NIEUWSOnkyo

Pioneer en Onkyo voegen eARC en MQA toe aan bestaande apparaten

De Japanse audiomerken Pioneer en Onkyo hebben nieuwe firmware uitgebracht voor een aantal bestaande apparaten waarmee de gebruiker de techniek van Enhanced Audio Return Channel (eARC) kan toevoegen aan een aantal bestaande apparaten. Pioneer heeft bovendien nieuwe firmware uitgebracht voor de toevoeging van de decodering van MQA aan een aantal netwerkspelers.

Pioneer en Onkyo: toevoeging van eARC conform specificatie HDMI 2.1

Het Japanse audiomerk Onkyo heeft nieuwe firmware uitgebracht die de ondersteuning van Enhanced Audio Return Channel (eARC) zoals gespecificeerd in de HDMI 2.1-standaard toevoegt aan een aantal bestaande AV-receivers. In eerste instantie is de gratis firmware-update gericht op de 9.2-kanaals Onkyo TX-RZ830 en de Integra DRX-5.2 AV-receivers.

Audio Return Channel (ARC) ondersteunt momenteel de weergave van het audiosignaal van de codecs LPCM, Dolby Digital en DTS, mits de gebruikte televisie daarvoor geschikt is. De introductie van eARC, feitelijk een uitbreiding van ARC, voegt de ondersteuning toe van de weergave van HD audio multikanaals PCM-signaal die onder andere worden gebruikt in de codecs Dolby Atmos DTS:X, Dolby True HD en DTS-HD Master Audio. Uiteraard moet de televisie ook eARC ondersteunen.

Het Japanse audiomerk Pioneer dat in hetzelfde concern zit als Onkyo doet ook mee en de firmware-update van Pioneer voegt eARC toe aan de modellen SC-LX502, een 7.2-kanaals AV-receiver en de VSX-LX503, een 9.2-kanaals AV-receiver.

Beide audiomerken wijzen er voor de zekerheid nog even op de gebruiker wel een daarvoor geschikte hdmi-kabel moet gebruiken.

Pioneer N-70AE, N-50AE, NC-50/NC-50DAB: toevoeging van MQA

Pioneer heeft binnenkort nog een andere gratis firmware-update in de aanbieding die gericht is op de weergave van muziek en dat is de toevoeging van de decodering van MQA. Dit betreft overigens niet de ondersteuning en weergave van eventuele MQA-gecodeerde cd’s maar louter de ondersteuning van streamingdiensten die MQA-gecodeerde muziek aanbieden zoals Onkyo Music in Groot-Brittannië en Duitsland. De bruikbaarheid van de firmware-update lijkt voor Nederland dan ook wat beperkt.

Pioneer’s firmware-update is in eerste instantie gericht op de N-70AE, N-50AE en de NC-50/NC-50DAB. Het bedrijf heeft aangekondigd om in de nabije toekomst MQA-decodering ook te zullen implementeren op andere apparaten.

MERK

EDITORS' CHOICE