Miyajima Saboten L: mc-element met cantilever van cactusplant

De Japanse elementbouwer Miyajima heeft een nieuw mc-element met de naam Saboten L uitgebracht. De nieuwe Miyajima Saboten L is gemaakt van natuurlijke materialen. De cantilever is gemaakt van cactusplant en de behuizing van ebbenhout uit Kameroen. Het resultaat is naar eigen zeggen een natuurlijk geluid. 

Miyajima Saboten L: mc-element gemaakt van natuurlijke materialen

Ontwerper Noriyuki Miyajima heeft een wereldwijde aanhang gekregen voor zijn fraai gebouwde draaitafelelementen. Elk nieuw model is het resultaat van gepassioneerd onderzoek en ontwikkeling en elke cartridge is in eigen beheer gemaakt door het kleine toegewijde team van Miyajima.

De nieuwe Saboten L ('L' die de lijncontactstift aangeeft) is een mc-element met een lage uitgangsspanning. 'Saboten' is het Japanse woord voor cactus en de Saboten L heeft een cantilever die gemaakt is van de stam van een cactusplant. De Saboten is het tweede element in het Miyajima-assortiment met een cantilever vervaardigd van natuurlijk, organisch materiaal (de eerste is de Madake, die bamboe gebruikt). Waarom dit organische materiaal? Omdat 'natuurlijk' en 'organisch' twee hoofdkenmerken zijn van de uitstekende geluidskwaliteit die Miyajima belichaamt, en Noriyuki Miyajima heeft naar eigen zeggen heel veel gedaan om dit te bereiken. In dit geval heeft Miyajima jarenlang gezocht naar de 'juiste' cactusplant met de gewesnte eigenschappen en, eenmaal gevonden, bracht hij nog een aantal jaren door met het kweken van de betreffende cactussen.

Een diamantstift met lijncontact wordt bevestigd aan een kort, buisvormig eindstuk van aluminium, dat aan het uiteinde van de cactuscantilever wordt gecementeerd. Het aluminium eindstuk is precies onder een hoek geplaatst om de ultieme mechanische lineairiteit te bereiken: de punt van de naald bevindt zich heel dicht bij de centrale as van de cantilever en het spoelsamenstel.

Zoals alle stereo-elementen van Miyajima, heeft de Saboten L een uniek gepatenteerd ontwerp met een kruisring, waarbij het draaipunt en de spoelen precies in het midden van het magnetische veld zijn geplaatst, ontworpen om een meer getrouwe verwerking van dynamische contrasten te bereiken. De behuizing van de Saboten L is gemaakt van ebbernhout uit Kameroen. In de woorden van het bedrijf: “de vakkundig uitgebalanceerde mix van natuurlijke ingrediënten van de Saboten L zorgt voor een levensechte muzikaliteit die bijna doen vergeten dat het hifi is. Muzikanten staan voor je, niet zwevend in de ruimte maar met beide benen op de grond, met een perfect gevoel van schaal en tempo. De muziek is niet geforceerd of verzacht en voelt moeiteloos natuurlijk, authentiek en levend aan. Bijna alsof er helemaal geen technologie bij betrokken is.”

We weten nog niet wanneer de Miyajima Saboten L naar Nederland zal komen en voor welke prijs. Op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 4.275 Britse ponden.

Miyajima Saboten L: technische gegevens

  • Behuizing: Kameroen Ebony
  • Frequentiebereik: 20 Hz tot 32 kHz
  • Uitgangsniveau: 0,23 mV
  • Impedantie: 16 Ohm
  • Aanbevolen belasting: 100 – 250 Ohm
  • Tracking force: 3,0 gram
  • Stylus type: Naaldlijn-contact diamantstift
  • Compliance: 100 Hz: 8 × 10-6 cm / dyne
  • Gewicht: 9,5 gram

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE