NIEUWSRuark Audio

Ruark R5: forse en zeer uitgebreide tafelradio

Het Engelse Ruark bouwt voornamelijk geïntegreerde systemen van relatief eenvoudige tafelradio’s tot complete muzieksystemen met alles erop en eraan. Het nieuwste apparaat van Ruark is de R5 die komende lente op de markt zal komen. De R5 is volgens Ruark het perfecte 'alles-in-één'-systeem voor zowel muziek- als designenthousiastellingen. De R5 is dus eigenlijk veel meer dan een forse tafelradio. De prijs moet nog bekend worden gemaakt.

Ruark R5: afgeleid van vlaggenschip R7

Het nieuwste apparaat van het in Groot-Brittannië gevestigde Ruark is de R5 die is afgeleid van het vlaggenschip R7. Volgens Ruark is de R5 bedoeld voor klanten die de R7 net iets te groot vinden. Ruark zegt het als volgt: “uit feedback weten we dat velen dol zijn op het ontwerp en de functies van R7, dus met de R5 hebben we ons vlaggenschipmodel in alles behalve geluid teruggeschroefd om een systeem te creëren dat simpelweg baanbrekend is. De R5 is ook klaar voor meerdere kamers en kan indien gewenst draadloos worden gekoppeld aan onze MRx, R2 Mk3 en R7 Mk3 om overal in uw huis een prachtig geluid te bieden. Perfect op zichzelf of met een tv als een complete home entertainment-oplossing, R5 belichaamt ons rijke erfgoed met ons bewustzijn van veranderende technologie in een systeem dat tijdloos is en gebouwd om lang mee te gaan.”

Ruark R5: functies, aansluitingen, te veel om op te noemen

De R5 heeft twee ingebouwde luidsprekers met een diameter van 75 millimeter die voorzien zijn van een neodymium magneet. Een subwoofer van 125 millimeter neemt de lage tonen voor zijn rekening. Het geheel wordt aangedreven door een klasse AB-versterker van 90 Watt. De R5 kan worden bediend met een app of met de in een ronde vorm geplaatst knoppen aan de bovenkant. Een afstandbediening met dezelfde vorm wordt meegeleverd.

In het midden is een slot loading cd-speler geplaatst, die naast gewone cd’s ook cd’s met mp3-, aac en wma-bestanden kan afspelen. De radioliefhebber kan kiezen uit FM, DAB, DAB+ en internetradio. Verbinding met een computernetwerk kan worden gemaakt via wifi of de RJ45 ethernetpoort. De gangbare streamingdiensten worden ondersteund, net als DLNA voor verbinding met een huis-NAS. Het aansluiten van usb-geheugen is ook mogelijk en verder zijn een analoge cinch-lijningang aanwezig alsmede een optische ingang. Ook een draaitafel kan worden aangesloten en wie een andere versterker wil gebruiken heeft een cinch-lijnuitgang tot zijn beschikking. Helemaal met de tijd mee is de R5 ook voorzien van bluetooth-connectiviteit met aptX HD.

In de modus voor meerdere kamers kan de R5 draadloos worden verbonden en worden gesynchroniseerd met maximaal zeven andere verbonden modellen van Ruark van het type MRx, R2 Mk3 en R7 Mk3.

De R5 is verder voorzien van een uitgebreid instelbaar wekkersysteem en sluimer- en slaaptimers.

Ruark R5: prijs en leveringsinformatie

Een koper kan kiezen uit een uitvoering in rijke walnootfineer met een Camira Lead Grey grille of zachtgrijze lak met eveneens een Camira Lead Grey grille. In de lente van 2019 komt de R5 in de winkel te liggen, voor een adviesprijs van 1.199 euro.

EDITORS' CHOICE