REVIEWDenon

Denon Ceol N10 User Review - Egon Bulten

Gastauteur | 25 maart 2019 | Fotografie Gastauteur | Denon

Samen met Sound United zijn we op zoek gegaan naar lezers van HiFi.nl die als thuistesters aan de slag wilden om de capaciteiten en kwaliteiten van een Denon minisysteem aan de tand te voelen. Egon Bulten en zijn gezin konden daarom een paar weken over een Ceol N10-set beschikken en daar een eigen review van maken, die we bij dezen graag delen.

'Denon CEOL N10 - een rasechte alleskunner!'

Met twee meiden en een eigen bedrijf aan huis hoor je altijd wel de radio of wordt er ergens een Spotify Playlist afgespeeld in ons huis. Na veel geklooi met bluetooth audio dongles en bluetooth speakers, dachten we: dit moet toch makkelijker en hipper kunnen? Daarom hebben we ruim een jaar geleden onze eerste HEOS-speaker aangeschaft. In de woonkamer miste ik alleen op den duur het stereobeeld en ook de mogelijkheid om mijn cd-collectie af te spelen. Dus je kunt zeggen dat we nog niet helemaal ’ready’ waren voor een Multiroom muziekstreaming. Er zijn op dit moment twee opties voor ons: een extra Heos speaker of soundbar in de woonkamer óf de Denon CEOL N10. Je kan daarom wel zeggen dat we erg verrast waren dat we van HiFi.nl en de importeur Sound United de mogelijkheid kregen om de CEOL N10 te reviewen.

Eerste indrukken 

De grote dag is daar als het pakket na wat vertraging is afgeleverd. Wat me direct opviel, was dat de doos toch verrassend groot is! En tot onze grote verbazing was er bovendien een extra product geleverd door Sound United, de Envaya DSB-250BT speaker - die meteen geconfisqueerd werd door mijn oudste dochter...

Tot mijn opluchting kregen we een witte review-unit die al snel in de smaak viel bij mijn vriendin, en dat is dus zeker een pluspunt. De unit zelf voelt solide aan voor zijn grootte, dus de interne componenten zullen van hoge kwaliteit zijn aangezien de buitenkant voornamelijk uit plastic is opgebouwd. Het front en de zijkanten zijn van plastic en de bovenkant is afgewerkt met glas. Ik kan niet zeggen of dit echt glas is en ga het ook zeker niet testen. Aan de voorzijde zitten maar twee knoppen; een aan/uit knop en een knop om de cd-lade te openen. Verder is er een USB-aansluiting en een headphone jack aanwezig en een relatief groot OLED monochroom-display.

Kijken we naar de bovenkant dan zien we daar de verlichte touch toetsen voor de bediening van het apparaat. Het is wat ongewoon dat de bediening aan de bovenkant zit maar ik heb het als erg praktisch ervaren tijdens deze review. Gaan we verder dan komen we uit aan de achterkant van de unit, die minimalistisch te noemen is. De speakerklemmen zijn klein en voorzien van een veer, verwacht dus niet dat je hier een dikke kabel kan aansluiten en ook een bananenplug is niet mogelijk! Verder zijn er twee optische aansluitingen en een analoge aansluiting aanwezig, netwerkpoort, sub woofer out en een Coax- en AM/FM-aansluiting voor een systeem van dit formaat en functionaliteit genoeg.

De SCN 10 speakerunits zien er keurig uit, alleen jammer dat het frontje er niet af kan. Volgens de specificaties maken deze 2-weg speakers gebruik van een 12cm midrange/bas woofer en een 3cm tweeter. Aan de achterzijde zit een basreflexpoort, dus voor het beste resultaat moeten de speakers iets van de muur staan. Voor de rest vind ik ze eigenlijk een beetje saai en heeft Denon wel spannendere speakers in hun assortiment, zoals de SCN 5 of de SCN 8. En omgerekend zijn deze speakers maar € 100,- dus echt hoge verwachtingen heb ik niet. Verder voelen ze wel solide aan en zijn ze opgebouwd uit MDF met een plastic fineer met een structuurtje wat wel fijn aanvoelt. De meegeleverde speakerkabels zijn dun en de uiteinden zijn keurig gesoldeerd dat de installatie ten goede komt! Er zit een keurige full-function afstandsbediening bij en daar ben ik erg blij mee.

Aan de slag

Het aansluiten ging erg gemakkelijk en omdat de unit niet al te groot is, is deze ook bijna overal te plaatsen. Omdat het een review unit betreft heb ik ervoor gekozen om deze op zolder te plaatsen waar wij een multimedia hoekje hebben gecreëerd voor de meiden en waar ik me af en toe kan afzonderen om even rustig naar muziek te luisteren of een filmpje te kijken. De TV aangesloten door middel van een optische kabel, stekker erin en aanzetten. De setup ging vrij eenvoudig en de eerste update werd zonder problemen geïnstalleerd.

Alleen het wachtwoord invoeren van mijn HEOS-account ging iets moeizamer, ik heb zelfs mijn wachtwoord iets moeten aanpassen om deze met de afstandsbediening te kunnen invoeren. AM/FM heb ik niet aangesloten, want de Ceol ondersteunt TuneIn internetradio en al mijn favorieten staan reeds in mijn HEOS-account. Wat mij wel brengt bij een gemiste kans; Ik had namelijk wel een DAB+ tuner verwacht. De Ceol is na de installatie gelijk zichtbaar in de HEOS app. Al snel klonk het eerste nummer over de kleine speakers en ik werd al meteen overrompeld - dat klinkt toch best goed!

Muziek afspelen

Wat een afspeelmogelijkheden heeft deze CEOL N10 met als belangrijkste natuurlijk Spotify-connect! Hierdoor is het mogelijk om via de Spotify app gelijk muziek af te spelen op de CEOL N10. Deezer en Tidal beschikken jammer genoeg niet van zo’n functie en moet je dan ook via de HEOS app afspelen. Dat vergt wat oefening omdat de HEOS app wel wat beperkingen heeft, zoals het bladeren door Deezer Flows of Tidal Playlisten is wat lastiger dan in de applicaties zelf. Het is dus even wennen om met de HEOS-app te bladeren door alle flows en Playlisten, maar uiteindelijk went het wel. Alleen het laden van de albumcovers gaat niet altijd even soepel en mag van mij echt iets sneller. De geluidskwaliteit van muziek via deze muziekdiensten is goed. De luidsprekers staan redelijk ver uit elkaar en ik krijg een mooi vol geluid met een helder stereobeeld, wat ik dus gemist heb bij mijn HEOS-speakers. Ik hoor toch behoorlijk wat meer detail dan ik verwacht had en de zang wordt mooi gecentreerd weergeven, wat ik erg knap vind met deze speakers!

Je kan het geluid naar eigen smaak afstemmen door middel van de Treble en Bass en door de bastonen iets boosten door de functie “Super Dynamic Bass” in te schakelen. Zelf heb ik alleen de ‘’SDB’’ ingeschakeld omdat dit een iets warmer en voller geluid geeft dan alleen de Treble en Bass iets te verhogen. Zeker bij hiphop en rap mis je de bas een beetje maar bij elektronische muziek en dance is het gemis al een stuk minder doordat de hoge- en middentonen erg vol en gedetailleerd zijn.

Verrast door de geluidskwaliteit heb ik gelijk even wat FLAC-files opgezocht op mijn NAS. Dit moeiteloos met de HEOS app en binnen enkele seconden klonk Ry Cooder in FLAC-kwaliteit door de speakers. En wederom een mooi warm en zeer gedetailleerd geluid uit dit kleine systeem! Toch jammer dat ik geen andere speakers heb om het te vergelijken, maar je merkt dat de Ceol N10 en de speakers erg goed op elkaar zijn afgestemd door Denon.

De alleskunner

De Ceol N10 is een echte kleine alleskunner. We hebben hem aangesloten op een TV met een paar 8W speakers en een avondje binge watching is nu een stuk aangenamer geworden. Conversaties worden helder en gecentreerd weergeven en geluidseffecten komen tot leven. Onze meiden kijken nu graag boven op zolder een film of een serie, waar ze voorheen toch altijd beneden bleven, dus een win-winsituatie. En als ze niet aan het Netflixen zijn dan ze wel aan het gamen op de Xbox, maar dan gaat hij wel iets zachter.

Radio luisteren is dankzij een TunIn ondersteuning een makkie! Zoals ik al eerder vermeldde vind ik het ontbreken van een DAB+ tuner jammer, maar het is zeker geen gemis! Maar ik kan me voorstellen dat dit voor andere consumenten een dealbreaker kan zijn. Wat ons echt is opgevallen is het gebruiksgemak van het systeem inclusief de HEOS-app. Waar je bij andere systemen dagen bezig bent met instellingen en aan het rommelen bent met afstandsbedieningen is dit echt een verademing. Als ik zie dat mijn dochter van 7 jaar probleemloos een nummer kan afspelen op de N10 via Spotify dan is dit voor de gemiddelde consument zeker geen probleem! Alleen tijdens de installatie heb je de afstandsbediening nodig maar tijdens het dagelijks gebruik kan je alle belangrijke instellingen vinden in de HEOS-app. Ook de verlichte bedieningstoetsen op de bovenzijde zijn overzichtelijk en omdat ze op de bovenkant zitten erg makkelijk bereikbaar.

Een superhandige functie, die ik nog net op het laatste moment ontdekt heb, is de Queue-functie op de afstandsbediening. Met deze Queue-functie is het mogelijk om je laatst afgespeelde Playlist op de Ceol N10 af te spelen wanneer je de HEOS app niet direct bij de hand hebt.

Oordeel

Heeft deze review ons kunnen helpen met onze keuze? Ja, we zijn erg verrast door de Ceol N10 en je kunt hem oprecht een rasechte alleskunner noemen van Denon. De N10 produceert in deze standaard opstelling een gedetailleerd warm geluid die iedere consument, of die nou van hiphop, dance, pop, rock country, jazz of klassiek houdt, zeker zal waarderen! Het is wel even wennen dat het niet een standaard hifiproduct is zoals we gewend zijn, dus geen grote draaiknoppen of van die mooie schakelaars aan de voorkant.

De Ceol N10 valt op door zijn strakke en minimalistische design waardoor hij gemakkelijk in ieder interieur past. Hoe de gebruikte materialen zich gaan houden door de tands des tijds zou ik niet durven zeggen maar het is geen aluminium zoals we vaker zien. Verder vind ik het uiterlijk van de meegeleverde speakers wel wat saai maar ze zijn door Denon wel zeer goed afgestemd op het systeem. Ik denk zelf dat Denon door deze maatregelen de kosten lager kan houden en daardoor een redelijk betaalbaar topsysteem heeft met de Ceol N10!

Ik zou de Ceol N10 aan iedereen kunnen aanraden die opzoek is naar een audioset met streaming audio functionaliteiten met Hifi DNA. De sublieme geluidskwaliteit maakt dit systeem tot een heel bijzonder en betaalbaar systeem en daarom zeker de moeite waard om een keer te beluisteren in de winkel.

Wij geven de CEOL N10 uiteindelijk 4.5 ster, met de volgende plus- en minpunten:

Pluspunten:
- Audiokwaliteit
- Afspeelmogelijkheden                       
- HEOS app
- Gebruiksgemak
- Hifi-DNA

Minpunten:
- Speakers zijn wat saai
- Ontbreken DAB+ Tuner                  
- Duurzaamheid?

Lees ook onze expertreview van het CEOL N10 netwerkmuzieksysteem

MERK

EDITORS' CHOICE