NIEUWSTechnics

Technics SL-G700: voor weergave van alle digitale bronnen

Het Japanse Technics heeft de nieuwe SL-G700 netwerk/(SA)CD-speler aan het publiek getoond op de CES in Las Vegas. De SL-G700 is een multisource digitale speler die het merendeel van de huidige audiomedia kan afspelen, van traditionele cd’s en sacd's tot de nieuwste hi-res streamingdiensten. Bovendien geeft hij deze media allemaal weer in de hoogst mogelijke kwaliteit. 

Een prototype van de nieuwe SL-G700 van Technics is in de herfst van 2018 op de IFA in Berlijn getoond. Op dat moment kon Technics niet zoveel over het nieuwe apparaat vertellen. Technics heeft op de CES in Las Vegas technische informatie vrijgegeven en de SL-G700 lijkt rijp voor productie, hoewel we nog geen prijs of leveringsinformatie hebben.

Technics SL-G700: snelle en stille hybride voeding

De kwaliteit van de voeding is uiterst belangrijk voor een goede geluidsweergave. Voedingsruis en -stabiliteit zijn van rechtstreekse invloed op de kwaliteit van het geluid dat wordt weergegeven op basis van geluidssignalen. Dat geldt vooral voor analoge audio-output. De SL-G700 is daarom uitgerust met een aparte voedingsunit voor analoge audio-output. De feedbackvrije schakelvoeding onderdrukt frequentieschommelingen door vermogens-schakeling. In combinatie met het gestabiliseerde voedingscircuit, zorgt deze aparte voedingsunit voor een stabiele stroomvoorziening met weinig ruis. Het gescheiden circuit maakt geen gebruik van universele IC's maar van een aparte lay-out. Daarnaast zorgt een nauwkeurige afstemming voor een stroomvoorziening die is geoptimaliseerd voor analoge circuits. Dit maakt een zeer goede S/R-verhouding en superieure weergave mogelijk, het kenmerk van Technics-geluid.

Technics SL-G700: eersteklas DA-converter en DA-circuit met dual mono-constructie

Omdat het DA-circuit de oorspronkelijke analoge golfvorm vanaf een digitale bron, zoals een cd, reproduceert, is het een van de belangrijkste circuitmodules voor de analoge audio-output. De DA-converters (eersteklas DAC AK4497 van Asahi Kasei Microdevices), met een zeer goede S/R-verhouding en lage vervorming, zijn van elkaar gescheiden voor het linker- en het rechterkanaal.

De stroomtoevoer voor de DA-converters is opgesplitst in vijf groepen op basis van de toepassing. De stroomtoevoer voor de klok maakt gebruik van een uniek, batterijgevoed circuitsysteem. Dit maakt een zeer nauwkeurige DA-conversie mogelijk. De dual mono-constructie en asymmetrische lay-out voorkomen interferentie tussen het linker- en rechterkanaal, waardoor de weergave van het geluidsbeeld en de geluidsruimte die zijn opgeslagen in de bron naar een hoger niveau wordt getild.

Technics SL-G700: gescheiden AMP-module

Voor de analoge audio-output bepaalt het filtercircuit, dat zich na de DA-conversie bevindt, de geluidskwaliteit. Het filtercircuit van de SL-G700 is niet voorzien van een geïntegreerde operationele versterker maar van een gescheiden versterkingsmodule. Het gebruik van stille transistors en dunne-filmweerstanden onderdrukt de ruis die in de circuits wordt geproduceerd.

Door exacte afstemming, zoals het verhogen van de bedrijfsspanning, zijn de respons, de S/R-verhouding en het vervormingspercentage verbeterd. De SL-G700 produceert daardoor een uiterst lineair en natuurgetrouw geluid zonder dat ook maar de kleinste, in de bron vastgelegde nuances verloren gaan.

Technics SL-G700: batterijgevoede klokgenerator

Bij de verwerking van digitale geluidssignalen bepaalt de kwaliteit van de klok in grote mate de geluidskwaliteit. De beste voeding voor gevoelige circuits zoals de klokmodule in de DAC en het klokcircuit van het audiosysteem is er een die volledig is afgeschermd van alle ruis of fluctuaties in de netvoeding.

Technics heeft veel ervaring in het isoleren van de voeding met behulp van een batterij. Deze technologie resulteert in digitale audio-interfaces, waaronder D/A-converters, met een uitzonderlijk laag ruisniveau. Daarnaast wordt de klok van het audiosysteem van stroom voorzien door een klokgenerator met een zeer lage jitter. Een voeding met weinig ruis en een klokcircuit van hoge kwaliteit produceren een geluid met een zo hoog mogelijke transparantie.

Technics SL-G700: Digital Noise Isolation Architecture

Voor de USB-ingangen is de versterker uitgerust met vermogensregelaars die gebruikmaken van niet-magnetische koolfilmweerstanden, die zeer goed beschermen tegen magnetische vervorming. Daarnaast zijn ze voorzien van condensators van hoogwaardig rood mica met uitstekende eigenschappen, zoals een laag diëlektrisch verlies en een hoge spanningsweerstand en temperatuurstabiliteit.

Daarnaast wordt een zeer goede weergave van geluid mogelijk gemaakt door verschillende maatregelen tegen ruis. Bijvoorbeeld door toepassing van een filmcondensator met lage ESR in de voeding van de LAN-poort en isolatie door een pulstransformator in het digitale outputsignaal.

Technics SL-G700: Optimally Activated Circuit System

Het Optimally Activated Circuit System biedt de mogelijkheid om verschillende digitale modules, zoals voor de display en analoge en digitale interfaces, naar behoefte uit te schakelen. Op die manier wordt de ruis die wordt gegenereerd tijdens het afspelen van muziek geminimaliseerd.

Technics SL-G700: Hoofdtelefoonoutput van hoge kwaliteit

Over het algemeen worden het analoge outputsignaal (gebalanceerd/nietgebalanceerd) en het outputsignaal van de hoofdtelefoon gegenereerd door hetzelfde D/A-circuit. De SL-G700 is uitgerust met een apart D/A-circuit voor de hoofdtelefoon dat gescheiden is van het circuit voor de analoge output. Het is voorzien van de door Technics ontwikkelde LSI voor geluidsverwerking, de JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization). Door de analoge output volledig te scheiden van die van de hoofdtelefoon, is de wederzijdse interferentie tussen de twee circuits, die verschillende doelen dienen, geëlimineerd. Bovendien is voor beide circuits het geluid optimaal afgestemd. Het resultaat is dat beide uitgangen maximaal presteren.

Bovendien is de SL-G700 uitgerust met een optimalisatiesysteem dat automatisch de JENO Engine inschakelt als er een hoofdtelefoon wordt aangesloten. Dit elimineert het nadelige effect van de analoge output op de geluidskwaliteit wanneer er geen hoofdtelefoon is aangesloten.

De hoofdtelefoonversterker maakt bovendien gebruik van aparte versterkingscircuits voor de spannings- en stroomversterking van het audiosignaal. De hoogwaardige operationele versterker versterkt de spanning. De aparte operationele versterker met grote voedingscapaciteit versterkt de stroom. Dit maakt een zeer nauwkeurige conversie mogelijk van het PWM-signaal met hoge resolutie van de JENO Engine naar een analoog signaal. Door de ideale aandrijving van de hoofdtelefoons met een breed impedantiebereik is er over een breed frequentiebereik amper sprake van vervorming.

Technics SL-G700: geschikt voor het merendeel van de huidige audiomedia

De SL-G700 is uitgerust met een MQA-decoder. Als de MQA-decoder aanstaat, worden MQAbestanden en MQA-cd's volledig gedecodeerd.

In de sacd/cd-weergavemodus modus worden alle voedingen uitgeschakeld met uitzondering van de circuitmodules die nodig zijn voor sacd/cd-weergave. Hierdoor wordt de kwaliteit van het geluid dat afkomstig is van de disks verbeterd.

Als sprake is van DSD-signaal, wordt het DA-conversieproces uitgevoerd in het sacdopnameformaat zonder dat het wordt omgezet naar een PCM-signaal. Hierdoor wordt het DSD-signaal optimaal weergegeven.

Als sprake is van 16-bits/44,1 kHz muziekgegevens die zijn vastgelegd op cd's en in audiobronnen met lossy compressie, zoals MP3, kan de SL-G700 het signaal omzetten naar hoge resolutie signalen van maximaal 192 kHz/32 bits. In combinatie met de nieuwste audioapparaten klinkt bekende muziek rijker en mooier, zodat de luisteraar de muziek opnieuw kan ontdekken, aldus Technics.

Technics SL-G700: solide constructie met vier secties

Een digitale audiospeler heeft verschillende circuits, zoals een schakelvoeding, waar veel stroom doorheen gaat, en een digitaal interfacecircuit, dat signalen met hoge frequentie verwerkt, en daarnaast nog analoge circuits.

De SL-G700 maakt gebruik van een constructie met vier secties. Tussen de circuitmodules zijn afscheidingen aangebracht op basis van het te verwerken signaalniveau en circuittype. Dit elimineert interferentie tussen circuitmodules en zorgt zo voor een heldere geluidskwaliteit. Deze constructie maakt het frame bovendien stevig, wat de trillingen van elektrische onderdelen onderdrukt, en daarmee een afname van geluidskwaliteit tegengaat.

Technics SL-G700: prijs en leveringsinformatie

Technics heeft nog geen prijs en leveringsinformatie vrijgegeven.

Kijk voor al het nieuws van CES 2019 op hifi.nl/ces


EDITORS' CHOICE