REVIEWDenon

Denon Ceol N10 User Review - Niek Luinge

Gastauteur | 25 maart 2019 | Fotografie Gastauteur | Denon

Samen met Sound United zijn we op zoek gegaan naar lezers van HiFi.nl die als thuistesters aan de slag wilden om de capaciteiten en kwaliteiten van een Denon minisysteem aan de tand te voelen. Niek Luinge en zijn vrouw Frouke Heuvelman konden daarom een paar weken over een Ceol N10-set beschikken en daar een eigen review van maken.

Van HiFi.nl heb ik de kans gekregen om het Ceol N10 alles-in-één systeem van Denon te mogen testen. Dat wil natuurlijk elke liefhebber van goed geluid!

Ontvangst

Vóórdat de set überhaupt gearriveerd was, had ik de nodige vooroordelen: zo’n alles-in-één kan nooit goed klinken, het zal wel goedkope rommel zijn, er komt vast een heel blikkerig geluid uit – et cetera. Gelukkig verdwenen verreweg al die vooroordelen als sneeuw voor de zon. Bij het uitpakken van het systeem bleek het geheel wel aardig licht van gewicht te zijn. De luidsprekers voelen in eerste instantie goedkoop aan door het gewicht en de afwerking. Ze zijn uitgevoerd in simpel grijs geborsteld plastic. De grill is van grijs stof. Meer is het niet. De grill is helaas niet afneembaar, dus ik heb niet kunnen ontwaren wat zich hieronder huist.

De keuze voor het geborstelde plastic is op zich goed, want hierdoor komen er geen vingerafdrukken op de speakers en zie je er weinig vuil op, wat zeker positief te noemen is. De kleur daarentegen is er één die ik zelf niet snel zou kiezen. Voor dit geld is natuurlijk geen mooie houtafwerking te verwachten, maar een simpel laagje plakplastic zou wel kunnen. Gelukkig zijn deze speakers ook te verkrijgen in wit en zwart. Waarschijnlijk zien ze er dan niet veel luxer uit, maar die kleur is in mijn optiek beter.

Uiterlijk

Voor de meeste mensen die voor een dergelijk setje zullen gaan, is die grijze kleur misschien zo gek nog niet. Een set als deze zal voornamelijk bedoeld zijn om niet teveel op te vallen en dat lukt uitstekend. De speakers kun je door hun geringe omvang goed kwijt in een kastje of in een hoek. Dat is dan wel weer praktisch.

De achterkant van de luidsprekers is eenvoudig, plastic met een baspoort en twee luidsprekerterminals. Die terminals zijn van het type dat je indrukt, zodat bij het loslaten de kabel vast zit. Persoonlijk zou ik dat wel veel vaker willen zien! Mijn eigen speakers (Monitor Audio Bronze 2) zijn een stuk duurder, maar die beschikken over het type waarbij je de klemmetjes los moet draaien en daarna weer vast. Dat duurt langer en zeker in sommige posities is dat suboptimaal. Klikken en loslaten vind ik persoonlijk handiger. Op de één of andere manier lijkt dat iets voor goedkopere systemen, maar ik zou het ook wel eens willen zien op duurdere modellen. De terminals zijn wel redelijk klein en ook de meegeleverde kabels zijn klein. Ofwel, kabels – je kunt het beter draadjes noemen. Zeer dun, maar de eindjes zijn wel mooi gesoldeerd. Dus je hoeft niet met je vingers telkens een puntje te draaien. Dat laatste is wel heel fijn, al zal de gemiddelde audiofiel wel gaan huilen bij de dikte. Maar goed, voor een paar tientjes een goede kabel kopen is natuurlijk ook geen ramp.

Ook hierbij is de doelgroep goed zichtbaar. Mensen die graag wat beter geluid willen dan hun tv of soundbar bieden, maar die geen grote luidsprekers in zicht willen, of dikke kabels door het huis. Lekker onopvallend.

Versterker

Wat ook goed past bij deze onopvallendheid is de centrale unit, de versterker. Ook deze voelt redelijk licht, maar niet zorgwekkend. Het voelt wel stevig genoeg uit, ondanks dat de behuizing is opgetrokken uit hetzelfde plastic. Alhoewel, hetzelfde plastic… De zijkanten en voorkant van de versterker zijn van plastic in dezelfde kleur, alleen is het oppervlak hier glad. Deze keuze begrijp ik niet helemaal. Ten eerste niet omdat het nu nét niet als een set oogt, omdat de afwerking toch wat anders is, ten tweede omdat dat geborstelde oppervlak van de speakers zo praktisch is qua vingerafdrukken en vuil, en je die laatste dingen nou juist wel krijgt op de versterker – terwijl je die toch vaker aan zult raken. Het oogt ook wat goedkoper.

De bovenkant van de versterker is van een heel ander soort plastic, hard en glimmend. Het lijkt een beetje op glas, of plexiglas, zoiets zal het wel zijn. Het voelt redelijk goedkoop aan en het is écht een enorme vingerafdrukkenmagneet. Echt glas had het niet beter gemaakt, maar wel luxer. De versterker heeft hierdoor naar mijn mening een wat goedkoop uiterlijk, komt vol vingerafdrukken bovenop, zeker omdat in dit plexiglas aanraakgevoelige knoppen zitten… Dus je móet die vingerafdrukken wel plaatsen, of de afstandsbediening gebruiken.

Ontwerp

De voorkant van de Denon is in orde, met een simpel ontwerp. Je vindt er een cd-lade, een powerknop, een open-knop, een hoofdtelefoonaansluiting, een USB-poort en een display. Lekker simpel en overzichtelijk. Over dat display ben ik goed te spreken! Het is een lekker groot scherm met een duidelijk lettertype, ook niet te klein. Bij langere regels (trackinformatie o.i.d.) schuift het regeltje over het scherm, dat gaat met een vloeiende beweging en niet schokkerig. Keurig! De leesbaarheid is erg goed. Wat ook goed is, is dat het scherm dimbaar is in maar liefst vijf stappen. Vier maten van helderheid en stap vijf is dat het scherm uit is tenzij je op een knop drukt. Super!

De meegeleverde afstandsbediening is ook erg goed. Ook deze voelt licht aan, maar dat is niet erg. De knoppen zijn logisch ingedeeld en je leert snel waar alles zit. De knopjes reageren goed en de gehele interface is snel. Je ziet nog wel eens apparaten waarbij je na elke knop even moet wachten, dat is bij deze Denon niet het geval. Zodra je drukt gebeurt er iets. Dat is zeker bewonderenswaardig als je het mij vraagt. Het zijn niet de eerste dingen die belangrijk zijn bij audio, maar het zijn wel de dingen die de algehele ervaring kunnen maken of breken. De afstandsbediening werkt overigens prima als je hem recht voor de versterker houdt, maar ook onder een hoek, met dingen ertussen, dat gaat allemaal super. Ook dat is wel eens anders.

Aansluiten

Nu alles is gezegd over de fysieke uitstraling van de set wordt het tijd om de boel aan te sluiten. Het aansluiten van de speakers is een peulenschil. Door het gewicht van de onderdelen, de dikte van de kabels en de indruk-terminals is het voorbij voor ik het doorheb.

Zodra ik het apparaat voor het eerst opstart, komt er een menuutje waar ik onder andere een netwerkverbinding kan instellen. Het apparaat heeft de beschikking over een LAN-poort, maar ik heb hem gekoppeld via Wi-Fi. Dat is makkelijker en waarschijnlijk zullen de meeste mensen dit ook gaan gebruiken. Bij het intypen van het wachtwoord verwachtte ik eindeloos op knopjes te moeten drukken, maar wat bleek? De 1 t/m 10-knoppen zijn bruikbaar als T9-toetsenbord! Wie ‘vroeger’ nog heeft geSMS’t weet het nog, binnen een tel had ik mijn wachtwoord ingevoerd. De verbinding is vlot en stabiel, het werkt allemaal als een zonnetje. Via de afstandsbediening en het goede schermpje heb ik binnen no-time internetradio opgezet.

Weergave

Daar kwam voor mij de eerste grote verrassing: het geluid. Toch datgene waar het allemaal om draait in audioland. Dit systeem klinkt bijzonder goed! Tegen al mijn verwachtingen in mag ik wel zeggen. Het is een alles-in-één systeem wat klein is, licht van gewicht, er redelijk goedkoop uitziet, maar klinkt als een huis!

Ik heb de luidsprekers op twee meter van elkaar geplaatst, licht ingedraaid, en ik word verrast door een heerlijk breed en open geluidsbeeld. Het klinkt niet klein, licht, blikkerig, schel of wat dan ook. Er ontstaat een heel mooi beeld over de breedte, en alles klinkt keurig in balans. Er zijn geen overdreven vette bassen, geen te aanwezig midden of hoog. De bassen zijn juist bijzonder strak en hebben ook best wel wat body vind ik. De middentonen klinken ook hartstikke goed en de hoge tonen ook.

Zelf ben ik nog het meest onder de indruk van de bas. Juist de lage tonen zijn de tonen die het eerst door de mand vallen bij een kleine, lichte luidspreker. Maar uit dit formaat en gewicht had ik nooit verwacht dat er zo’n strak en stevig laag kwam! Als ik bijvoorbeeld naar metal luister hoor ik de drums en de basgitaren echt dreunen als ik het volume opendraai. Ik heb zelfs het idee dat mijn eigen luidsprekers (de Monitor Audio’s) meer dreunen en wat boemeriger klinken. De Denons geven een heel vloeiend laag. En dat voor 100 euro per paar! Werkelijk verbluffend.

Ook verbluffend is dat dit laag, en de rest van het spectrum ook, keurig overeind blijft bij wat hogere volumes. Eén van de tests die ik vaak draai bij audio is de intro van de film Tron: Legacy. Deze heeft een heerlijk stevige bas en knallende elektronische stukken die voor sommige luidsprekers best pittig zijn. Zodra mijn vrouw even de deur uit is voor een boodschap, kan ik het volume eens maximaal opendraaien. Ik kan lang blijven draaien zonder dat er vervorming optreedt, ik voel de bassen in mijn buik maar ze blijven strak. Als ik tegen oorbeschadiging aanzit kom ik bij de bottleneck. Opeens beginnen de luidsprekers te kraken, worden de uithalen in de muziek hard geremd en wil het allemaal niet meer. Maar, dan hebben we het ook wel over volumes waar je u tegen zegt. Bij normaal gebruik zul je hier waarschijnlijk nooit in de buurt komen. Mocht je graag feestjes geven met zeer harde muziek, dan kun je beter verder kijken, maar voor normaal gebruik is het rúim voldoende.

In de zomer is het trouwens heerlijk om een luidspreker in je hand te pakken en hem achterstevoren voor je gezicht te houden terwijl je het volume flink opendraait. De baspoort stoot echt een orkaan aan lucht uit, lekker als verfrissing!

Meer muziek

Na deze nutteloze anekdote ga ik verder met allerlei muziek luisteren. Ik merk dat muziek met stevige bas allemaal prima verwerkt wordt door deze set. Metal, elektronisch, dikke prima. Ik ga eens over op klassiek. Met wat zachtere tonen kan de Denon ook goed overweg. Ik voel me betrokken bij de muziek, ook door het mooie ruimtelijke geluidsbeeld. Ik kan me met deze set goed vermaken, oogjes dicht en genieten. Dat had ik van tevoren écht niet verwacht van een set als deze, vooral van de luidsprekers niet.

De versterker is echt een sterk onderdeel in deze set merk ik. Die heeft voldoende vermogen om de boel goed aan te kunnen sturen. Hij wordt ook niet warm met dank aan klasse D, dus je kunt ook langere sessies prima volhouden in de zomer.

Functies

Het uiterlijk, de bediening, de interface en het geluid is nu behandeld, dan hebben we nog de talloze functies die de Denon heeft. Ik ben zelf een totale leek op het gebied van streaming, ik gebruik het niet, dus ik zal er ook niets over vermelden. Ik weet dat het erop zit, allerlei verschillende soorten, dus dat zit ook wel snor. Wat ik wel heb gebruikt is Heos. Ik heb ook een bluetooth-speaker van Heos dus ik kon dit mooi eens proberen. De Ceol N10 kan mooi samenwerken met mijn bluetoothspeaker, zodat ik bijvoorbeeld ook een cd kan afspelen en deze in twee ruimtes kan beluisteren.

Via de Heos-app is het apparaat ook goed te bedienen. Ik kan kiezen welke streamingdingen ik wil gebruiken, op welke zender ik de internetradio wil zetten, of welke tracks ik via bluetooth wil beluisteren. Ik heb zelf vooral bluetooth, Heos en de analoge ingang gebruikt, welke allemaal uitstekend werken. Ik heb de Denon via ‘analog in’ aangesloten op mijn computer en dit klinkt hartstikke mooi. Behalve analoog zijn er nog twee digitale optische ingangen, AM-antenne, FM-antenne en aan de voorzijde dus een USB-aansluiting. Mooi voorzien! Voor de verbinding met een computer is een USB-A het mooist maar dat zit niet op deze Denon. Voor mij persoonlijk jammer, maar voor een product als dit is dat niet echt nodig, de aanwezige aansluitingen zullen ruim voldoende zijn voor de meeste mensen.

Over die optische aansluitingen nog één klein dingetje. Je kunt in de opties van het apparaat instellen op welke van de twee aansluitingen je je tv aansluit. Als je het juist instelt gaat het apparaat automatisch aan zodra je de tv aanzet (en naar het juiste kanaal) en ook weer uit bij het uitschakel van de tv. Ideaal en een mooi alternatief voor een soundbar!

Conclusie

Al met al heb ik een hele leuke tijd achter de rug met de Denon Ceol N10. Het is een compact en fijn apparaat wat zich fijn laat bedienen, met zeer veel functies, je kunt er vrijwel alles op aansluiten wat je wilt en tot slot klinkt het ook nog eens bijzonder goed. Vooral dat laatste maakt dat ik dit apparaat zonder meer aanraad. Of je het nou gebruikt om het tv-geluid te verbeteren, als losstaande muziekopstelling, of als aanvulling op je (Heos) multiroom-opstelling, in alle gevallen is dit een goede aankoop. En niet een hele dure! Wel kan ik iedereen adviseren om de versterker los te kopen, voor de 100 euro die je daarmee bespaard kun je mooiere luidsprekers kopen, of iets meer bijleggen en nog betere luidsprekers kopen. De versterker kan het wel aan!

Lees ook onze expertreview van het CEOL N10 netwerkmuzieksysteem

MERK





EDITORS' CHOICE