Cambridge Alva TT: draaitafel met mc-element en bluetooth aptX HD

Het Engelse Cambridge heeft de Alva TT aangekondigd, een direct-drive draaitafel die voorzien is van een toonarm met een voorgemonteerd mc-element. De nieuwe Alva TT is naar eigen zeggen de eerste draaitafel die bluetooth aptX HD ondersteunt en hij is voor het eerst aan het publiek getoond op de CES in Las Vegas. Een phono-trap is ingebouwd. Naar verwachting ligt hij vanaf april 2019 in de winkel. 

Cambridge Alva TT: speelklare draaitafel met bluetooth aptX HD

“Je bent jaren bezig geweest met het bouwen van je platencollectie. Je hebt weekends gewijd aan het zoeken naar verborgen juweeltjes in platenzaken en het zorgvuldig samenstellen van je ontdekkingen. Je hebt hard gewerkt, omdat je van muziek houdt. We hebben hard gewerkt om Alva TT te creëren, omdat we ook van muziek houden.” Aldus luidt de wervende tekst van het in Groot-Brittannië gevestigde audiobedrijf Cambridge Audio.

Cambridge Alva TT: direct-drive aandrijving

De nieuwe Alva TT is de eerste direct-drive draaitafel van Cambridge Audio. In plaats van te kiezen voor een riemaandrijvingssysteem, heeft Cambridge naar eigen zeggen gekozen voor directe aandrijving. Immers, na verloop van tijd kan de riem (of snaar) van een draaitafel uitrekken en zal hij moeten worden vervangen. Als gevolg van deze slijtage hebben riem- of snaaraangedreven draaitafels traditioneel een minder nauwkeurige afspeelsnelheid dan hun neven die voorzien zijn van direct drive. De direct-drive Alva TT heeft een wow en flutter van slechts 0,06 procent. Dit betekent een veel betere toonstabiliteit, vooral tijdens langere, meer aanhoudende noten.

Cambridge Alva TT: draaiplateau gemaakt van POM

Het draaiplateau van de Alva TT is zowel dicht als zwaar. Het is gemaakt van Polyoxymethylene (POM), een hightech engineering thermoplastic gebruikt in precisieonderdelen die een hoge stijfheid en uitstekende vormvastheid vereisen. Het gewicht van de schotel, gekoppeld aan de Medium Koppel Direct Drive-motor, zorgt voor een uitstekende snelheidsstabiliteit tijdens het afspelen van platen.

Cambridge Alva TT: inclusief arm, stofkap, mc-element en ingebouwde phono-versterker

Cambridge mikt op de luisteraar die ook gebruiksgemak zoekt en zich niet al te veel wil verdiepen in instellingen en het matchen van componenten. De arm en het mc-element zijn naar eigen zeggen op elkaar afgestemd. De phono-versterker is afgeleid van de los te gebruiken phono-versterkers Solo en Duo van Cambridge.

Cambridge Alva TT: platen luisteren via bluetooth aptX HD

Bluetooth aptX HD bevrijdt de platenspeler van het hifi rek. Met de vrijheid om Alva TT overal te plaatsen waar de gebruiker dat wil, kan muziek worden gestreamd van de Alva TT naar elke Bluetooth-ontvanger met maximaal 24bit / 48 kHz-resolutie. Dat betekent volgens Cambridge dat de luisteraar is gegarandeerd van een authentieke vinylervaring, waar de Alva TT ook is geplaatst. SBC en het “gewone” aptX worden ook ondersteund.

Natuurlijk kan de Alva TT ook met een cinch-kabel op de lijningang van een versterker worden aangesloten.

Cambridge Alva TT: prijs en leveringsinformatie

Vanaf april 2019 zou de Alva TT van Cambridge in de winkel moeten liggen. We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland, maar op een Engelstalige website zagen wij ter indicatie een prijs van 1.500 Britse ponden en 1.700 dollar.


EDITORS' CHOICE