Cambridge toont nieuwe phono-trappen Solo en Duo -UPDATE-

Sinan Kökbugur | 10 januari 2018 | Fotografie Fabrikant | Cambridge Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 19 december 2017

Het Britse audiomerk Cambridge Audio heeft twee nieuwe phono-trappen getoond die in januari 2018 hun weg naar de winkel zouden moeten vinden. Het model met de naam Solo kan uitsluitend overweg met mm-elementen. Het grotere model genaamd Duo is geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen. Op 19 december 2017 hebben wij reeds geschreven over de nieuwe phono-trappen van Cambridge, maar op dat moment waren nog niet zoveel gegevens en goede foto’s beschikbaar. Intussen zijn gegevens en foto’s beschikbaar gekomen, reden waarom wij ons eerdere nieuwsbericht hieronder hebben bijgewerkt.

Cambridge Solo en Duo: betaalbare phono-trappen uit Engeland

Het in Groot-Brittannië gevestigde audiobedrijf Cambridge Audio heeft momenteel twee phono-trappen in zijn portfolio genaamd CP1 en CP2. De CP1 is geschikt voor mm-elementen, terwijl de CP2 zowel het signaal van mm-elementen als van mc-elementen kan versterken. Kennelijk werd het tijd om beide apparaten te vervangen want het lijkt er sterk op dat de nieuwe Solo de opvolger is van de CP1. De Duo gaat zo te zien de CP2 opvolgen.

Over de CP2 is op 25 december 2016 een recensie verschenen. De laatste zin van de recensie luidt als volgt: “De Cambridge CP2 laat eens te meer zien en vooral horen dat muzikale audioapparatuur niet de hoofdprijs hoeft te kosten.” We kunnen nog niets zeggen over de klank van de nieuwe Duo, maar over zijn voorganger waren wij in elk geval goed te spreken.

Cambridge stelt ook verbeteringen te hebben aangebracht. Signaalpaden zouden kort zijn en de apparaten zouden minder stroom gebruiken. Beide phono-trappen schakelen automatisch naar standby-modus als er meer dan twintig minuten geen muzieksignaal is binnengekomen. Zowel de Solo als de Duo hebben een draaiknop op de achterkant om eventuele kanaalongelijkheid van het aangesloten element te compenseren.

Cambridge Solo: alleen geschikt voor een mm-element

Het kleinste model kan alleen omgaan met mm-elementen. De voeding is van het schakelende type en ontworpen volgens de nieuwste technologische ontwikkelingen. Surface-mounted componenten zorgen voor een laag ruisniveau. Een subsonisch filter verwijdert eventuele vinylimperfecties. De ruisvloer ligt volgens Cambridge op – 90 dB en het frequentiebreik loopt van 30 Hz tot 20 kHz. De harmonische vervorming is kleiner dan 0,0025 procent.

Cambridge Duo: geschikt voor mm-elementen en mc-elementen en tevens voorzien van een hoofdtelefoonversterker

De Duo is overigens niet zomaar een opvolger van de CP2. De Duo heeft namelijk ook volumeregeling en een hoofdtelefoonversterker aan boord en er zijn weinig phono-trappen met een ingebouwde hoofdtelefoonversterker. De specificaties van de mm-ingang zijn vrijwel gelijk aan die van de Solo. De mc-ingang heeft een ruisvloer van – 70 dB en een vervorming van circa maximaal 0,02 procent.

Cambridge Solo en Duo: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe phono-trappen zullen deze maand in de winkel liggen. De Solo zal 179 euro gaan kosten en de Duo zal voor 299 euro van eigenaar wisselen.


EDITORS' CHOICE