NIEUWS

Audio Ingang vanaf heden importeur van DS Audio

Het Nederlandse Audio Ingang heeft laten weten vanaf heden de unieke optische draaitafelelementen van het Japanse DS Audio te zullen gaan distribueren. DS Audio maakt sinds december 2013 unieke draaitafelementen, die geen gebruik maken van spoelen en magneten, maar LEDs en fotocellen! Deze absolute revolutie in analoge techniek noemt DS Audio de ‘Optical Cartridge’. Een compleet natuurlijk en gedetailleerd geluid zonder enige benadrukking kenmerkt de DS Audio optische elementen. Alsof je direct naar de master tape luistert, aldus Audio Ingang.

DS Audio ‘Optical Cartridge’: optische draaitafelelementen, zonder spoelen en magneten

Wij hebben eerder nieuwsberichten gepubliceerd over de draaitafelelementen DS W2 en DS E1 van het Japanse DS Audio. Op dat moment was geen prijs en leveringsinformatie voor Nederland beschikbaar. De Nederlandse importeur Audio Ingang heeft laten weten vanaf heden de distributie van de optische draaitafelelementen van DS Audio te zullen gaan verzorgen.

Audio Ingang zegt het volgende over de elementen van DS Audio: “de werking van conventionele phono-elementen is gebaseerd op elektromagnetische inductie van spoelen in een magneetveld. De ‘Optical Cartridge’ van DS Audio is gebaseerd op het detecteren van vibraties van de stylus/cantilever door middel van een lichtstraal. De lage bewegende massa en de afwezigheid van magnetische inductiekrachten zorgen voor een uitmuntende signaal/ruisverhouding, lage vervorming en een sterk versimpeld en ‘schoon’ signaalpad.

De geluidsindruk is die van ‘realisme‘. Achtergrondruis is lager, waardoor details beter naar voren komen. De rust en transparantie zijn opmerkelijk. In live-opnames wordt het zaalgeluid duidelijk, open en echt weergegeven. De grote bandbreedte (tot in het subsonische gebied) is opmerkelijk en de resolutie extreem hoog, mede door de enorm lage bewegende massa. Het laag is sneller dan van conventionele elementen, omdat vooral bij lagere frequenties de elektromagnetische inductie minder efficiënt is.”

Bijkomend voordeel is dat de elementen van DS Audio geen phono-trap of RIAA-correctie nodig hebben. Audio Ingang: “omdat de elementen geen RIAA correctie nodig hebben, worden ze geleverd met een eigen eq, dus de prijs/kwaliteitsverhouding van de elementen is veel beter dan je op basis van de verkoopprijs zou verwachten. Een aparte phono-trap is namelijk niet meer noodzakelijk.”

Het net geïntroduceerde model DS-E1 is verkrijgbaar vanaf 2.750 euro en is binnen enkele weken leverbaar. Een complete prijslijst is te vinden op de website van Audio Ingang.

Ander producten van DS Audio: headshell, stylus cleaner en ionisator

DS Audio maakt ook een heel vernieuwende head shell: de HS-001. De dubbele verticale pinnen zorgen voor een evenredige contactdruk op alle aansluitingen en een sferische washer op het contactpunt met de arm zorgt voor een stabiele en spelingsvrije koppeling. De HS-001 is gefreesd uit een solide blok duraluminium voor ultieme stijfheid en resonantiecontrole.

De ST-50 is een innovatieve en veilige manier om je stylus perfect te reinigen. De reinigende gel van de ‘pad’ van de ST-50 is gemaakt van een materiaal ontworpen voor het vangen van micro-stofjes in clean rooms. De ST-50 geeft hiermee de best mogelijke reiniging voor je stylus. Veel stylus cleaners oefenen teveel druk uit op de stylus en cantilever tijdens het schoonmaken. De DS Audio ST-50 maakt schoon met uitsluitend de naaldkracht ingesteld op de toonarm.

Een uniek apparaat is de ION-001, die statische elektriciteit van platen verwijdert tijdens het spelen door de lucht te ioniseren met positieve en negatieve ionen. Dit is belangrijk, omdat statische ontladingen (‘tikken’) kunnen zorgen voor een permanente beschadiging en dus tik op zelfs nieuwe platen. Door de statische elektriciteit te verwijderen, speelt de plaat niet alleen stiller af, maar blijft deze ook langer tikvrij. De ION-001 komt in de loop van de zomer officieel op de markt.

Meer weten? Kijk dan op de website van DS Audio of de website van Audio Ingang.


EDITORS' CHOICE