NIEUWSSME

SME Model 12A: nieuw instapmodel getoond op de High End München

De Britse draaitafelbouwer SME heeft de Model 12A op de High End audiobeurs in München getoond. De nieuwe Model 12A is het nieuwe instapmodel van de SME en hij wordt geleverd met een SME 309 toonarm. De gebruiker moet alleen een element plaatsen. In de loop van deze maand zou de nieuwe SME Model 12A op de markt moeten komen.

SME Model 12A: compleet draaitafelsysteem, exclusief element

Het Britse high-end audio- en engineeringbedrijf SME heeft afgelopen weekend de Model 12A gelanceerd en aan het publiek getoond op de High End audiobeurs in München.. Het draaitafelsysteem volgt de unieke vormgeving van het model Synergy en wordt geleverd standaard geleverd met de veelgeprezen SME 309-toonarm en interne Crystal Cable-bedrading. De gebruiker heeft de optie om te upgraden naar Serie IV- of V-toonarmen.

Het compacte hoofdchassis begint zijn leven als een blok aluminium en wordt vervolgens CNC-gefreesd en bewerkt.en vervolgens met de hand afgewerkt. Het resultaat is een inerte en stabiele basis waarop de ophanging en het subchassis kunnen rusten.

De draaitafel staat op vier grote polymeerisolatoren in verstelbare voeten. Het trilaterale subchassis is ook vervaardigd uit een enkele blok aluminium en bevat het hoofdlager en toonarm met nauwe tolerantie. Verder is deze sectie op drie ophangkolommen gemonteerd voor extra isolatie.

De hoofdas is 19 mm (3/4-inch) dik en gemaakt van hoogwaardig gereedschapsstaal dat machinaal geslepen is en daarna afgewerkt en gemonteerd in een afgedichte behuizing met individueel afgestemde gesinterde bronzen lagers.

Het draaiplateau is vervaardigd uit een aluminiumlegering en weegt iets meer dan 4,6 kilogram. De platenklem met logo is meer dan alleen mooi om te zien, want hij zorgt voor een zo strak mogelijk plateaucontact, zelfs als het vinyl enigszins kromtrekt.

De aandrijving gaat met een driefase borstelloze motor met achtpolige Neodymium-magneten en drie geïntegreerde Hall-effectsensoren. De gehele motorsamenstelling is vrijwel trillingsvrij, omdat het gewicht van 2,5 kilogram wordt geïsoleerd van het subchassis door urethaansteunen en spikes.

De elektronische besturingseenheid maakt gebruik van een krachtige microprocessor, geoptimaliseerd voor motorbesturing. Snelheidsregeling wordt geïmplementeerd met behulp van een proportioneel en integraal (PI) algoritme. Met een snelheid van 33,3, 45 en 78 toeren per minuut is er ook een fijnafstelling van de draaisnelheid die een verhoging of verlaging in stapjes van +/- 0,01% van de geselecteerde snelheid toestaat.

De elektronische besturingsschakelingen en de voedingseenheid zijn ondergebracht in een externe, uit één stuk bestaande CNC-gefreesde behuizing die volledige isolatie en ondersteuning biedt. Knopjes om de draaisnelheid te kiezen zijn op het voorpaneel gemonteerd met LED-indicatoren.

De nieuwe Model 12A is uitgerust met een SME Model 309 arm gemaakt van één stuk magnesium met een afneembare magnesium headshell met een geavanceerde koppeling. Interne bedrading wordt geleverd door de audiokabelfabrikant Crystal Cable.

SME Model 12A: prijs en beschikbaarheid

De Model 12A is verkrijgbaar in drie lakafwerkingen van traditioneel SME zwart, donkergrijs en donkerblauw met contrasterende details en is naar verwachting vanaf deze maand mei leverbaar. We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland maar in Groot-Brittannië zal de Model 12A voor een bedrag van 7.949 Britse ponden van eigenaar wisselen.

EDITORS' CHOICE