDS-ATLAS platform biedt ongekende mechanische perfectie en superieure audiokwaliteit, met een zware constructie die 127% zwaarder is dan eerdere versies (6,6 kilogram alleen voor het mechanisme en 13,5 kilogram inclusief de basis). Deze hoogste stijfheid en gewicht in de geschiedenis van VRDS-mechanismen heeft tot gevolg dat alle trillingen die de audiokwaliteit nadelig kunnen beïnvloeden, sterk worden verminderd. De grotere nieuwe zijpanelen en de brug van het loopwerk zijn allemaal gemaakt van SS400-staal en de draaitafel is gemaakt van duraluminium, dat bekend staat om zijn uitstekende geluidskwaliteit. Ook heeft de as een nieuw ontworpen druklagersysteem, voor een wrijvingsvrij éénpunts assteunsysteem dat zorgt voor een soepele, geruisloze draaitafelrotatie.

Esoteric Grandioso K1X: breed, laag zwaartepuntontwerp

De indrukwekkende VRDS-ATLAS van Esoteric is het stilste en elegantste transport in de geschiedenis van VRDS. De sleutel om dit te bereiken was een resolute focus op mechanische aardingstechnologie die trillingen effectiever vermindert. De goedkeuring van een breed en laag profielontwerp voor het hele mechanisme hielp bij het bereiken van een lager zwaartepunt, en het verplaatsen van de draaitafelmotor naar onder de draaitafel vanuit zijn vorige positie boven de brug verkortte de route voor aardingstrillingen en het verminderen van mechanisch lawaai aanzienlijk. Het uithollen van de lade is ook geminimaliseerd voor verhoogde stijfheid, en speciale stoppen gemaakt van trillingsabsorberend elastomeer elimineren resonantie wanneer de lade wordt gesloten.

Esoteric Grandioso K1X: krachtig stroomcircuit essentieel voor audiokwaliteit

De krachtige stroomvoorziening van de Grandioso K1 is volgens Esoteric de sleutel tot zijn krachtige en diepgaande driedimensionale geluid. Met de introductie van zijn nieuwe X-versie is deze voeding dramatisch verbeterd om zijn uitzonderlijke audiotoon nog meer diepte te geven.

De ingebouwde DA-converter beschikt over onafhankelijke voedingstransformatoren voor het linker- en rechterkanaal en de K1X bevat in totaal vier onafhankelijke ringkerntransformatoren. Verder zijn er ook technologieën toegepast die zijn ontwikkeld bij de ontwikkeling van de Grandioso P1X / D1X, waaronder een nieuwe DC-voedingsregelaar met lage feedback met een discrete circuitconfiguratie die bijdraagt aan het krachtige open geluid. De K1X bevat ook in totaal 76 EDLC supercondensatoren met een totale capaciteit van 2.050.000 µF of 2.05 F. Wat is EDLC? EDLC is een afkorting van Electric Double-Layer Capcitor, een speciaal type condensator met een verbazingwekkend hoge capaciteit in vergelijking met de conventionele elektrolytische condensatoren.

Esoteric Grandioso K1X: chassisconstructie en lay-out van onderdelen

Het VRDS-ATLAS transportmechanisme bevindt zich centraal in het chassis, waar het is bevestigd aan een vijf millimeter dikke stalen bodemplaat en wordt ondersteund door vier speciale pinpoint-voeten (patent nr. 4075477 en 3778108). Dit isoleert het rotatiemechanisme effectief van trillingen. De interne structuur van het chassis heeft een dubbeldeksontwerp met de audioprintplaten op het bovenste niveau en voedingscircuits en transformatoren op het onderste niveau om de magnetische fluxlekkage en trillingen te minimaliseren, terwijl ook de voedingsbedrading wordt verkort. Het bovenpaneel van de behuizing maakt gebruik van een schroefloze semi-zwevende structuur die verder bijdraagt aan een open en expansief geluid.

Esoteric Grandioso K1X: Master Sound Discrete DAC

Onbereikbaar door geïntegreerde chips, was het doel van Esoteric naar eigen zeggen om zorgvuldig geselecteerde en geteste discrete componenten samen te brengen in een compleet circuit dat perfect alle dynamiek en energie van muziek kon reproduceren. De top engineering teams zetten hun trots op het ontwerp en produceren een geluidskwaliteit die alleen te vinden is in de Master Sound Discrete DAC discrete DA-converter.

De Master Sound Discrete DAC van de K1X is het meest revolutionaire tweekanaals stereo DAC-circuit in de geschiedenis van Esoteric en is gebaseerd op het originele circuit dat is ontwikkeld voor de Grandioso D1X mono DA-converter. In het verlengde van de ontwerpfilosofie van de D1X is een luxe hoeveelheid materialen geïnvesteerd in de constructie van K1X's Master Sound Discrete DAC. Het heeft bijvoorbeeld 32 afzonderlijke elementen voor elk kanaal. Belangrijke componenten zoals een klokstuurprogramma, logisch circuit en condensatoren en weerstanden worden voor elk van deze 32 elementen onafhankelijk gehouden om de zuiverste uitvoer te garanderen zonder verlies van muzikale energie.

Esoteric Grandioso K1X: geavanceerde digitale verwerking

De onafhankelijk ontwikkelde Delta-Sigma modulator van de K1X ondersteunt 64-bit / 512Fs en de nieuwste high-end digitale formaten, inclusief 22,5 MHz DSD en 768 kHz PCM-signalen. Het speciale digitale verwerkingsalgoritme van de FPGA (Field-Programmable Gate Array) is exclusief ontwikkeld voor de Master Sound Discrete DAC en is volledig geoptimaliseerd voor uitstekende weergave van zowel DSD- als PCM digitale audiogegevens.

Esoteric Grandioso K1X: geavanceerde kwaliteitscontrole

Met een discrete DAC, waarbij componenttoleranties direct gekoppeld zijn aan rekenprecisie, is ook een zeer geavanceerde kwaliteitscontrole vereist voor de productie van elektronische printplaten. De eigen interne fabriek van Esoteric beschikt over enkele van 's werelds toonaangevende montagetechnologieën voor printplaten, zoals een soldeerproces uitgevoerd in een zuurstofvrije oven, die zich in een schone ruimte bevindt met dezelfde reinheid als in een operatiekamer in het ziekenhuis. Technologieën die worden gekweekt bij de productie van elektronische printplaten voor de audio-, medische, ruimtevaart- en defensie-industrie ondersteunen de hoge productiekwaliteit van de Master Sound Discrete DAC.

 De ESOTERIC-HCLD-uitgangsbufferversterker heeft een verbazingwekkend hoge stijgsnelheid (responssnelheid) van 2.000 V / µs. Huidige transmissie en snelheid, de belangrijkste factoren voor een analoog uitgangscircuit, zijn tot het uiterste gedreven om de realiteit van muziek te reproduceren met een dynamisch bereik dat werkelijk adembenemend is.

Esoteric Grandioso K1X: hoogwaardige ES-LINK analoge stroomtransmissie

Naast zijn XLR-uitgang en cinch-uitgang, beschikt de Grandioso K1X ook over de ES-LINK analoge methode voor stroomtransmissie. Door optimaal gebruik te maken van de krachtige stroomvoorziening van het HCLD-buffercircuit is de K1X minder gevoelig voor de schadelijke effecten van impedantie op de signaalroute. Het maakt ook een krachtigere signaaloverdracht mogelijk naar apparaten die deze standaard ondersteunen.

Esoteric Grandioso K1X: Grandioso Custom VCXO

Een zeer nauwkeurig klokcircuit is de sleutel tot het bereiken van superieure geluidskwaliteit bij het afspelen van digitale audio. Een klokcircuit van topkwaliteit is echt het hart van elke hoogwaardige digitale speler, aldus Esoteric. De K1X beschikt nu over de uitstekende Grandioso Custom VCXO II-klok die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de Grandioso P1X / D1X (VCXO = Voltage Controle-type Crystal Oscillator). Deze klok is ontwikkeld met zorgvuldig overwogen wijzigingen in de interne schakelingen en componenten van het eerdere model om de ultieme audiokwaliteit van de K1X levendiger te benadrukken en tegelijkertijd opmerkelijk lage faseruis en uitstekende centrumprecisie (± 0,5 ppm) te bieden.

De K1X kan ook worden aangesloten op de Grandioso G1 Master Clock Generator voor weergave met interne schakelingen die zijn gesynchroniseerd met een 10 MHz-klok die dezelfde hoge precisie heeft als een atoomklok, waardoor een nog hogere geluidskwaliteit mogelijk zou moeten zijn.

Esoteric Grandioso K1X: DA-converter voor externe invoer, DD-conversie, MQA-ondersteuning en USB-invoer

Naast zijn coaxiale en optische ingangen heeft de K1X ook een USB type-B-poort die compatibel is met zowel 22,5 MHz DSD als 768 kHz / 32-bit PCM asynchrone signaaloverdracht, waardoor het apparaat ook als DA-converter kan worden gebruikt. Er zijn functies beschikbaar voor het upsamplen van een digitaal PCM-signaal naar 2/4/8/16 × (max. 768 kHz) en het converteren van PCM naar DSD. De K1X is ook binnenkort ook compatibel met MQA-CD-decodeerweergave en volledige MQA-decodering voor het afspelen van verschillende digitale ingangen inclusief USB. MQA-certificering is aangevraagd vanaf augustus 2019 en ondersteuning wordt gepland via een software-update zodra de certificering is voltooid.

Esoteric Grandioso K1X: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer deze nieuwe grandioze schijfjesspeler in Nederland te koop zal zijn en voor welke prijs. We gaan er vanuit dat de prijs uit vijf cijfers zal bestaan.

MERK

EDITORS' CHOICE