NIEUWSCrosley

Crosley's RSD miniplatenspeler past in je jaszak

Trek je de aandacht door zittende in de trein de nieuwste iPhone uit je zak te trekken om daarmee muziek te gaan luisteren? Vermoedelijk niet want smartphones lijken allemaal op elkaar. Een echte coole hipster die de aandacht wil trekken, trekt een miniplatenspeler van Crosley uit zijn jaszak en gaat daarmee muziek luisteren. Grote kans dat gesprekken van medereizigers even stil vallen en iedereen naar de miniplatenspeler gaat kijken.

Crosley RSD miniplatenspeler van drie inch

In de afgelopen paar jaar heeft draaitafelfabrikant Crosley Radio het vieren van Record Store Day (RSD) opgeleukt met speciale, limited-edition draaitafels. Vorig jaar was het de onmiskenbaar retro-coole koffer met Star Wars-thema . Het voorgaande jaar was het een Disney-thema model. Maar dit jaar doet Crosley iets heel anders, en laten we zeggen, een beetje gek.

De RSD-special van dit jaar is aangekondigd op CES 2019 en dat is een kleine draaitafel van drie inch die eruit ziet alsof iemand een Technics SL-1200G heeft genomen en deze door een verkleiningsapparaat heeft gehaald. Met een prijs van slechts 70 dollar heeft de minidraaitafel alles wat je nodig hebt, inclusief een mm-element van Audio-Technica, pitch-regelaar en de kleinste stofkap die we ooit hebben gezien. Je kunt dit microwonder via USB van stroom voorzien, of er wat batterijen in stoppen. De Crosley RSD-miniplatenspeler is voorzien van een hoofdtelefoonuitgang (die ook als line-out gebruikt kan worden) en een ingebouwde luidspreker. Handig toch?

Hoewel dit de eerste drie-inch speler is die Crosley ooit heeft gemaakt, is het formaat niet nieuw, hoewel het erg obscuur is. Deze piepkleine draaitafels komen oorspronkelijk uit Japan en staan bekend als “8-ban”-platenspelers. Ze zijn gebruikt om dingen zoals tv-themanummers te spelen. Fans van de band White Stripes zullen het apparaat waarschijnlijk herkennen als een “triple inchophone”, die Jack White een tijdje heeft verkocht. Hij had zelfs speciale 3-inch persingen van tracks van White Stripes laten maken. Het 3-inch formaat was perfect voor het materiaal van de band. Een 8-ban schijf kan maximaal vier minuten muziek bevatten. Het nummer Seven Nation Army, bijvoorbeeld, is slechts 3:52 minuten.

Naast de bestaande catalogus van 3-inch vinyl die je online zult vinden, stelt Crosley Radio dat het platenlabel Third Man van Jack White en Epitaph tracks zullen drukken op dit formaat, en er zullen meer volgen na de lancering. Crosley is een partnerschap aangegaan met de Japanse Toyokasei-fabriek voor vinylproductie, om ervoor te zorgen dat er een gestage stroom nieuwe nummers is.

Tja, wat moeten we nou vinden van deze nieuwe platenspeler? Is dit een serieus hifi-product? Wie deze vraag stelt, valt waarschijnlijk buiten de doelgroep van de miniplatenspeler. Hoe zou de geluidskwaliteit zijn? Wie deze vraag stelt, valt ook buiten de doelgroep. Wij vinden het vooral een heel grappig product. Een smartphone met veel opslagruimte is natuurlijk veel handiger en klinkt hoogstwaarschijnlijk veel beter. Maar wees eerlijk, de Crosley-platenspeler trekt veel meer aandacht van je medereizigers dan een smartphone. Je Tinder-date zal ook diep onder de indruk zijn als je de Crosley-platenspeler op tafel legt tijdens het eerste etentje in een restaurant. En hij kost maar 70 dollar. Voor dat geld heb je geen smartphone.

Crosley RSD miniplatenspeler: leveringsinformatie

Oh, toch nog één klein nadeel: RSD-specials en dus ook de miniplatenspeler van Crosley zijn alleen beschikbaar bij bepaalde, deelnemende onafhankelijke platenzaken en alleen op Record Store Day zelf. Noteer dus zaterdag 13 april 2019 in je agenda als je belangstelling hebt voor de miniplatenspeler.


 

 

MERK

EDITORS' CHOICE