NIEUWSSonos

Lenbrook slaat terug: “geen inbreuk op patenten van Sonos”

Lenbrook America Corp., onderdeel van Lenbrook Industries en maker van het Bluesound eco-systeem, weerspreekt de claim van Sonos dat Lenbrook inbreuk zou hebben gemaakt op de patenten van Sonos. Volgens Lenbrook onderscheiden de Bluesound-producten zich kwalitatief en inhoudelijk van de producten van Sonos en vele andere directe concurrenten. Lenbrook heeft aangekondigd zich krachtig te zullen verdedigen tegen de beweerdelijke patentinbreuk.

Lenbrook Industries weerspreekt claims van Sonos

Enkele dagen geleden hebben wij geschreven over de rechtszaak die het Amerikaanse Sonos is begonnen tegen Lenbrook Industries, de maker van de Bluesound-producten. Lenbrook heeft inmiddels gereageerd en een verklaring op zijn website gezet. Uiteraard is een verklaring op een website of tegenover een journalist niet hetzelfde als verweer voeren in de rechtbank, maar Lenbrook is verontwaardigd en heeft al aangekondigd om zich krachtig te zullen verdedigen tegen de volgens hen ongefundeerde claims van Sonos.

Lenbrook noemt zichzelf in zijn verklaring de “maker van de bekroonde high-fidelity en hoge resolutie audio gebaseerde Bluesound draadloze multi-room audiospelers”. Sonos wordt weggezet als een computerbedrijf. Lenbrook stelt voorts het volgende: “Lenbrook respecteert de geldige intellectuele eigendomsrechten van anderen en is in feite al vele octrooilicenties aangegaan gedurende zijn 40-jarige geschiedenis. Het merk en technologieplatform van Bluesound is ontwikkeld en gefinancierd door Lenbrook, een particulier bedrijf in Canada. Deze eigen ontwikkeling is gebaseerd op 40 jaar interne of contractuele kennis van Lenbrook op het gebied van versterking, akoestiek en aangesloten audio, waardoor Lenbrook producten kan ontwikkelen die audiobestanden met hoge resolutie en muziek streamen in woningen en bedrijfsruimten. Lenbrook's audiofunctie met hoge resolutie onderscheidt inhoudelijk de Lenbrook-producten van die van Sonos en vele andere directe concurrenten van Sonos. Lenbrook gelooft dat het door de industrie algemeen wordt erkend als het eerste legacy-audiobedrijf dat een dergelijke complete en gedifferentieerde oplossing voor de audiofiele markt biedt.”

Lenbrook stelt ook op de hoogte te zijn van het eerdere geschil tussen Sonos en Denon, dat buiten de rechtszaal eindigde met een vaststellingsovereenkomst. Lenbrook erkent in november 2018 een brief van Sonos te hebben ontvangen. “Sonos heeft in november 2018 brieven naar meerdere audiobedrijven verzonden, waaronder naar Lenbrook, met de mededeling dat Sonos van mening is dat ze allemaal inbreuk maken op bepaalde Sonos-patenten. In overeenstemming met de standaard bedrijfspraktijk van ons, Lenbrook, terwijl wij waren begonnen aan een eigen onderzoek naar de patenten van Sonos, heeft Lenbrook als teken van goede wil en respect onderzocht of Sonos een standaardlicentieprogramma en -voorwaarden had ontwikkeld. Lenbrook is het niet eens met de recente verklaring van een woordvoerder van Sonos die de inhoud van de licentiediscussies van de partijen karakteriseert.”

Lenbrook is inderdaad voor een periode van tien maanden, van ongeveer juli 2007 tot mei 2008, distributeur geweest van de producten van Sonos in Canada. Lenbrook is echter al meer dan veertig jaar distributeur van audioproducten in Canada en de bewering van Sonos dat Lenbrook de gelegenheid heeft aangegrepen om techniek van Sonos slaafs te kopiëren wordt krachtig weersproken door Lenbrook. Lenbrook: “de bewering van Sonos is onjuist en schadelijk voor de reputatie en waarde van de Lenbrook-onderneming.” Waarvan akte.

Hoe gaat dit aflopen? Lenbrook heeft nu aangekondigd om zichzelf stevig te zullen verdedigen tegen de claims van Sonos. De kwestie is op 20 juni 2019 door Sonos aanhangig gemaakt. Lenbrook heeft nog ruimschoots de gelegenheid om verweer in te dienen. We zullen moeten wachten op het verweer van Lenbrook ten overstaan van de Amerikaanse rechter.

Wordt vervolgd.

EDITORS' CHOICE