Audio-Technica rolt een noise-cancelling trio uit voor gevecht met Sony en Bose

Het Japanse Audio-Technica heeft een drietal nieuwe draadloze noise-cancelling hoofdtelefoons getoond aan het publiek op de CES in Las Vegas. De ATH-ANC900BT, ATH-ANC500BT en de ATH-ANC100BT lijken het gevecht aan te willen gaan met de draadloze hoofdtelefoons van Sony en Bose. Vijfendertig uur draadloos afspelen met ruisonderdrukking ingeschakeld is natuurlijk een mooie specificatie. Vanaf de lente van 2019 zullen ze in de winkel liggen.

Audio-Technica ATH-ANC900BT

Het topmodel van het nieuwe trio van het Japanse Audio-Technica is de ATH-ANC900BT, die gezien kan worden als het antwoord van Audio-Technica op de Sony 1000X M3 en de Bose QC 35 II. De ruisonderdrukking van dit apparaat heeft drie verschillende modi en de gebruiker kan de hoofdtelefoon aanpassen met de bijbehorende Audio-Technica Connect mobiele app. De ATH-ANC900BT heeft meerdere microfoons ingebouwd die de hoofdtelefoon controleren en aanpassen aan omgevingsgeluid.

De aantrekkelijkste specificaties van de ANC900BT, die bluetooth 5.0 ondersteunt, is een geclaimde levensduur van de batterij van 35 uur terwijl ANC (Active Noise Cancelling) is ingeschakeld. Dat aantal overschaduwt het meeste van wat we tot nu toe op de markt hebben gezien, en het zal absoluut een uitdaging vormen voor Sony's regerende kampioen 1000X M3.

Hebben deze nieuwe hoofdtelefoons ook een minpunt? Ja, want alledrie ondersteunen ze alleen aptX en AAC en geen draadloze standaarden van hogere kwaliteit zoals aptX HD of LDAC. En ze laden via micro usb, tegen de groeiende trend in de richting van usb-C dat op steeds meer apparaten is te vinden.

Het goede aan de ANC900BT is de prijs, die met 299 euro zowel modellen van Sony als Bose ondermijnt en voldoende reden geeft om eens te gaan luisteren. Audio-Technica belooft dat dit de beste en meest geavanceerde ANC-koptelefoon ooit is, met een coating van diamantachtige koolstof op de 40 mm drivers en de 'befaamde signature sonics' van het bedrijf. De ANC900BT steekt qua prijs in boven de Sony 1000X M3, maar voegt ANC toe die aan de Sony-hoofdtelefoon ontbreekt. Vanaf maart ligt de ANC900BT van Audio-Technica in de winkel.

Audio-Technica ATH-ANC500BT

De ATH-ANC500BT is met een prijs van 99 euro in het budgetsegment geplaatst. Het opladen via micro usb en het ontbreken van hoogwaardige audio codecs kan als een gemis worden gezien, maar de ATH-ANC500BT biedt in dit prijssegment met 20 uur muziekplezier een goede levensduur van de batterij.

Net als bij de ATH-ANC900BT kunnen de oorschelpen van de ATH-ANC500BT gedraaid worden zodat de hoofdtelefoon in platte vorm makkelijker vervoerd kan worden. Gezien het gebrek aan goede draadloze ANC-koptelefoons onder de 100 euro, is het redelijk om te verwachten dat alle beperkingen van ATH-ANC500BT van Audio-Technica voor lief worden genomen door mensen die graag het goede geluid en ontwerp van een gerenommeerd merk ontvangen. Ook de ATH-500BT is vanaf komende lente te koop.

Audio-Technica ATH-ANC100BT

En last but not least lanceert Audio-Technica ook de ATH-ANC100BT, een draadloos in-ear model met een prijs van 99 euro, ook voorzien van ANC. Ze komen met een stevige afstandsbediening om de batterij te huisvesten. De ATH-ANC100BT heeft een accu met een speelcapaciteit van 10 uur. Net als de grotere modellen ondersteunen deze in-ears niets meer dan bluetooth 4.2 en SBC. Maar ze geven de gebruiker ruisonderdrukkende mogelijkheden in een klein pakket en tegen een redelijke prijs.

Audio-Technica ATH-ANC900BT, ATH-ANC500BT en ATH-ANC100BT: positionering in de markt

Over het geheel genomen is de nieuwe ANC-opstelling van Audio-Technica niet onlogisch. Alledrie modellen vissen in een marktsegment dat momenteel niet bijzonder goed wordt bediend. De keuze als het gaat om vlaggenschip ruisonderdrukkende hoofdtelefoons onder een prijs van 300 euro is niet heel groot. Veel luisteraars kopen hun koptelefoon nog steeds voor minder dan 100 euro en deze groep zou zich wel eens aangesproken kunnen voelen door Audio-Technica. Het succes van Audio-Technica met het nieuwe trio op de CES van deze week zal natuurlijk ook afhankelijk zijn van hoe goed ze klinken. De batterijlevensduur is goed, de draadloze specificaties konden beter, maar als ze praktisch en aangenaam om naar te luisteren zijn, vinden deze nieuwe Audio-Technica hoofdtelefoons vast een goede markt.

Kijk voor al het nieuws van CES 2019 op hifi.nl/ces

MERK

EDITORS' CHOICE