NIEUWSElac

Elac toont Carina-luidsprekers en DS-A101-G-streamingversterker


Sinan Kökbugur | 15 januari 2019 | Fotografie Fabrikant | Elac

Het Duitse Elac heeft op de afgelopen CES een nieuwe productlijn van luidsprekers genaamd Carina aan het publiek getoond. De Carina-productlijn is boven de Uni-Fi-productlijn geplaatst en bestaat uit een monitorluidspreker, een vloerstaander en een centerluidspreker. Voorts heeft Elac de DS-A101-G getoond, een streamingversterker die gebruik maakt van BASH-versterkingstechnologie. We weten nog niet wanneer de producten in de winkel zullen liggen, maar de beschikbare info willen we vast delen met onze lezers. 

Elac Carina: een nieuwe luidsprekerlijn van Andrew Jones

Luidsprekerontwerper Andrew Jones heeft de nieuwste productlijn van Elac genaamd Carina onthuld op de CES in Las Vegas. De Carina-productlijn is een stapje hoger dan de Uni-Fi-productlijn en bestaat uit drie producten: de monitorluidspreker BS243.4, de vloerstaander FS247.4 en de centerluidspreker CC241.4.

Jones is vooral bekend om zijn drievoudige concentrische ontwerpen en heeft laten weten dat het een uitdaging was om een tweeter te gebruiken waar hij nog niet eerder mee had gewerkt. Alle luidsprekers zijn gebaseerd op 5,25-inch aluminium drivers en Jones heeft om de kosten laag te houden een andere tweeter gebruikt dan degene die het bedrijf gewoonlijk gebruikt.

De technische informatie is nog spaarzaam, maar we weten dat de monitorluidspreker BS243.4 een basreflex model is. De poort zit aan de onderkant. Het frequentiebereik loopt van 46 Hz tot 30 kHz.

We hebben van de Nederlandse importeur vernomen dat de luidsprekers in mei 2019 in de winkel zullen liggen, maar we hebben nog geen officiële prijsinformatie voor Nederland. Ter indicatie, de prijzen voor de VS zijn onder voorbehoud als volgt:

  • Elac BS243.4, monitorluidspreker:  1.200 dollar per paar
  • Elac FS247.4, vloerstaander:  2.400 dollar per paar
  • Elac CC241.4, centerluidspreker:  849 dollar per stuk

 

Elac DS-A101-G: streamingversterker met een analoge ingang en twee digitale ingangen

De Elac DS-A101-G is een veelzijdige geïntegreerde versterker, die uitstekende prestaties koppelt aan een grote flexibiliteit qua bediening en mogelijkheden. De DS-A101-G is de ideale partner voor de Elac DS-S101-G of een andere muziekserver. Via de router maakt de Elac DS-A101-G via wifi of bekabeld LAN contact met bijvoorbeeld de DS-S101-G muziekserver. De gebruiker heeft dan toegang tot alle muziek die op de muziekserver beschikbaar is. De luisteraar kan, onafhankelijk van andere gebruikers in huis, zelf bepalen naar welke bron hij wilt luisteren, of het nu gaat om een NAS, PC, internetradio of een streaming muziekdienst.

De bediening van de DS-A101-G gaat via Elac’s app op een tablet of smartphone. Er is een innovatieve bluetooth app voor de bediening van de setup functies van de versterker en er is een app voor Android en iOS, waarmee de streaming-functies kunnen worden bediend.

De DS-A101-G is ook voorzien van een drietal fysieke audio-ingangen (1x analoog en 2x digitaal). Een cd-speler of andere bron kan dus ook op de DS-101-G worden aangesloten.

Elac DS-A101-G: BASH versterkertechnologie

Elac-importeur Servi-Q geeft op zijn website de volgende uitleg over de BASH-versterkingtechnologie van Elac: Het hart van de DS-A101-G is een splinternieuwe BASH Tracking Amplifier, die 2 x 100 Watt levert aan luidsprekers van 8 of 4 Ohm. Deze nieuwe versterkerschakeling gebruikt een modulerende schakelende voeding die is gekoppeld aan een conventionele Klasse A/B versterker. De voeding schakelt meer dan 400.000 keer per seconde en volgt het inkomende audiosignaal nauwkeurig. Op die manier krijgt de Klasse A/B versterker exact het voltage dat hij op dat moment nodig heeft (plus een beetje extra) om de dynamiek van muziek en film optimaal te kunnen weergeven. Deze werkwijze haalt het meeste rendement uit de versterker, terwijl deze tevens ongekend efficiënt werkt.

Elac DS-A101-G: prijs en leveringsinformatie

De Elac DS-A101-G heeft een adviesprijs van 849 euro. Naar verwachting zal hij in het eerste kwartaal van 2019 zijn weg naar de winkel vinden.

EDITORS' CHOICE