NIEUWSMcIntosh

McIntosh C2700: voorversterker met buizen en nieuwe DA2 Digital Audio Module

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de lancering van de C2700 aangekondigd. De C2700 is een buizenvoorversterker die ook is voorzien van de DA2 Digital Audio Module, de nieuwste DA-converter van het bedrijf die ook in andere daarvoor geschikte versterkers kan worden geplaatst. De C2700 heeft een ruime hoeveelheid analoge en digitale ingangen. In de loop van deze maand zal de C2700 op de markt verschijnen.

McIntosh C2700: regelcentrum met buizen en veel aansluitingen

De nieuwe C2700 lijkt een beetje op de vorige maand door McIntosh aangekondigde C53. Zowel de C53 als de C2700 zijn voorversterkers. De C53 is gebaseerd op halfgeleidertechniek, terwijl de C2700 gebruik maakt van buizentechniek. De C53 is de eerste versterker die voorzien is van de nieuwe DA2 Digital Audio Module. De C2700 is ook voorzien van deze nieuwe DA-converter. Beide versterkers hebben zeven digitale ingangen en daarnaast nog negen analoge ingangen: drie stuks XLR, vier stuks cinch en dan nog een aparte ingang voor mm-elementen en een aparte ingang voor mc-elementen. Een totaal van zestien ingangen zal voor het overgrote deel van de gebruikers ruimschoots voldoende zijn.

De DA2 Digital Audio Module is de opvolger van de DA1. De DA2 heeft net als de DA1 twee optische aansluitingen, twee cinch-aansluitingen, een usb-ingang en een MCT-ingang. Deze laatste is een door McIntosh zelf ontwikkelde ingang die is bedoeld om het digitale signaal afkomstig van een SACD/CD-loopwerk van McIntosh te vertalen. Nieuw is de aanwezigheid van een HDMI ARC ingang. ARC staat voor Audio Return Channel en maakt het aansluiten van een daarvoor geschikte televisie mogelijk. Multi-kanaals geluid van Dolby of DTS wordt automatisch naar twee kanalen omgezet. De afstandbediening van de C2700 kan net als die van de C53 in veel gevallen het volume van de tv regelen.

De DA2 kan ook met hogere resoluties omgaan dan de DA1 en is voorzien van een nieuwe generatie Quad Balanced 8-channel 32-bit DA-converter. De DA2 ondersteunt het afspelen van DSD512; de DA1 ging niet verder dan DSD256. De usb-ingang kan nu ook DXD verwerken. De fabrikant claimt dat met de DA2 de dynamiek is toegenomen en vervorming afgenomen. De optische en coaxiale ingangen accepteren signaal tot 24-bit/192 kHz.

Aan analoge uitgangen overigens ook geen gebrek. De C2700 heeft net als de C53 een vaste cinch-uitgang voor een opnameapparaat. Daarnaast is een drietal uitgangen voor eindversterkers of actieve luidsprekers beschikbaar, alledrie in zowel XLR als cinch.

Analoge en digitale schakelingen zijn ondergebracht in afzonderlijke secties en zouden elkaar niet moeten beïnvloeden. De toonregeling van de C2700 is wat minder uitgebreid dan die van de C53. De gebruiker kan het niveau van de lage en hoge tonen van de C2700 regelen in stapjes van 2 dB. Ook de C2700 is voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting met Headphone Crossfeed Director (HXD).

Alle vertrouwde design-elementen van McIntosh zijn ook op de C2700 aanwezig. Glazen frontplaat? Check. Blauwe VU-meters met uitschakelbare verlichting? Check. Aluminium draaiknoppen? Check. Verlicht logo als de voorversterker is ingeschakeld? Check. De topplaat van de C2700 is deels van glas zodat de gloeiende buizen zichtbaar zijn voor wie op het apparaat kijkt.

McIntosh C2700: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe voorversterker komt in de loop van deze maand op de markt in de VS. De rest van de wereld zal spoedig volgen. We weten nog niet precies vanaf wanneer de C2700 in Nederland verkrijgbaar zal zijn, maar de adviesprijs is 10.399 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE