NIEUWSElac

Elac DS-A101 streamingversterker


Rob Nijman | 04 juni 2019 | Fotografie Fabrikant | Elac

De Elac DS-A101 geïntegreerde versterker is gearriveerd, zo laat importeur Servi-Q weten. De veelzijdige nieuwe telg is hier al veelvuldig voorbijgekomen, want we spotten het apparaat op de CES en afgelopen maand nogmaals in München. Inmiddels is de streamingversterker ook in Nederland te vinden. Adviesprijs: 849 euro.

In combinatie met de Elac Discovery Music Server DS-S101, Roon-servers van andere merken of Roon-software geïnstalleerd op een computer wordt de DS-A101 gezien als een Roon Endpoint waar muziek naar toe gestreamd kan worden. De DS-A101 is dan ook een waardevolle toevoeging aan het Elac Eco-systeem. Ook voor niet-Roongebruikers biedt de DS-A101 veel gebruiksmogelijkheden, want Spotify Connect, AirPlay en DNLA worden ondersteund en is er voorzien in Bluetooth ontvangst. 

Stereoweergave en soundbar

De DS-A101 is voorzien van audio-ingangen (1x analoog en 2x digitaal) en is dus ook geschikt om in ruimtes te plaatsen waar je externe muziekbronnen wil kunnen aansluiten. Denk aan een tv, cd-speler of draaitafel. Voor het aansluiten van de tv is de DS-A101 uitgerust met een optische ingang en beschikt hij over Dolby digital decoding en Lip Sync (denk aan gebruik met Netflix). Speciaal voor LFE (Low Frequency Effects) kun je daarom ook een actieve subwoofer op de DS-A101 aansluiten.

Het grote voordeel van deze oplossing is, dat je geen extra soundbar voor je televisie hoeft aan te schaffen. Voor een fraaie stereo muziekweergave sluit je twee goede muzikale luidsprekers aan, die niet alleen muziek, maar met de ondersteuning van een subwoofer ook filmgeluid kamerbreed kunnen neerzetten.

BASH-versterkertechnologie

Het hart van de DS-A101 is een BASH Tracking Amplifier, die 2 x 80 Watt levert aan luidsprekers van 8 of 4 ohm. Deze nieuwe versterkerschakeling gebruikt een modulerende schakelende voeding die is gekoppeld aan een conventionele Klasse A/B versterker. De voeding schakelt meer dan 400.000 keer per seconde en volgt het inkomende audiosignaal nauwkeurig. Op die manier krijgt de Klasse A/B versterker exact het voltage dat hij op dat moment nodig heeft (plus een beetje extra) om de dynamiek van muziek en film optimaal te kunnen weergeven. Deze werkwijze haalt volgens de fabrikant het meeste rendement uit de versterker.

BASH is de afkorting van Bridged Amplifier Switching Hybrid, meer uitleg vind je op pagina 3 van onze recensie van de Elac EA101EQ, de voorganger van de nieuwe DS-A101.

Bediening en apps

De gratis apps van ELAC geven de gebruiker uitgebreide controle over het systeem. Er is een Bluetooth-app voor de bediening van de setup-functies van de versterker en er is een app voor Android en iOS, waarmee de streaming-functies kunnen worden bediend.

ABC-Technology (Autio Blend & Calibrate)

Met de Bluetooth-app kun je met een smartphone of tablet de weergave van de luidsprekers en de subwoofer meten, waarna de overnamefrequentie en de fase van de subwoofer optimaal kunnen worden ingesteld. Auto Blend zorgt ervoor dat de frequentiecurve onder 200Hz optimaal wordt gecorrigeerd voor integratie van luidsprekers en subwoofer. “Calibrate” staat voor een ruimtecorrectie (Auto EQ) die zorgt voor een verfijnde afstemming van het systeem op de luisterruimte en luisterpositie, om het hele frequentiespectrum optimaal te kunnen presenteren. 

Gangbare winkelprijs € 849,- en inmiddels leverbaar. 

EDITORS' CHOICE