NIEUWSWilson Audio

Wilson Audio Chronosonic XVX, het statement van Daryll Wilson

Met de vervolmaking van de WAMM Master Chronosonic realiseerde David Wilson zijn grootste droom. De accumulatie van al zijn research en ervaring gebundeld in een extreme luidspreker. Alles wat Wilson Audio in de ruim 50 modellen en het bijna 40 jarig bestaan heeft geleerd is samengevat in zijn allergrootste en tevens laatste meesterwerk. Getuige de superlatieven in wereldwijde recensies mag de WAMM MC volgens de Nederlandse importeur rustig als de allerbeste luidspreker ter wereld gezien worden. Maar door zijn zeer beperkte oplage en uitzonderlijke prijsklasse is hij helaas slechts voor een heel select publiek bereikbaar. Enter Wilson Chronosonic XVX.

Wilson Chronosonic XVX

Na het verlaten van het aardse trad zoon Daryll Wilson in de voetsporen van zijn overleden vader, de oprichter van de Amerikaanse luidsprekerbouwer Wilson Audio. Recente modellen als de Sabrina en de Sasha DAW kwamen al van zijn hand. Met de WAMM MC als nalatenschap besloot Daryll de lat voor zichzelf en zijn ontwerpteam nog hoger te leggen. Geïnspireerd op het compromisloze ontwerp van de WAMM MC ontstond zijn absolute statement en Wilson Audio’s meest extravagante productie luidspreker tot nu toe, genaamd Chronosonic XVX.

Chronosonic XVX: fijn geslepen innovatie

De Chronosonic XVX omvat meer innovatie, technologie, nieuwe materialen en productie technieken dan ieder Wilson Audio model dat hem ooit voor ging. Veel hiervan is direct afgeleid van de WAMM MC, fijn geslepen voor de vorm en functie van de XVX.

Toch vinden we in het statement van Daryll en zijn team ook een groot aantal compleet nieuwe ontwikkelingen. Neem de lower-midrange als voorbeeld. De voltooiing van een ambitieus research project geïnitieerd door David Wilson, nog ver voor zijn overlijden waarbij hij samen met lead engineer Vern Credille onderzoek deed naar de optimalisatie van de magneetstructuur. Een door Wilson Audio ontwikkelde magneetconfiguratie op basis van Alnico magneten vormt de motor die de spreekspoel extreem nauwkeurig onder controle houdt met verbijsterend lage vervorming als resultaat. Een eigen ontwikkeling die met de komst van de Chronosonic XVX voor het eerst geïntroduceerd wordt.

Chronosonic XVX: op tijd

Ook de configuratie van de mid-hoog sectie is opmerkelijk: De XVX bestaat uit een viertal upper modules waarbij de onderste module de zeven inch mid/laag sectie betreft met direct daarboven een speciale vier inch midrange module. Boven deze compacte midrange vinden we de Convergent Synergy Dome Tweeter met daarboven nogmaals de grotere zeven inch mid/laag module. Gekoppeld aan Daryll’s compleet nieuw ontwikkelde afstelmechanisme laten de verschillende modules zich Wilson Audio getrouw tot op de millimeter nauwkeurig instellen op de zitpositie.

Iedere module en daarmee iedere driver  wordt middels een ingenieus proces 'op tijd' gezet met de andere modules. Dit proces, die de luidspreker feitelijk perfect laat scherpstellen op de positie van het oor vormt de basis van iedere Wilson Audio luidspreker. De allergrootste uitdaging van een meerweg luidspreker beheerst de XVX dan ook als geen ander: de onderlinge drivers versmelten op de luisterplek als één ideale puntbron.

Chronosonic XVX: innovatie voor de toekomst

“Alhoewel wij ons enthousiasme voor deze geniale luidspreker niet onder stoelen of banken steken moeten we ook realistisch zijn. De Chronosonic XVX is net als het model waarop hij geïnspireerd is met een verwachte verkoopprijs van ongeveer 430.000 euro uitzonderlijk kostbaar. Het is een uniek statement waarmee Wilson Audio laat zien waartoe ze in staat zijn maar tegelijkertijd ook een richtlijn zet voor de toekomst. Wilson Audio staat voor innovatie. Een onstuitbare drang naar perfectie en compromisloze kwaliteit die de producten steeds verder stuwen naar het allerhoogst haalbare. Die innovaties en ontwikkelingen vloeien zonder twijfel weer terug in de Wilson Audio modellen van de toekomst. Modellen met gecalculeerde concessies ten opzicht van het absolute ideaal maar 100% trouw aan de filosofie van Wilson Audio. Welke modellen en wanneer dat zal zijn is niet bekend maar dat de Chronosonic XVX centraal staat als Wilson Audio’s absolute referentie dat is zeker,” aldus importeur Reference Sounds.

EDITORS' CHOICE