NIEUWSMcIntosh

McIntosh XRT2.1K: nieuwe manshoge luidspreker met 81 drivers

Het Amerikaanse McIntosh heeft een nieuwe luidspreker aangekondigd genaamd XRT2.1K. De nieuwe XRT2.1K is kolossaal in alle opzichten. Hij is meer dan twee meter hoog en hij heeft 81 drivers aan boord. 81? Ja 81, want met zes woofers, twee middentoners, 28 drivers voor het mid-hoog en 45 tweeters komen we uit op een totaal van 81 drivers. De nieuwe luidspreker heeft drie aansluitingen en tri-wiring of tri-amping behoort dus ook tot de mogelijkheden. Ook de belastbaarheid van 2.000 Watt is kolossaal te noemen. Naar verwachting komt hij binnenkort in de winkel te staan.

McIntosh XRT2.1K: groot full-range systeem met 81 drivers

De XRT2.1K van het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh zal direct de aandacht opeisen van degene in wiens blikveld hij zou vallen. Als echter de muziek begint te spelen, zullen luisteraars geen aandacht meer besteden aan de luidspreker maar uitsluitend aan de muziek, aldus luidt zo ongeveer de wervende tekst van McIntosh. Met een hoogte van 2,10 meter zullen de luidsprekers zondermeer de aandacht trekken. Het totaal van 81 drivers zal ook de niet in audioapparatuur geïnteresseerde voorbijganger opvallen.

De XRT2.1K is een vierweg systeem met een volgens McIntosh uitstekende geluidskwaliteit over het gehele frequentiebereik. De belastbaarheid bedraagt maar liefst 2.000 Watt. McIntosh heeft naar eigen zeggen de modernste techniek met 45 jaar aan ervaring met betrekking tot het bouwen van luidsprekers gecombineerd. De XRT2.1 is niet alleen krachtig maar ook heel verfijnd. Een luisteraar die zich dicht bij de luidsprekers bevindt wordt niet overdonderd met geluid en degene die wat verder weg staat zal geen details missen.

De lage tonen komen voor rekening van een zestal woofers met een diameter van acht inch. Twee 6,5-inch middentoners doen het middengebied. De drivers voor lage en middentonen zitten in een apart compartiment en zijn voorzien van een conus die onder andere is gemaakt van koolstofvezel. De conussen zijn licht en stijf en kunnen een lange slag maken.

De weergave van de hoge tonen is verdeeld in lage hoge tonen die worden weergegeven door 28 drivers van twee inch. De hoge hoge tonen komen voor rekening van 45 tweeters met een diameter van 0,75 inch. De conussen zijn gemaakt van een combinatie van aluminium en magnesium die worden aangedreven met neodymium magneten.

Het cross-over filter is volgens McIntosh van uitmuntende kwaliteit, maar McIntosh geeft verder geen gegevens over het filter. Vermoedelijk zit het wel goed met het filter. De kast voor de woofers en middentoners is van aluminium gemaakt, deels zwart en deels blank geborsteld. Alles wat zwart is heeft zeven lagen hoogglans zwarte pianolak gekregen. De drivers kunnen worden afgedekt met magnetisch te bevestigen frontjes.

Dan nog de kers op de taart: het McIntosh-logo op de voorkant van de XRT2.1K kan groen oplichten als gebruik wordt gemaakt van de Power Control techniek die zich bevindt in een groot aantal producten van McIntosh.

McIntosh XRT2.1K: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zullen de luidsprekers deze maand hun weg naar de winkel vinden. De prijs in de VS is bepaald op 130.000 dollar, per paar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend maar een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, importheffingen en het lokale BTW-tarief. De prijs in Nederland zal dus waarschijnlijk alles bij elkaar nog iets hoger uitvallen.

MERK

EDITORS' CHOICE