NIEUWSMcIntosh

McIntosh XRT1.1K: de op één na grootste luidspreker van McIntosh

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft een nieuwe luidspreker aangekondigd genaamd XRT1.1K. De XRT1.1K is een vloerstaander afgeleid van het meer dan twee meter hoge vlaggenschip XRT2.1K. Volgens McIntosh is deze nieuwelingontwikkeld om beter in de gemiddelde luisterruimte te passen dan zijn grote broer. Naar verwachting zal de levering in Europa ergens begin 2019 beginnen.

McIntosh XRT1.1K: vierweg vloerstaander met 70 drivers

De eerder uitgebrachte XRT2.1K van McIntosh heeft 81 drivers. De XRT1.1K is dan wel 35 centimeter kleiner en 78 kilogram lichter, maar hij heeft nog altijd zeventig drivers aan boord.

De XRT1.1K is volgens McIntosh ontwikkeld met vlaggenschip XRT2.1K in het achterhoofd maar omdat de XRT2.1K meer dan twee meter hoog is, zal hij niet geschikt zijn voor iedere ruimte. De XRT1.1K is dan ook bedoeld voor de gebruiker die de XRT2.1K net een maatje te groot zou vinden. De belastbaarheid van de XRT2.1K is 2.000 Watt. De kleinere XRT1.1K kan nog altijd 1.200 Watt aan en dat zal voor de gemiddelde feestzaal ook wel genoeg zijn.

De drivers zijn gerangschikt in een lijn. Dit geeft volgens McIntosh een goed stereobeeld en een ruime sweet spot. Wie zich dichtbij de luidspreker bevindt, staat buiten het stralingsveld van de bovenste en onderste drivers en wordt daarom niet oververzadigd met geluid, terwijl geen muzikale details worden gemist. Wie verder weg staat, staat juist wel in de sweet spot van alle drivers en krijgt dan ook, ondanks de wat grotere afstand, alle details van de muziek mee.

De XRT1.1K heeft totaal 70 drivers aan boord: vier stuks 6,5-inch woofers, twee stuks 6,5-inch lage middentoners, 24 stuks 2-inch hoge middentoners en 40 stuks 0,75-inch tweeters. De woofers en lage middentoners zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de XRT2.1K maar hebben nu ook een plaatsje gevonden in de XRT1.1K, in een afgesloten deel van de behuizing. De conussen zijn extreem stijf en licht en kunnen een lange slag maken. Ook de hoge middentoners en tweeters zijn afkomstig uit de XRT2.1K.

De XRT1.1K heeft nog meer overeenkomsten met de XRT2.1K. De lage tonen sectie van de behuizing is afgewerkt met zeven lagen zwarte pianolak en aluminium accenten. De afneembare frontjes worden bevestigd met magneetjes. De bodemplaat is gemaakt van aluminium en glas en is voorzien van vier verstelbare voeten zodat de luidsprekers stabiel en waterpas neergezet kan worden. Net als de XRT2.1K is de XRT1.1K voorzien van een drietal luidsprekeraansluitingen en tri-wiring of tri-amping behoort dus tot de mogelijkheden.

Dan nog de kers op de taart: net als bij de XRT2.1K kan het McIntosh-logo op de voorkant van de XRT1.1K groen oplichten als gebruik wordt gemaakt van de Power Control techniek die zich bevindt in een groot aantal producten van McIntosh.

McIntosh XRT1.1K: prijs en leveringsinformatie

De levering van de nieuwe XRT1.1K zal naar verwachting in de loop van deze maand in de VS beginnen. We weten het nog niet zeker, maar waarschijnlijk zal de levering in Europa begin 2019 starten. De adviesprijs van de XRT1.1K is € 39.999 per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE