NIEUWSBurson Audio

Burson Audio Playmate en Swing: DA-converters voor computers

Het in de Australische plaats Melbourne gevestigde Burson Audio heeft ongeveer een jaar geleden de Play gelanceerd, een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die bedoeld is voor gebruik bij of in een pc. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de basis van de Play gebruikt voor de ontwikkeling van de Playmate en de Swing. De gebruiker kan wederom zelf zijn opamps kiezen en wie voor komende kerstdagen een bestelling plaats krijgt ongeveer twintig procent korting op de aanschafprijs.

Burson Audio Playmate en Swing: geschikt voor hi-res geluid

De Play van het in Australië gevestigde Burson Audio is in de herfst van 2017 op de markt gekomen. De Play heeft alleen een usb-aansluiting en is dus bedoeld voor gebruik bij een Windows- of MacOSX-computer. Eventueel zou de Play ook in de systeemkast kunnen worden geplaatst. De Play is eigenlijk een externe geluidskaart maar dan wel eentje die een klasse A-versterker aan boord heeft en DXD kan afspelen. Voorts kan de koper kiezen welke opamps hij graag in de Play geplaatst zou willen hebben.

Burson Audio heeft de Play als vertrekpunt genomen voor de ontwikkeling van de Playmate, een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker. Ook heeft Burson de Swing ontwikkeld. Het verschil? De Swing heeft geen hoofdtelefoonversterker aan boord. De toestellen kunnen losstaand worden gebruikt maar kunnen, evenals de Play, ook in een computerkast worden geplaatst. De analoge circuits van de Playmate werken in klasse A.

Het hart van zowel de Playmate als de Swing is een chip van het type ESS9038 SABRE32 DAC die PCM-muzieksignaal  tot 32-bit/768 kHz en DSD tot  DSD512 kan decoderen. Beide toestellen zijn voorzien van een USB-C ingang die overweg kan met Android en iOS smartphones en tablets. Ook een optische aansluiting is aanwezig voor aansluiting van bijvoorbeeld een spelletjescomputer. Beide toestellen hebben een cinch-uitgang voor aansluiting op een versterker. De Playmate heeft ook een hoofdtelefoonuitgang die hoofdtelefoons met een impedantie tussen 16 Ohm en 300 Ohm kan ansturen.

Vervorming en ruis liggen volgens de specificaties buiten waarneembare grenzen. Burson Audio prijst de Play en ook de Playmate aan als de ultieme geluidskaart voor gamers maar computerspelletjes zijn doorgaans niet voorzien van hi-res geluid. Wie echter zijn computer voor muziekdoeleinden wil gebruiken zou met de Play of de Playmate wel eens heel tevreden kunnen zijn. Wij hebben geen bezwaar tegen een Playmate als gezelschap in onze luisterruimte.

Burson Audio: zelf opamps kiezen

Burson Audio bouwt opamps speciaal voor audio-toepassingen en biedt deze ook los te koop aan voor plaatsing in apparaten van een andere fabrikant. De koper van een PlayMate of Swing  kan kiezen uit verschillende opamps en zou later zijn keuze nog kunnen wijzigen. Sommige gebruikers vinden het leuk om te experimenteren met verschillende buizen in hun versterker en anderen gaan liever aan de slag met de plaatsing van verschillende opamps in de signaalweg, aldus Burson Audio.

De koper kan kiezen uit vijf uitvoeringen van de Playmate. De goedkoopste Playmate heet Playmate Basic en is voorzien van vier opamps van het type NE5532. De duurste Playmate heet Playmate V6 en is voorzien van twee opamps van het type V6 Vivid Dual en twee opamps van het type V6-Classic.

Ook bij de Swing kan de gebruiker kiezen uit verschillende configuraties. De Swing Basic is voorzien van twee opamps van het type NE5532 en twee stuks van het type NE5534. De duurdere versie Swing V6 Vivid is voorzien van opamps van het type V6 Vivid Dual en V6 Vivid Single, ieder twee stuks. De Swing V6 Classic heeft opamps van het type V6 Classic Dual en V6 Classic Single aan boord, ook ieder twee.

Burson Audio Playmate en Swing: prijzen en leveringsinformatie

De prijzen voor de Playmate variëren afhankelijk van de uitvoering tussen 399 en 749 dollars. De prijzen voor de Swing variëren tussen 399 en 699 dollars, ook afhankelijk van de uitvoering. Wie voor 24 december 2018 een bestelling plaatst krijgt ongeveer twintig procent korting op de aanschafprijs. Levering zal in het nieuwe jaar plaatsvinden. Meer informatie is te vinden op de website van Burson Audio.


EDITORS' CHOICE