NIEUWSDynaudio

Dynaudio Confidence Serie: één familie, vier nieuwe gezinsleden

De Deense luidsprekerbouwer heeft in mei 2018 op de High End beurs in München de nieuwe leden van de Confidence-productlijn aan het publiek getoond. De luidsprekers waren toen nog niet marktrijp en de beschikbare informatie was nog spaarzaam. De volledig nieuw ontworpen Confidence Serie die bestaat uit vier leden is vanaf komende maand april leverbaar. 

Dynaudio Confidence: drie vloerstaanders en een monitormodel

De nieuwe Dynaudio Confidence serie maakt gebruik van compleet nieuwe technologieën - allen bedacht, ontworpen en geperfectioneerd in Denemarken, voor de allerbeste weergave. Tijdens de High End Show in München van afgelopen jaar gaf Dynaudio alvast een voorproefje van deze nieuwe serie luidsprekers. Binnenkort zijn ze leverbaar. De Confidence serie bestaat uit vier modellen en biedt baanbrekende prestaties. De Confidence 20 monitor wordt vergezeld door de vloerstaande Confidence 30, 50 en 60 luidsprekers. De Confidence-serie is simpelweg Dynaudio’s beste luidsprekerserie ooit, aldus de wervende tekst van Dynaudio.

Dynaudio Confidence: mogen we u even voorstellen?

Confidence 20 (€10.000 per paar inclusief stands) is een grote tweeweg monitor. Hij maakt gebruik van een 18cm long-throw woofer met neodymium magneet en een Esotar3 tweeter. Hij wordt geleverd met een modelspecifieke stand, die speciaal is ontworpen om optimale prestaties te leveren in combinatie met de basreflexpoort aan de onderzijde van de luidspreker.

Confidence 30 (€19.000 per paar) is een drieweg luidspreker met bescheiden afmetingen en Dynaudio’s DDC-technologie. Hij maakt gebruik van twee 18cm woofers met neodymium magneten, een 15cm midrange (ook met neodymium magneet) en een Esotar3 tweeter met DDC-lens.

Confidence 50 (€26.000 per paar) is een grote drieweg luidspreker met DDC-technologie. Hij maakt gebruik van twee 18cm woofers met neodymium magneten, twee 15 cm neodymium midrange drivers en een Esotar3 tweeter met DDC-lens.

Confidence 60 (€40.000 per paar) is de grootste drieweg luidspreker in de Confidence-serie. Zijn DDC-technologie maakt gebruik van twee 23cm woofers met neodymium magneten, twee 15cm neodymium midrange drivers en een Esotar3 tweeter met DDC-lens.

Alle luidsprekers in de nieuwe Confidence-serie zijn leverbaar in de kleuren Midnight high-gloss, Smoke high-gloss, Raven Wood high-gloss, Ruby Wood high-gloss en Blonde Wood.

Dynaudio Confidence: nieuwe Esotar3 tweeter

De volledig nieuwe Confidence-serie stuwt passieve luidsprekertechnologie volgens de bouwers naar ongekende hoogtes. Dynaudio ontwerpt en bouwt al meer dan veertig jaar luidsprekers en haar ingenieurs hebben al hun gecombineerde ervaring gebruikt om bestaande technologieën nog verder te verfijnen, en ze zijn bij de top begonnen: de nieuwe Esotar3 tweeter.

De nieuwe 28 mm Esotar3 is het summum van Dynaudio soft-dome tweeterontwerp en maakt gebruik van - en verbetert - het geavanceerde luchtstroomoptimalisatiesysteem van de bekroonde Esotar Forty tweeter. In vergelijking met z’n Esotar2 voorganger, zoals gebruikt in de Contour- en de vorige Confidence serie, heeft deze versie een grotere ‘kamer’ om resonanties te verminderen, verder geoptimaliseerde dempingsmaterialen, en een supersterke neodymium magneet die zorgt voor een nog hogere gevoeligheid en betere controle.

Binnenin de Esotar3 zit de Hexis - een kleine kegel die de vilten ring van de Esotar2 vervangt voor betere controle over resonanties, maar die ook zorgt voor een meer lineaire frequentierespons.

Dynaudio Confidence: DDC Lens

De nieuwe Confidence-serie markeert ook de start van de nieuwste generatie DDC-lens technologie, de belangrijkste feature van de inmiddels legendarische Dynaudio Directivity Control technologie die de afstraling van het geluid in het verticale vlak focust zodat ongewenste plafond- en vloerreflecties zoveel mogelijk worden gereduceerd.

De vorige generatie vloerstaande Confidence-luidsprekers maakte gebruik van dubbele tweeters gecombineerd met een relatief complex wisselfilter om het geluid zodanig te geleiden, dat reflecties van vloeren en plafonds veel minder invloed hadden op de muziekweergave. Samen met de andere componenten van de luidspreker vormden ze het systeem dat DDC (Dynaudio Directivity Control) wordt genoemd.

Dynaudio Labs heeft voor de nieuwe Confidence een next-gen DDC-platform ontwikkeld. De nieuwe serie heeft, dankzij de DDC-lens, nog maar één tweeter en een eenvoudiger wisselfilter nodig. De nieuwe DDC-lens is een complexe, uiterst nauwkeurig gevormde aluminium waveguide die de afstraling - ten opzichte van het vorige DDC-systeem - in het verticale vlak verbeterd en tegelijkertijd zorgt voor een bredere horizontale spreiding van het geluid.

De DDC-Lens zorgt ervoor dat, in combinatie met de Esotar3 tweeter, de midrange drivers en de woofers ongewenste reflecties van plafond en vloer verminderd worden, en dat de focus van het stereobeeld steeds op de luisterpositie gericht blijft.

Dynaudio Confidence: NeoTec woofers

De woofers zijn van het nieuwe NeoTec ontwerp (en gemaakt van Dynaudio’s eigen MSP-materiaal), terwijl ook de Compex composiet baffle en de midrange-driver met ingenieuze Horizon-rolrand hun debuut maken.

De gloednieuwe woofers in de Confidence-serie maken gebruik van neodymium magneten voor meer kracht, meer finesse en een verbeterd dynamisch bereik. De spreekspoelhouders van de drivers bestaan uit tot wel drie lagen glasvezel, om zodoende een optimale stijfheid te garanderen. Ook zijn er ontwikkelingen gedaan op het gebied van luchtgeleiding en ventilatie (met name aan de onderkant van het poolstuk).

Slim gebruik van aluminium en koper voor de spreekspoelen zorgt ervoor dat de bewegende massa exact passend is voor de specifieke drivers van de verschillende modellen. En ze maken natuurlijk allemaal gebruik van Dynaudio’s eigen MSP (Magnesium Silicaat Polymeer) conusmateriaal.

Dynaudio Confidence: Compex baffle

De kenmerkende baffle van de Confidence-serie is ook vernieuwd. Deze is gemaakt van een geavanceerd composietmateriaal, Compex genaamd, dat niet alleen relatief licht is, maar ook extreem sterk - om nog maar te zwijgen van het feit dat het uiterst stevig is en in staat is om ongewenste resonanties te absorberen. Met een simpele ‘kloptest’ kun je al snel horen dat de baffle akoestisch gezien nagenoeg dood is. Precies zoals het zou moeten zijn.

De woofers worden via schroeven op een metalen mounting plate gemonteerd die zich direct achter de Compex baffle bevindt, en zijn daardoor stevig verankerd aan de behuizing, terwijl de tweeter en midrange-units juist zoveel mogelijk ontkoppeld zijn om ongewenste resonanties te voorkomen.

De extreme vorm van de Compex baffle is speciaal ontwikkeld om samen met de drive-units een optimale basis voor de DDC-technologie te vormen.

Waarom een composietmateriaal? De MDF-baffle van de vorige Confidence-serie zou de vele complexe hoeken, bogen en randen die de nieuwe DDC-technologie vereist niet aankunnen. En Compex kan dat wel. Bovendien heeft het specifieke mechanisch-akoestische eigenschappen die in de loop van de tijd onveranderd blijven.?

Dynaudio Confidence: nieuwe midrange met Horizon rolrand

De gloednieuwe MSP-midrange van de Confidence-serie betekent een grote stap voorwaarts ten opzichte van vorige Dynaudio midrange-drivers. Zo heeft hij een compleet nieuw ontwerp van de rolrand (surround). Deze volgt nu de vorm van het diafragma tot aan de uiterste buitenrand van de driver. Dit vermindert de eerste reflecties van de rolrand en vergroot effectieve het speeloppervlak van de driver, waardoor de prestaties verbeteren. De midrange zit nu ook volledig vlak in de baffle gemonteerd om zodoende afbuiging van de geluidsgolven (diffractie) rondom de midrange en de nabijgelegen tweeter te verminderen.

Achter de schermen heeft de korf een nieuwe, lichtgewicht, organische vorm gekregen, ontworpen aan de hand van uitgebreide topologiesimulaties. De nieuwe korf verbetert de luchtgeleiding, behoudt stabiliteit en stijfheid, maar vermindert tegelijkertijd het gewicht zonder dat daarbij ingeboet wordt op de prestaties.

Dynaudio Confidence: een krachtige persoonlijkheid

Het Dynaudio-designteam heeft vier opvallende behuizingen ontworpen waarin een veelvoud aan nieuwe luidsprekertechnologieën zijn verwerkt. De naadloos afgeronde vorm van de behuizing is deels gebaseerd op het ontwerp van de Contour serie van de Deense fabrikant.

In de plint van de behuizing zijn WBT NextGen aansluitklemmen verwerkt, en er is een naar beneden vurende basreflexpoort in verstopt. Deze naar beneden vurende basreflexpoort - van de Consequence Ultimate Edition afgeleid - maakt het mogelijk om een grotere diameter basreflexpoort toe te passen en daarmee poortruis te verminderen, terwijl tegelijkertijd de efficiëntie wordt verhoogd en het frequentiebereik dieper doorloopt. Het resultaat? Een schone, krachtige en goed gedefinieerde laagweergave zonder hoorbare bijgeluiden, zelfs op hoge volumes.

Zoals beloofd is de Confidence-serie een van top-tot-teen vernieuwend ontwerp: de dual-surface voeten houden alles waterpas ongeacht de ondergrond waarop ze geplaatst worden. Ze zijn bovendien zonder gereedschap te verstellen.

Dynaudio Confidence: prijzen en leveringsinformatie

Vanaf april 2019 zijn de nieuwe luidsprekers te koop in verschillende uitvoeringen. De prijzen zijn als volgt (per paar).

  • Confidence 20:  10.000 euro, inclusief stands
  • Confidence 30:  19.000 euro
  • Confidence 50:  26.000 euro
  • Confidence 60:  40.000 euro
MERK

EDITORS' CHOICE