REVIEWMytek

Review: Mytek Brooklyn Bridge

SAMENVATTING

De Brooklyn Bridge is een ongewoon hifi-toestel – en dat maakt het net interessant voor bepaalde muziekliefhebbers. Bijvoorbeeld voor lui die met in hoge kwaliteit naar hun midrange- en high-endhoofdtelefoons willen luisteren. En dat zonder veel gedoe met kabels en meerdere toestellen. Zo maak je head-fi huiskamervriendelijk, denken we dan.

PLUSPUNTEN

  • Roon-eindpunt
  • mConnect Control-app biedt veel streamingopties
  • Uitstekende, inzichtrijke DA-conversie
  • Ook geschikt voor draaitafels
  • Krachtige hoofdtelefoonversterker
  • Ook (simultaan) bruikbaar als voorversterker

MINPUNTEN

  • Instellen WiFi is omslachtig
  • Aanmelden op netwerk duurt lang, zelfs bij ethernetverbinding
  • De prijssprong is fors
  • Speciale kabel nodig voor gebalanceerd koptelefoonluisteren

De Brooklyn-lijn van Mytek kan op veel waardering rekenen. Maar wat nog ontbrak was een oplossing om te streamen. Met de Brooklyn Bridge is die er eindelijk. Het is grotendeels hetzelfde toestel als de Brooklyn DAC+, aangevuld met Roon (en andere streamingopties) en een naam die dubbelt als grapje. Maar is meer ook beter?

In de bespreking van de Brooklyn DAC+ schreven we het al: het enige dat er bij deze uitstekende DA-converter ontbreekt is een streamingfunctie. Of onze opmerking er iets mee te maken heeft, durven we betwijfelen; het belangrijkste is in ieder geval dat een hoge pief bij Mytek besloot de Brooklyn-familie uit te breiden met de Bridge. Voor kenners van de Brooklyn DAC+ is de Brooklyn Bridge heel eenvoudig uit te leggen: het is een DAC+, met toegevoegde streamingmogelijkheden. Denk dan aan Roon, maar ook streaming via DLNA of via een app die toegang geeft tot verschillende streamingdiensten. 

Head-fi en voorversterker

De Brooklyn Bridge is een heel boeiend apparaat dat bij twee scenario’s past. Voor hoofdtelefoonliefhebbers biedt het Mytek-toestel een alles-in-één-oplossing waarmee je zonder bijkomende apparaten (nu ja, buiten een koptelefoon) in hoge kwaliteit naar muziek luistert. Of je gebruikt het als een zeer complete streaming voorversterker bij een eindtrap. De logische keuze in dat geval is de Brooklyn Amp, een krachtige klasse D-versterker die qua design een perfecte match vormt met de even compacte Bridge.

De Bridge en Amp vormen samen een zeer veelzijdig muzieksysteem dat ook moeilijkere speakers kan aansturen. En dat uit een geheel dat ongeveer het formaat van een microsysteem heeft. Helaas is de Brooklyn Amp al een tijdje terug naar de fabrikant. Bijgevolg hebben we de Bridge vooral getest als head-fi-oplossing – al hebben we hem ook even gekoppeld met een Onkyo M5000R-eindtrap die we in de testruimte hebben staan.

Op de foto’s zie je meteen dat de Bridge net zoals de andere Brooklyn-toestellen is afgewerkt. Knap dus, met een voorpaneel dat afgewerkt is met een ongewoon reliëf. Zowel de zwarte als zilveren uitvoeringen van de Bridge reflecteren hierdoor licht op een fascinerende wijze. Een detail, maar het geeft dit toestel iets bijzonder ten opzichte van vele strak in het vel zittende rivalen. Het Mytek-logo is een tweede blikvanger. Desgewenst geeft het licht in een van circa tien kleuren. Vind je dit storend, dan zet je het logolicht gewoon uit of dim je het.

Los van de nieuwe streamingfunctionaliteit is de Bridge dus heel gelijkend op de DAC+. Wat zeggen we: het is zo goed als identiek, op een paar minder belangrijke details na. Lees dus gerust onze eerdere reviews van de Brooklyn DAC+ en de Brooklyn DAC+ en Brooklyn Amp-combinatie er op na. Voor wie daar geen zin in heeft, hernemen we de belangrijkste punten hieronder.

Even veelzijdig als de DAC+

Als je vertrouwd bent met de Brooklyn DAC+, dan mag je gerust dit deel van de review overslaan. Ken je dit toestel van Mytek nog niet? Lees dan vooral verder. De Brooklyn Bridge deelt immers bijna alle functies van de DAC+ - en dat zijn er heel wat. Maar vooraleer we inzoomen op wat de Bridge allemaal kan, is het wel relevant om het merk Mytek heel kort te situeren. Immers, als je weet dat Mytek zijn roots heeft in opnamestudio’s, worden opeens bepaalde keuzes die er bij de Brooklyn-toestellen zijn gemaakt iets duidelijker. Zo komt de DAC+ met wordclock in- en uitgangen, iets dat je in een studio gebruikt om digitale opnameapparatuur perfect op elkaar af te stemmen. De Bridge is trouwens op dit vlak iets meer gericht op de gewone consument – of toch de muziekminnende consument die een audiobudget van circa 3.000 euro wil uitgeven. De Bridge mistde klokaansluitingen en een digitale AES/EBU-ingang van de DAC+. De ruimte die deze poorten innamen, was nodig voor de ethernetpoort en de aansluiting van de WiFi-antenne.

Wel nog van de partij is de meer ‘technische’ display, die ondanks een bescheiden omvang plaats vindt voor piek- en gemiddelde volumewaardes per kanaal, twee dubbele staafmeters, informatie over de digitale stream én vier instellingen. De instellingen verander je trouwens op een ongewone manier: je draait aan de volumeknop om de vier instellingen die je nodig hebt op het scherm te tonen. Aan elke kant van de display staan twee knopjes, waarbij elk knop indrukken een andere zichtbare instelling aanpasbaar maakt met de volumeknop. Bevestigen doe je door de volumeregelaar in te drukken. Dat kon allemaal wel intuïtiever, maar je raakt er wel aan gewoon.

Vinylvriendelijke DAC

Net als bij de DAC+ wordt de DA-conversie bij de Bridge afgehandeld door een ESS 9028Pro Sabre, een high-end DAC-chip die PCM-audio tot 384 kHz/32-bit en DSD-stromen tot DSD256 aankan. (Overigens, de Brooklyn DAC zonder plusteken die even op de markt was bevatte de ESS 9018PRO). Let wel: stream je via het netwerk, dan is de Bridge begrensd op 192 kHz / 24-bit en DSD64. Niet echt een enorm probleem, dat, maar wie echt die zeer hoge resolutiebestanden wil beluisteren zal via USB en een computer moeten werken. Als USB toch eerder je ding is, moet je misschien gewoon de veel goedkopere Brooklyn DAC+ overwegen.

We zijn iets meer fan van de AKM-chips dan de ESS-converters, maar de DAC-chip zelf is natuurlijk slechts een deel van het totale verhaal. Het moet nog geïmplementeerd worden in het geheel, en daar heeft Mytek voor een mooi resultaat gezorgd. Het resultaat is een klank die zowel via de hoofdtelefoonuitgangen als via de XLR/cinch-uitgangen neutraal maar toch nog altijd boeiend klinkt.

We zijn heel tevreden dat Mytek de uitstekende analoge phono voorversterker van de DAC+ naar de Bridge brengt. Het is een enorme troef als je graag luistert naar vinyl, want er zijn maar weinig streamers (of DAC’s) waaraan je een draaitafel kunt hangen. Head-fi-liefhebbers kunnen dus via de Bridge naar streaming muziek luisteren, maar ook heel vlot overschakelen naar vinyl. Gebruik je de Bridge als voorversterker, dan blijft de aanwezigheid van die phono-ingang een aardig pluspunt. De kers op de taart: de ingang is zowel voor MM- als MC-cartridges geschikt.

Ook een server, als je dat wenst

Eveneens aanwezig op de Bridge is de USB klasse B-ingang die je bij de DAC+ gebruikte om een verbinding te leggen met een computer. Gegeven dat de Bridge net draait rond het streamen over het netwerk is deze ingang wellicht overbodig, tenzij je soms toch bestanden in de allerhoogste resoluties wil beluisteren. Via het netwerk ben je zoals we al opmerkten beperkt – nou ja – tot 192 kHz / 24-bit en DSD64.

Veel interessanter lijkt ons de tweede USB-poort op de Bridge. Net onder de ethernetpoort zit een gewone platte klasse A-aansluiting met een totaal andere functie. Op deze poort kun je opslag verbinden. Een USB-staaf bijvoorbeeld, of een externe harde schijf of SSD. Doe je dit, dan kun je de bestanden op de Bridge afspelen maar ook op andere apparaten. Het Mytek-toestel transformeert zich dan naar een DLNA-server die door andere netwerkspelers gevonden kan worden. Het selecteren en bedienen van muziek doe je overigens via een DLNA-app (zie verder). Deze functie werkte tijdens onze tests perfect. Het enige minpuntje is dat de plaatsing van de USB-poort het wat lastig maakt om sommige USB-sticks te plaatsen als je ook een ethernetkabel gebruikt. Een eenvoudig USB-verlengkabeltje lost dat probleem wel op.

Moeizamer in te stellen

Positief is dat de Bridge exact dezelfde uitgebreide opties biedt als het gaat om DA-conversie als de DAC+, zoals de MQA-ondersteuning en de unieke keuze tussen een volumeregeling in het digitale of het analoge domein. Als je de Bridge instelt, merk je wel dat het netwerkluik er later bijkwam. Het instellen van de WiFi-verbinding bijvoorbeeld, verloopt op een manier die anno 2019 zeer old school overkomt. Via de draaiknop en de vier keuzeknoppen ga je door het menu tot je aan de optie komt voor netwerkinstellingen. De Bridge gaat op zoek naar een WiFi-netwerk, en jij selecteert de juiste, waarna je het wachtwoord ingeeft door te draaien aan de grootste knop door een lijst van letters en cijfers beweegt. Bij elk karakter dat je moet ingeven, start je weer vooraan bij de kleine letter ‘a’. Als je – zoals het hoort – een lang en complex wachtwoord hanteert, ben je wel even zoet. Dat kan zeker praktischer, zoals honderden bestaande elektronische toestellen reeds bewezen hebben. Door een ad hoc netwerk in de lucht te brengen, via een Bluetooth-connectie of via de configuratiefunctie van AirPlay, om maar drie alternatieven te geven.

Het instellen van de WiFi is natuurlijk iets dat je wellicht maar één keer zal doen. Dat hoeft dus geen reden te zijn om dit toestel links te laten liggen, tenzij je van plan bent om het apparaat regelmatig opnieuw in te stellen. Er valt ook te argumenteren dat je voor streaming van hi-res via Roon best via een ethernetkabel werkt. Dan heb je helemaal geen gedoe bij het instellen. Insteken en klaar.

Het is wel goed dat Mytek de WiFi-optie voorziet. De Brooklyn Bridge is dankzij het streaminggedeelte een interessante optie voor mensen die op een serieuze manier naar hoofdtelefoons willen luisteren zonder een computer te gebruiken. In de woonkamer bijvoorbeeld, terwijl je partner naar tv kijkt. De Bridge is niet zo draadloos als de Chord Poly met zijn accu, maar dankzij WiFi heb je met de stroomaansluiting voldoende om naar muziek te luisteren. De aanwezigheid van een fysieke remote is in dit scenario ook een echt pluspunt.

Klaar voor Roon

Dat de Brooklyn Bridge zich presenteert als Roon-eindpunt is een grote troef voor liefhebbers van deze fantastische (maar niet zo goedkope) audiosoftware. Wil je er meer over weten, lees dan zeker deze review en het overzicht van de nieuwe functies in versie 1.6. Tijdens onze test had de Bridge nog niet een officiële goedkeuring van Roon ontvangen, wat in Roon het etiket ‘Uncertified’ opleverde bij het overzicht van de geconfigureerde audiotoestellen. In het Roon-hoofdscherm verscheen de Bridge daardoor met een generische plaatje van een luidspreker, terwijl officiële Roon-eindpunten een icoon tonen dat lijkt op hoe ze er echt uitzien. Maar maak je niet ongerust: dit zien we wel vaker bij gloednieuwe toestellen en na een verloop van tijd krijgt Roon een nodige (kleine) update hiervoor. Functioneel leek alles reeds in orde. Het afspelen via Roon verliep tijdens de langere testperiode zonder noemenswaardige haperingen of hoorbare problemen. Heel af en toe verloor Roon wel de controle over de Bridge, maar dat is niet ontypisch bij gloednieuwe toestellen. Hetzelfde ervoeren we een tijdje terug ook bij het testen van een Naim Uniti Atom nog voor het echt op de markt was, om één voorbeeld te geven. Of in de eerste dagen toen de Devialet Expert Pro net zijn Roon-certificatie kreeg.

De Roon-compatibiliteit mocht niet niet helemaal officieel zijn, we hadden wél reeds toegang tot alle relevante instellingen. Voor MQA-liefhebbers is wellicht het belangrijkste dat de Bridge (net als de DAC+) helemaal compatibel is met dit formaat, zowel qua decoderen als het renderen ervan. Je kunt natuurlijk er voor kiezen om dit taakje over te laten aan Roon, maar we kunnen ons geen reden bedenken waarom je dit zou doen.

Als je naar een eigen MQA-bestand of een MQA-stream via Tidal luistert, zie je op het schermpje van de Bridge een MQA-icoon oplichten met daarnaast een groen of paars bolletje. Dit naargelang de Bridge het decoderen en/of het renderen voor zijn rekening neemt.

Of kies voor de meegeleverde app

Wat als je geen Roon-fanaat bent? Dan is de mConnect Control-app volgens Mytek de manier om streaming muziek bij de Bridge te krijgen. Het is niet een app van Mytek zelf; dat vinden we eigenlijk niet zo erg, want audiobedrijven zijn doorgaans zelf niet sterk in het ontwikkelen van apps zoals deze. Dan maar liever hulp gaan vragen aan experts.

Je zit ook niet vast aan mConnect Control. Er zijn alternatieven bij de vleet, want de Bridge is DLNA-compatibel en dus bedienbaar via DLNA-spelers van derden. Zoals de uitstekende BubbleUPnP-app op Android, bijvoorbeeld, of de minder krachtige maar mooie Glider-app op iOS.

mConnect Control heeft echter wel unieke opties die goed bij de Bridge passen, zoals toegang tot meer uitgebreide netwerkinstellingen bij de Brooklyn Bridge. Handig als je een statisch IP-adres wil instellen, bijvoorbeeld, iets dat je via de knoppen op de Mytek zelf niet kunt doen. We zouden je dus aanraden om deze app toch minstens uit te proberen.

En ja, het zal wellicht wel even wennen zijn aan de interface van mConnect Control, want die toonde zich op het grote scherm van onze Huawei Mate 20 Pro soms druk. Onder Android doet de app soms wat onlogische zaken als je op de terug-knop onderaan het scherm tikt, zoals aan je vragen of je de app wilt sluiten in plaats van gewoon terug te keren naar het vorige scherm in de app.

Interessant aan mConnect Control is dat je muziek kunt afspelen vanaf veel bronnen. Je eigen bestanden kunnen op je smartphone staan of op een DLNA-server op je netwerk. De app kan ook bestanden afspelen direct van een Dropbox- of OneDrive-folder, een leuke optie als je in een vakantiehuis wil genieten van je eigen muziekcollectie (die je dan wel vooraf in de cloud moet parkeren, dat wel). Qua streamingdiensten ondersteunt mConnect Control Deezer, Qobuz en Tidal, en internetradio via vTuner. Spotify kan de Bridge ook aan, rechtstreeks vanuit de Spotify-app. Goed nieuws voor liefhebbers van klassiek: de Bridge speelt via mConnect Control gapless af (behalve vanaf Spotify). Dat is een optie die je niet bij elke DLNA-speler vindt.

mConnect Control is het typevoorbeeld van een app die meer kan dan je eerst denkt. Als je dieper duikt in een bepaalde streamingdienst, blijkt het alles mooier te presenteren dan je zou denken na een blik op het hoofdscherm. Bij Qobuz zie je bijvoorbeeld de bio van een artiest en ook aanraders die bij je muziek aanleunen. mConnect Control is dus meer dan een pure speler-app, en laat je (bij bepaalde streamingdiensten) meer muziek ontdekken.

Inzichtrijk maar niet vermoeiend

Als het gaat om de klank van de Bridge kunnen we opnieuw verwijzen naar de Brooklyn DAC. A/B-vergelijken konden we helaas niet, maar we maken ons sterk dat er amper verschil op zit. Technisch is zowel de DAC als de 500-mA sterke hoofdtelefoonversterker identiek, zegt Mytek.

Welke muziek speel je eerst op een toestel dat Brooklyn Bridge heet? Er zijn verschillende mogelijkheden, maar wij vonden ‘To the 5 Buroughs’ van Beastie Boys (cd-kwaliteit ALAC, via Roon) ergens wel passen. Goed om weten voor je volgende deelname aan een pubquix: Brooklyn is een van de buroughs of stadsdelen van New York. Voor tien punten: noem de andere vier! En ja, misschien was ‘Licensed to Ill’ met ‘No Sleep ‘till Brooklyn’ echt toepasselijker, maar de track geproducet door Rick Rubin is een beetje te veel een cliche geworden. Misschien is dit niet het genre dat je associeert met meer audiofiele apparatuur, maar ook een commercieel klinkend album als ‘To the 5 Buroughs’ heeft echt baat bij een betere koptelefoon en DAC. De meerwaarde van betere head-fi-apparatuur haal je er niet enkel uit bij audiofiele opnames - al zal je wel meer plezier halen uit een album dat degelijk gemaakt is. De snelle, accurate conversie die het DAC-gedeelte van de Bridge biedt, houdt bijvoorbeeld het cruciale ritmegevoel van weinig dynamische tracks als ‘Right right Now now’ heel en laat ook subtiele details zoals het vinylgekraak in de achtergrond bij ‘Ch-check it out’ doorklinken.

De ESS-DAC’s zijn voor een goede reden heel populair, maar fout geïmplementeerd vinden we ze toch wat vermoeiend en kil om lang naar te luisteren. De implemenatie bij Mytek is echter heel goed; accuraat maar niet té analytisch. Zo wordt de omhullende warmte en het karakter van ‘The Gloaming 3’ (96 kHz / 24 bit ALAC) van de Ierse gelijknamige moderne folkband heel mooi gebracht, met meer hoogdetail dan de iets warmere Chord Hugo 2 die we er naast hebben staan. De Hugo 2 heeft een paar instellingen die je bij de Bridge mist, zoals een crossfeed-functie en een viertal subtiele filters. De Bridge is natuurlijk een streaming DAC (en filtering en crossfeed kun je door Roon laten afhandelen), de Hugo 2 werkt enkel via de kabel.

We luisteren naar de Ieren via de HiFiMan Ananda, een planar-magnetische hoofdtelefoon die heel knap combineert met de Mytek. Toegegeven, de Ananda is niet de moeilijkste om aan te sturen. Maar als we overschakelen op de uitdagendere Sennheiser HD 650 blijft de Mytek goed presteren – al moeten we de volumeknop veel verder opendraaien. Dat is niet onverwacht, want met zijn impedantie van 150 Ohm eist de Sennheiser meer van versterkers. De eerlijke omzetting van de Bridge laat je op deze verhullende Sennheiser toch nog de kleine details horen, zoals de bijgeluiden van de piano-aanslagen van Sarah McCoy op ‘Blood Siren’ (48 kHz / 24-bit ALAC), en dat is wel fijn. De stem van de zangeres klinkt op de Sennheiser lekker dreigend en laag op ‘Boogieman’, maar ook de hogere toonhoogtes gehaald op ‘Hot Shot’ komen er prachtig uit. Er zijn voor de HD 650 en consoorten wellicht nog betere standalone hoofdversterkers te vinden, maar het alles-in-één-gegeven van de Mytek Bridge is wel heel aantrekkelijk. 

Conclusie

De Brooklyn Bridge is een ongewoon hifi-toestel – en dat maakt het net interessant voor bepaalde muziekliefhebbers. Bijvoorbeeld voor lui die met in hoge kwaliteit naar hun midrange- en high-endhoofdtelefoons willen luisteren. En dat zonder veel gedoe met kabels en meerdere toestellen. Zo maak je head-fi huiskamervriendelijk, denken we dan.

De combinatie van DAC en streamer die de Bridge biedt is tegenwoordig niet zo ongewoon meer, maar extra’s zoals de phono-ingang, MQA-instelbaarheid en Roon-compatibiliteit maken deze Mytek toch speciaal. De DA-conversie en hoofdtelefoonversterker in de Bridge is van het hoge niveau dat we van Mytek verwachten. Het klinkt prima en kan de meeste koptelefoons probleemloos aansturen. Ook niet onbelangrijk: het werkt gewoon. Tijdens ons testen werden we nooit geconfronteerd met haperingen of streams die moeizaam starten. Klinkt evident – een product hoort te werken, toch? – maar het is helaas niet altijd zo. Wel vinden we de sprong van 1.000 tot 800 euro ten opzichte van de Brooklyn DAC+ enkel voor extra streamingopties een stevige om te maken.

Mytek Brooklyn Bridge
2.995 euro | www.mytekdigital.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE