Miyajima Takumi L: nieuw high end mc-element

De Japanse elementbouwer Miyajima heeft een nieuwe draaitafelelement uitgebracht genaamd Takumi L. De Takumi L, een mc-element dat is afgeleid van de eerdere Takumi, heeft een lijncontactontwerp en volgens de fabrikant is om die reden het frequentiebereik hoger en de vervorming lager in vergelijking met de reguliere Takumi. We weten nog niet wanneer het element naar Nederland zal komen en voor welke prijs, maar de beschikbare informatie willen we alvast delen met onze lezers.

Miyajima Takumi L: mc-element

Het woord ‘ambachtelijk’ wordt vaak gebruikt om Miyajima's (de man en het bedrijf) draaitafelelementen te beschrijven en dit omvat de materialen, de met de hand gebouwde constructie, het testen en uiteindelijk de prijs van de geproduceerde cartridges.

De nieuwe L-editie van de Takumi, een stereo mc-element, heeft in tegenstelling tot de vorige versie geen elliptische stylus en beschikt in plaats daarvan over een diamanten stylus met lijncontact. Lijncontactontwerp (vermoedelijk waar de 'L'-nomenclatuur vandaan komt) biedt een optimale benadering omdat het verticale contactgebied langer is dan dat van de elliptische stylus, wat resulteert in minder vervorming en minder slijtage van de plaat. De naakte tip is ook gemaakt van een massieve diamanten tip in plaats van dat diamant aan een metalen schacht is gebonden. Dankzij de verminderde tipmassa kan de Takumi L een uitgebreide frequentierespons leveren van 20 Hz tot 32 kHz in vergelijking met de 20 Hz tot 22 kHz van de reguliere Takumi.

In overeenstemming met de andere stereo-elementen van Miyajima, heeft de Takumi L het gepatenteerde kruisringontwerp waarbij het vrijdragende steunpunt en de spoelen precies in het midden van het magnetische veld zijn geplaatst, waardoor het geheel naar eigen zeggen is gescheiden van de typische assemblages van mc-elementen.

Het idee is om ongewenste resonanties te verwijderen die soms inherent zijn aan mc-elementen. Dit wordt bereikt door het verwijderen van de binddraad die traditioneel wordt gebruikt om het cantilever- en spoelsamenstel tegen het magneetpoolstuk te houden. De kruisringspoeloplossing heeft een niet-magnetische kern en maakt gebruik van een puntige schuifbalk die het spoelsamenstel zeer precies van achteren op zijn draaipunt lokaliseert, dat ook het middelpunt van de magneet is. Hierdoor kan de spoelsamenstelling onbelemmerd draaien door een spandraad en dit resulteert in lagere vervorming en veel gladheid en detail voor een gevoel van ruimte en instrumentscheiding.

De behuizing van de nieuwe Takumi L is gemaakt van Afrikaans zwarthout (mpingo). Het uitgangsniveau is 0,21 mVolt. De impedantie is 16 Ohm en de aanbevolen belasting is 100 Ohm.

Miyajima Takumi L: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer het nieuwe element naar Nederland zal komen en voor welke prijs. Op Engelstalige websites zagen wij een prijs van 2.450 Britse ponden, maar dit is slechts een indicatie. De prijs in Nederland kan afwijken door wisselkoersschommelingen, douaneheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE