NIEUWSFocal

Focal Astral 16: 16-kanaals AV-processor tevens 12-kanaals versterker

Het veertig jaar oude Franse audiobedrijf Focal is vooral bekend om zijn luidsprekers en het bedrijf bouwt sinds een paar jaar ook hoofdtelefoons. Focal wil nu kennelijk ook de AV-markt gaan bestormen en pakt daartoe groots uit met de lancering van de Focal Astral 16, een 16-kanaals AV-processor tevens 12-kanaals versterker. In mei 2019 zou de Focal Astral 16 op de markt moeten komen.

Focal Astral 16: Focal’s debuut op de AV-markt, voorzien van veel vermogen

Uitstekende geluidskwaliteit, precisie, ultra-hoge resolutie videobeelden en surround sound van de nieuwste 3D-audioformaten, high-end home theater in zijn zuiverste vorm, dit alles belooft het Franse Focal bij de lancering van de Focal Astral 16, die lid is van de Focal Home Cinema Series. De Astral 16 is een 16-kanaals systeem met twaalf versterkers aan boord van elk 200 Watt. Focal heeft de Astral 16 samen met het eveneens Franse Immersive Audio Technologies ontwikkeld.

De nieuwe Focal Astral 16 is gericht op de ultieme prestatieklasse. Het nieuwe vlaggenschip heeft als doel om bijzonder ambitieuze thuisbioscopen te voorzien van een oplossing die is gemaakt voor alle denkbare configuraties en dat alles op het hoogste niveau. En niet alleen in een aangewezen thuistheaterkamer, maar ook parallel in andere ruimtes, voor de presentatie van multimedia-multiroomgevoel.

Het doel van de nieuwe Focal Astral 16 is, zoals al aangegeven, een 16-kanaals signaalverwerking. De kanalen kunnen vrij worden toegewezen. Niet minder dan vier DSP-eenheden zijn verantwoordelijk voor de juiste prestaties voor signaalverwerking met een zeer nauwkeurige real-time decodering.

De Focal Astral 16 heeft niet minder dan twaalf klasse D-eindversterkers die elk 200 Watt aan vermogen kunnen leveren aan acht Ohm (250 Watt aan vier Ohm en 300 Watt aan 2,7 Ohm). Als de nieuwe Focal Astral 16 niet in volledige configuratie wordt gebruikt, moeten volgens de fabrikant 250 Watt aan acht Ohm, 500 Watt aan vier Ohm en 725 Watt aan 2,7 Ohm beschikbaar zijn voor drie kanalen die tegelijkertijd worden gebruikt.

Vanzelfsprekend ondersteunt de nieuwe Focal Astral 16 alle surround-formaten die momenteel beschikbaar zijn. Dit begint met Dolby Digital en gaat helemaal door naar Dolby Atmos, van DTS tot DTS:X. Natuurlijk is het relatief nieuwe Auro-3D ook ondersteund. Dit is techniek die bedoeld is om de gebruiker via aparte verticale kanalen te omhullen of het zogenaamde Voice-of-God-kanaal toe te voegen (geluid dat uit alle richtingen in de geluidsscène lijkt te komen).

Focal Astral 16: ondersteuning van alle moderne video-codecs en voorzien van Dirac Live

Focal belooft signaalverwerking met bijzonder realistische resultaten, mede omdat de nieuwe Focal Astral 16 is uitgerust met de systeemkalibratie van Dirac Live, software die de weergave tot op zekere hoogte aan kan passen aan de kamer. Niet bekend met Dirac Live? Lees dan ons achtergrondartikel over Dirac Live.

Een bijzonder hoogwaardige meetmicrofoon wordt meegeleverd. De fabrikant spreekt zelfs van een gekalibreerde microfoon, die een bijzonder nauwkeurige meting garandeert. Er kunnen maximaal negen meetpunten worden vastgelegd om uiteindelijk voor een optimale afstemming van de luisterpositie op elk kanaal te zorgen, niet alleen voor de luidsprekersystemen, maar ook voor alle subwoofers. Dirac Live's automatische aanpassing op basis van precieze digitale filters bestrijkt de volledige frequentiebandbreedte van 20 Hz tot 20 kHz en kan door de gebruiker op elk moment verder worden verfijnd met behulp van de Dirac Live-app of aangepast aan persoonlijke voorkeuren.

Voor video is de nieuwe Focal Astral 16 natuurlijk ook uitgerust voor alle huidige standaarden, tot inhoud in 4K Ultra HD TV. Hij ondersteunt 4K-inhoud op 60Hz Full Rate, 4: 4:4 Pure Color Subsampling, High Dynamic Range (HDR), Deep Color, Hybrid Log Gamma (HLG) en Dolby Vision.

Focal Astral 16: aansluitingen

De Focal Astral 16 is uitgerust met zeven hdmi-ingangen. Deze voldoen allemaal aan de huidige standaard voor 4K, inclusief HDCP 2.2, evenals de twee hdmi-uitgangen die al zijn uitgerust voor eARC (Enhanced Audio Return Channel).

Voor andere bronapparaten is de nieuwe Focal Astral 16 uitgerust met drie optische en drie coaxiale S/PDIF-interfaces. Ook aan analoge aansluitingen is gedacht in de vorm van vier stereo-ingangen (cinch) en vier gebalanceerde analoge XLR-uitgangen die als voorversterkeruitgangen functioneren. Daarnaast zijn er nog twee gebalanceerde XLR-uitgangen voor een stereo downmix beschikbaar ter aansluiting op een tweekanaals systeem.

Vanzelfsprekend worden in deze klasse alleen de beste componenten gebruikt. Dit begint met de DA-converters en versterkermodules die worden gebruikt en strekt zich uit tot de voeding, die is gebaseerd op niet minder dan drie voedingen, waarvan er één verantwoordelijk is voor vier kanalen.

Focal Astral 16: bediening en plaatsing

Evenzo spreekt het voor zich dat een AV-oplossing in deze klasse verschillende bedieningsopties heeft. Dit begint met verschillende besturingsingangen en -uitgangen, die beschikbaar zijn in de vorm van twee stuks USB Type A, vier Ethernet-aansluitingen, vier triggeraansluitingen en infrarood-ingangen en -uitgangen. Dit garandeert dat de Focal Astral 16 eenvoudig kan worden geïntegreerd in elk besturingssysteem, zoals Crestron, Savant, Control4 of RTI.

Voor een bijzonder eenvoudige en intuïtieve bediening voor de eindgebruiker is er een geschikte app beschikbaar voor Apple iOS (geen woord over Android). Installatie zou niet moeilijk zijn. Een wizard leidt de gebruiker door de installatie.

Het apparaat oogt strak met een discreet zwarte, massieve behuizing met relatief weinig bedieningselementen aan de voorkant: slechts drie knoppen, een stand-byknop en een draaiknop, evenals een centraal geplaatste 4,3 inch TFT-scherm. De Focal Astral 16 kan op of in een daarvoor geschikt meubel geplaatst worden maar hij kan ook in een professioneel rek worden geplaatst. Een rekmontagekit wordt meegeleverd. De keus is aan de gebruiker.

De nieuwe Focal Astral 16 is 19,1 cm hoog, 47,9 cm diep en 49 cm breed. Hij weegt 20 kilogram.

Focal Astral 16: prijs en leveringsinformatie

De marktintroductie staat gepland voor mei 2019. De meetmicrofoon inclusief statief is bij de levering inbegrepen, evenals de rekmontagekit. En wat kost als dit moois? De adviesprijs voor de nieuwe Focal Astral 16 is 20.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE