NIEUWS

Raspberry Pi 4 aangekondigd met 4K-ondersteuning en maximaal 4 GB RAM

De Raspberry Pi Foundation heeft de vierde versie van zijn miniatuurbudgetcomputer aangekondigd. De Raspberry Pi 4 behoudt dezelfde afmetingen en de lage startprijs van 35 dollar van zijn voorganger, maar heeft over de hele linie verbeterde specificaties. Met de Raspberry Pi 4 kan onder andere een streamer worden gebouwd.

Raspberry Pi 4: veel rekenkracht voor weinig geld in een klein doosje

De nieuwe Raspberry Pi 4 heeft dubbele HDMI-uitgangen en een paar USB 3-poorten. Hij wordt nu geleverd met maximaal 4 GB RAM (vier keer meer dan de vorige Pi), een snellere CPU en GPU, sneller Ethernet, dual-band wifi, tweemaal de hoeveelheid HDMI-uitgangen en twee USB 3-poorten.

Deze upgrades betekenen dat de Raspberry Pi 4 bruikbaar is als een budget desktop pc-vervanging als de gebruiker kiest voor het duurste 4 GB-model. De hardware zou in staat moeten zijn om vele dagelijkse taken aan te kunnen, zoals surfen op het web met maximaal 15 Chrome-tabbladen, lichte beeldbewerking met behulp van GIMP en document- en spreadsheetwerk met Libre Office. Uiteraard heeft de miniatuur pc zijn limieten. Naar verluidt worstelt hij met het afspelen van video's op volledig scherm van YouTube, zelfs als je de resolutie verlaagt naar 480p.

De Raspberry Pi staat bekend om zijn geschiktheid om als basis te dienen van een zelfbouw streamer.

Hier is een volledige lijst van de verbeteringen van de Raspberry Pi 4 ten opzichte van zijn voorganger, de Raspberry Pi 3 B +:

  • Quad-core 1,5 GHz Broadcom CPU, een stijging van 1,4 GHz in het vorige model.
  • 500 MHz VideoCore VI GPU, voorheen hoger dan 400 MHz.
  • Een USB Type-C-poort voor voeding, in plaats van Micro USB.
  • Twee micro-HDMI-poorten die twee 4K-monitoren kunnen aansturen met 30 fps, of een enkele 4K-monitor op 60 fps naast een 1080p-scherm.
  • Twee USB 3-poorten en twee USB 2-poorten, maximaal vier USB 2-poorten.
  • Een Gigabit Ethernet-poort die niet langer wordt beïnvloed door een USB-interface.
  • Bluetooth 5.0 in plaats van 4.1.
  • Dual-band 802.11ac wifi.
  • Een microSD-opslagkaart met een theoretische maximale overdrachtssnelheid van 50 Mbps, een stijging van 25 Mbps.
  • Een 40-pins GPIO-connector met ondersteuning voor nog drie interfaces; I2C, SPI en UART.

De Raspberry Pi 4 is vanaf vandaag verkrijgbaar met 1 GB, 2 GB of 4 GB RAM voor respectievelijk 35, 45 en  55 dollar. Meer weten? Kijk dan op de website van Raspberry Foundation.


EDITORS' CHOICE