NIEUWS

Dayton HTA20BT: bluetooth, buizen in de voortrap en klasse D-eindtrap

Het in de VS gevestigde Dayton Audio heeft de HTA20BT aangekondigd, een kleine hybride versterker waarin de techniek van buizen wordt gecombineerd met een klasse D eindtrap. Het vermogen van een solid state klasse D versterker topologie wordt aldus gecombineerd met de warmte en het karakter van een voorversterkersectie met buizen. Ook kan verbinding worden gemaakt via bluetooth en kunnen bestanden vanaf een usb-stick worden afgespeeld. De HTA20BT is geen krachtpatser, maar lijkt leuk voor erbij. 

Dayton HTA20BT: hybride versterker met oude en nieuwe techniek

De nieuwe hybride stereo buizenversterker van het Amerikaanse Dayton Audio heet HTA20BT en combineert een 12 Watt per kanaal RMS-ontwerp (in een belasting van 4 Ohm) met bluetooth 4.2-connectiviteit, een tweetal cinch-lijningangen en een usb-ingang voor het afspelen van bestanden in het formaat FLAC, APE, WAV, MP3 en WMA. Verder heeft de HTA20BT een subwooferuitgang en een hoofdtelefoonversterker van hoge kwaliteit. De resultaten, zegt Dayton Audio, zullen zelfs de meest verfijnde oren behagen.

Overigens lijkt de HTA20BT van Dayton Audio verdacht veel op de VR-400 van Dynavox. Het uiterlijk en veel specificaties lijken rechtstreeks afgekeken. Zou Dayton de HTA20BT bij Dynavox hebben ingekocht en van een eigen merknaam hebben voorzien? Of wellicht andersom? Omdat de specificaties niet helemaal hetzelfde zijn, zou het ook kunnen dat beide apparaten dezelfde basis hebben, terwijl iedere fabrikant er dan net even zijn eigen draai aan heeft gegeven.

De Dayton Audio HTA20BT maakt gebruik van buizen van het type 6F1 samen met de efficiënte TDA7491HV dual BTL klasse-D-audioversterker van STMicroelectronics voor een ongeëvenaarde geluidservaring. Het subtiele karakter en de toon geïntroduceerd door de buizen voortrap creëert een soort luisterervaring die de hardheid van digitale audiobestanden verzacht, aldus Dayton.

De HTA20BT is net als de VR-400 van Dynavox geen krachtpatser, maar zou moeten volstaan in combinatie met een set gevoelige luidsprekers. Misschien leuk voor erbij of om een keertje de klank van buizen te proberen zonder meteen veel geld uit te moeten geven?

We weten niet of de HTA20BT van Dayton ook naar Nederland zal komen. Op de website van Dayton staat een prijs van 182 dollar.

Dayton HTA20BT: technische specificaties

  • Vermogen: 2 x 12 Watt in 4 Ohm
  • Minimale luidsprekerimpedantie: 4 Ohm
  • Totale harmonische vervorming: kleiner dan 0,1 procent
  • Frequentiebereik: 20 Hz tot 20 kHz (± 2 dB)
  • Kanaalscheiding: 65 dB
  • Dynamisch bereik: groter dan 80 dB
  • Signaal/ruis-verhouding: groter dan 80 dB
  • Hoofdtelefoonuitgang: 3,5 millimeter jackplug, 15 mWatt aan 600 Ohm, 11 mWatt aan 300 Ohm, 7,8 mWatt aan 32 Ohm, 5,6 mWatt aan 16 Ohm
  • Afmetingen: 4,2 x 9,3 x 6,18 inch


EDITORS' CHOICE