Raidho TD1.2: tweeweg monitorluidspreker met nieuwe drivers

De Deense luidsprekerbouwer Raidho heeft de TD1.2 aangekondigd, een tweeweg monitorluidspreker die komende Axpona audiobeurs in VS aan het publiek zal worden getoond. De TD1.2 neemt de erfenis van de alom geprezen C1.2 en D1.1 en tilt volgens Raidho de geluidsweergave naar een geheel nieuw niveau. De nieuwe luidspreker deelt de esthetiek van de D-serie , maar alles in de behuizing is nieuw. 

Raidho TD1.2: high end monitorluidspreker

Onlangs schreven we over Raidho’s TD4.2, een kostbare manshoge vloerstaande luidspreker met diamond drivers. De in Denemarken gevestigde luidsprekerbouwer heeft nu ook een monitorluidspreker aangekondigd genaamd TD1.2. De nieuwe tweeweg luidspreker van Raidho beschikt over een nieuwe, in eigen huis ontwikkelde middentoner/woofer, met een nieuw en zeer uniek ontwerp van zowel het magneetsysteem als de rest van de driver.

Het chassis is ontworpen om een minimale invloed op de luchtstroom te hebben en om reflecties die zich in de behuizing voordoen te elimineren. Bovendien resulteert het nieuwe ontwerp in een lage vervorming, die volgens de bouwer een nieuw record vestigt.

De driver heeft een geheel nieuwe vijflaags conus gemaakt van tantalum en diamant, die ook beschikt over een verhoogde mate van interne demping in combinatie met een nieuwe, gepatenteerde titanium spoel. Het driverontwerp heeft een magneet die momenteel de sterkste op de markt zou zijn (1,1 Tesla / patent aangevraagd).

De TD1.2 bevat ook Raidho's vernieuwde ribbon tweeter, zoals gebruikt in zowel de TD4.8 als de TD4.2. Dankzij een krachtiger magneetsysteem en de geoptimaliseerde akoestische vorm van de achterkamer is het resultaat een veel hogere resolutie en een vervormingsniveau dat met 35 dB is verminderd in vergelijking met de toch al extreem lage niveaus van de originele tweeter.

Ten slotte beschikt de TD1.2 ook over een volledig opnieuw ontworpen cross-over met focus op de juiste fasereactie op alle frequenties, terwijl de optimale impulsrespons gehandhaafd blijft.

Raidho TD1.2: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de nieuwe luidspreker in de winkel zal staan. De verkoopprijs voor een glanzend zwarte uitvoering is 20.500 euro. Een uitvoering in Walnut-burl of een aangepaste kleur wisselt voor 22.900 euro van eigenaar.


EDITORS' CHOICE